1 Národní kulatý stůl k problematice vyššího odborného vzdělávání Praha, 25. únor 2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
1 Rozšíření podpory odborného vzdělávání Dalibor Štys ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Veřejné projednání květen 2006.
Renata Schejbalová Konference AŘG , Přerov.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Podpora odborného vzdělávání MŠMT - září Vzdělávací nabídka v. požadavky trhu práce -zpětná vazba má dlouhý časový posun -předvídání ekonomického.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Informační systém pro akreditace Marie Kaňková, MŠMT
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Organizační struktura
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
1 Vzpomínky starého zbrojnoše Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Nástroje daňových úlev
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
Učení se praxí Martina Kaňáková. Učení se praxí Firmy: Nedostatek kvalifikovaných technicky vzdělávaných odborníků Rok 2015 vyhlášen Rokem průmyslu a.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Podpora odborného školství v ČR Česko-německá konference k odbornému školství 25. září 2013 Litomyšl.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Asociace SPŠ Opatření na podporu OV Špindlerův Mlýn 9. října 2012.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
1 Kariérní systém a reforma financování Jaroslav Fidrmuc MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Pohled zaměstnavatelů na současný systém OV Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
ZPRÁVA PŘEDSEDKYNĚ O ČINNOSTI AVOš ZA Rok 2016
Cíl a identifikace výzvy
„Okna technickým oborům dokořán“
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Budoucnost odborného školství
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
kulatý stůl 19. července 2011, C081, od hod
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Organizační struktura
Duální vzdělávání Co duální vzdělávání je a co to může být.
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Setkání kariérových poradců
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

1 Národní kulatý stůl k problematice vyššího odborného vzdělávání Praha, 25. únor 2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:

2 Přehled prvků duálního systému vzdělávání, které je možné zavést v prostředí ČR Vzdělávací systém jako takový je v okolních německy mluvících zemí v mnoha aspektech zásadně odlišný a vychází z jiných tradic a parametrů, které jsou pro Německo a Rakousko charakteristické v oblasti vzdělávacího systému a hospodářství. V tzv. duálním systému výše uvedených zemí: a)je žák/student zároveň zaměstnancem firmy, b)firmy jeho odbornou přípravu z velké části samy financují, c)na kvalitu dohlížejí hospodářské komory, v nichž je povinné členství.  Ani na jeden z těchto tří základních kamenů duálního systému nejsme v ČR připraveni. Proto jej přenést v absolutním rozsahu nelze.

3 Přehled prvků duálního systému vzdělávání, které je možné zavést v prostředí ČR => vztah FIRMA x ŽÁK DUAL:Žák je zároveň zaměstnancem firmy. OVČR: -Polytechnické a přírodovědné vzdělávání. -Kariérové poradenství. -Motivační příspěvky, smluvní vztahy. -Úprava kapacit oborů na základě predikcí trhu práce: -je to oblast, která zasahuje široké spektrum partnerů (zaměstnavatelé, jejich svazy a komory, příslušná ministerstva), -v rámci jejího řešení je potřeba vytvořit efektivní systém, který bude disponovat ověřenými a validními informacemi pro rozhodování.

4 Přehled prvků duálního systému vzdělávání, které je možné zavést v prostředí ČR => FINANCOVÁNÍ DUAL:Firmy jeho odbornou přípravu z velké části samy financují. OVČR: -Daňové úlevy pro zaměstnavatele. -Vlastní zdroje firem. -ESF: a)OPVK: např. Podpora přírodovědného a technického vzdělávání (2013), POSPOLU (2012), … b)OPVVV: cíl se zaměřuje na zvyšování kvality odborného vzdělávání včetně posílení jeho relevance pro trh práce (aktivitami jsou např. zvýšení spolupráce škol a firem při realizaci vzdělávání, další vzdělávání pedagogických pracovníků v prostředí firem, zvýšení kapacity i kvality kariérového poradenství) -RP na podporu OV (3/2014), RP DVPP v reálné praxi (4/2014). -Reforma financování RgŠ – zřejmě se nebude týkat VOŠ.

5 Přehled prvků duálního systému vzdělávání, které je možné zavést v prostředí ČR => SPOLUPRÁCE DUAL:Na kvalitu dohlížejí HK, v nichž je povinné členství. OVČR: -Platformy spolupráce: a)MŠMT, příslušné resorty,  (SPD, HK, AK, SOCR, …), kulaté stoly, b)RRLZ, sektorové dohody. -Motivace: polytechnika a přírodní vědy, kariérové poradenství, podpora síťování VOŠ a zaměstnavatelů. -Kurikulum: propojování počátečního a dalšího vzdělávání. -Ukončování vzdělávání: absolutorium; mistrovské zkoušky. -Lidské zdroje: instruktor a odborník z praxe, DVPP v reálné praxi.

6 Stanovisko SP ČR – výchozí materiál pro diskusi - vytvořit v rámci zákona č. 111/1996 Sb., o vysokých školách segment krátkých programů profesně orientovaných (programy diplomového studia) v rozsahu 2 – 2,5 roku ( kreditů ECTS) s povinnou půlroční souvislou praxí u zaměstnavatele -umožnit akreditaci těchto programů jak vysokým školám, tak školám, které realizují alespoň 1 program maturitního odborného studia (tedy i SŠ s programy VOV). - vydat v návaznosti na novelu podmínky pro akreditaci, pro novou akreditaci (či přeakreditaci programu VOV) stanovit např. 5 let. Po té době vypustit ze školského zákona oblast vyšších odborných škol. Akreditační komisi VOV po té přechodové lhůtě sloučit s Akreditační komisí VŠ (resp. s Národní akreditační agenturou) -Nové programy diplomového studia by měly úroveň EQF 6 (stejně jako bakalářské), prostupnost s Bc. by byla povinná alespoň v rozsahu kreditů ECTS. Primární cesta absolventa by ale vedla na pracovní trh!

7 - Ty školy s programy VOV, které by do konce přechodného období své programy nepřeakreditovaly, by mohly dále nabízet profesně orientované (postsekundární) programy podle zákona č.179/2006, o uznávání výsledků dalšího vzdělávání a principů NSK (vč. zkoušek profesních kvalifikací). -Komunikovat tento přechod ne jako zánik VOŠ, ale příležitost nabídnout profesně orientované studium většímu počtu zájemců. Zároveň tím naplňovat požadavky EU na počty studentů terciárního vzdělávání při současném omezování poměru absolventů Bc., pokračujících v návazném Mgr. studiu. -Při realizaci těchto změn se opřít o výraznou podporu zaměstnavatelů.