Alois Moravec Osobnosti Chyšecka. Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna 1899. Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Osobnosti Chyšecka Antonín Šít.
BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
Jan Jakub Hartmann Alegorie vody
Božena Němcová - život o datu a místu narození se dosud vedou spory
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
ČESKÝ IMPRESIONISMUS 90. léta 19. století.
Mýma o č ima PAVEL DVOŘÁK student tercie Anglie 2006 / zájezd.
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
TŘEBENICE Okres Litoměřice PSČ:
SECESE VY_52_INOVACE_DEK_42.
malíř a ilustrátor 19.stol.
Bratři Čapkové.
BOHUMIL HRABAL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Architekt a stavitel Přeštice – Praha
Mám rád historii, velmi často se k ní vracím. Také se velmi rád dívám na historická díla dřívějších umělců, která neskonale obdivuji a všechna mi mají.
Karolina Světlá 8. ročník.
 Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka Anežka Moravcová (Šmídová).
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
JAN ZRZAVÝ český malíř, grafik, ilustrátor a scénograf, významný představitel české výtvarné avantgardy nastupující začátkem 20. stol ,
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Antonín Dvořák a jeho život
Mikoláš Aleš
Narozen: 15.února 1831 Zemřel: 11.března 1908 Vypracovali: Jakub Holub a Šárka Kočnarová.
Vojtěch Hynais.
Malba akrylovými barvami
Impresionisté figurativního malířství
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Karel Čapek.
Moje Rodina Sára Bolacká.
IMPRESIONISMUS.
Umělecké směry 20. století
Rembrandt (Rembrandt Harmenszoon van Rijn )
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Karel Čapek.
SECESE.
Nela Sováková, Johana Černá
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Pavel Gabrhel ak. soch. Název prezentace (DUMu): 15) Užitá grafika Název sady: Výtvarná příprava Ročník: 1. Číslo.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
MALÍŘ, KRAJINÁŘ, ILUSTRÁTOR
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.5 B. Němcová Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Antonín Dvořák Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 2 – výukový.
Marie Curie-Sklodowská
Libušin soud Prezentaci zpracovaly: Natálie Janíčková, Tereza Cahová, Tereza Burianová.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Příběhy našich sousedů. Josef Očenášek Narodil se 3. května 1925 Jeho otec byl legionář, který bojoval v první světové válce Vystudoval lesnickou školu.
Jan Neruda - dílo.
Akademický sochař Jaroslav Jurčák
Z Horažďovic do Horažďovic
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_18
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Božena Němcová (1820 – 1862).
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_16
ALFONS MARIA MUCHA.
Turistické zajímavosti
Transkript prezentace:

Alois Moravec Osobnosti Chyšecka

Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka Anežka Moravcová (Šmídová). Rodný list Aloise Moravce

Před sto lety bychom našli malého Aloise Moravce v hloučku chyšeckých sousedů, jak udiveně poslouchá jejich vandrovní historky i jak si vybavuje výjevy z tehdy debatované rusko- japonské války. Jindy bychom ho zastihli při klukovských radovánkách u rybníka Barbory, či na úhorovitém svahu, plném žulových balvanů. K večeru ho vždy tatínek vodíval po květušské silnici, zjevoval mu tajemství bylin a pak dlouho, dlouho se díval do širého kraje a nemohli se rozloučit se západem slunce.

Když mu bylo osm let, byl jeho otec přeložen na novou školu do Střelských Hoštic u Horažďovic a rodina se přestěhovala do sousedního Kozlova na břehu Otavy. Zde prožil vnímavé klukovské dětství, zde vnikal do krás přírody, zde měl blízko k lidem i k jejich práci. Výrazné malířské nadání ho záhy přivedlo na uměleckoprůmyslovou školu do Prahy. V roce 1916 jej beze zkoušky přijal profesor Max Švabinský do své grafické speciálky na Akademii výtvarných umění. U tohoto malířského velikána nadaný Moravec zvládl řadu výtvarných technik, jako litografii, lept, suchou jehlu, dřevo i linoryt.

Do svého rodiště, Chyšek, se desítky let vracel na dovolenou. Při této příležitosti pobýval u jedné chyšecké rodiny, se kterou si dopisoval a vyměňoval dary po celý život a se kterou měl velmi přátelské vztahy. Ani na dovolené neodpočíval, ale naopak neustále tvořil. Chyšky se staly námětem k mnohým malbám. A. Moravec při práci

Alois Moravec, jak učí paní Dvořákovou (Vačlenovou) – dcera rodiny, u které bydlel - kreslit postavu foto náčrt

Svými obrazy, kresbami nebo i grafickými listy vždy mistrovsky přiblížil typickou českou krajinu s prostými lidmi – dělníky. Dovedl je věrně zachytit při polních pracích, při prádle na řece, při výlovech rybníků, při práci v lese, zrovna tak s opraťmi koňského potahu v ruce, nebo s hráběmi na senách, stejně tak s muzikantskými instrumenty anebo u kolotočů a houpaček. Ukázka některých jeho prací

Za svou bohatou uměleckou tvorbu byl Alois Moravec poctěn významnými cenami doma i v cizině. V roce 1964 se stal nositelem vyznamenání Za vynikající práci a v roce 1974 jej vláda ČSSR k 75. narozeninám jmenovala zasloužilým umělcem.

Ukázka písma A. Moravce (dopis již výše zmiňované chyšecké rodině, u které pobýval)

Ukázka dalších jeho prací:

Konec Prameny: Jožka Dvořáček: časopis Signál