IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePrůmysl Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje odvětví průmyslu v ČR.
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli za sebou
zpracovaný v rámci projektu EU
Elektrický proud Kdy vzniká elektrické napětí
Měříme elektrický proud
Elektrický proud Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Elektrický obvod a jeho části
Měříme elektrické napětí
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá Ohmovým zákonem
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZemědělství Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá seznámením s elektrotechnickými značkami Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMarie Terezie a Josef II. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje dobu.
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znájí a umí využívat Newtonovy zákony.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají a umí využívat Newtonovy zákony.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem pevná a volná.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá reostatem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají, jak využít reostat ke změně proudu či.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v polovodičích. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají využití dalších.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem kladkostroj.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceNerostné suroviny Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní nerostné.
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
Anotace Prezentace, která se zabývá zvukem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají zdroje zvuku, jeho šíření a rychlost, tón,
ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
MĚŘENÍ S ANALOGOVÝMI MĚŘICÍMI PŘÍSTROJI Ing. Petr Hanáček ELEKTROTECHNICKÁ MĚŘENÍ
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v kapalinách. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno.
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením rychlosti Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí měřit a zpracovávat získané hodnoty.
29.1 Elektrický proud Základní fyzikální veličina Značka I
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePamátná místa naší vlasti Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje historii,
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem páka, rameno.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil různého směru a rovnováhou sil. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí graficky.
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením teploty Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí měřit a zpracovávat získané hodnoty.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSvětadíly a oceány Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně je schopen rekapitulovat jednotlivé.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU –10-1
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením střídavého proudu Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí změřit střídavé veličiny.
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickou prací a energií. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají, jak vypočítat elektrickou.
Elektrický proud.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon (odvození)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_06 Zákony.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 10-47 Anotace Prezentace, která se zabývá měřením elektrického proudu v obvodech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají, jak postupovat při měření elektrického proudu v obvodu. Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova Fyzika, ampérmetr, ampér, elektrický proud. Druh učebního materiálu Procvičení Druh interaktivity Kombinace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost 11942,4kB/leden-2012

Vysvětli význam elektrického proudu, jako fyzikální veličiny? Obr. 1 Projdou-li průřezem vodiče částice s celkovým elektrickým nábojem Q za dobu t, prochází vodičem elektrický proud I=Q/t. Jednotkou elektrického proudu je Ampér, jehož značka je A.

V jakých dvou významech užíváme slovo elektrický proud? Jako jev: usměrněný pohyb volných nosičů elektrického náboje a jako fyzikální veličinu I=Q/t. Kdy prochází obvodem elektrický proud o velikosti 1 A? Vodičem prochází stálý proud 1 ampér, jestliže jeho průřezem projdou za každou sekundu částice s celkovým elektrickým nábojem 1 coulomb.

Vyjádři velikost el. proudu v mA? 2,45 kA =…………. 13,24 A=…………. 1,28 mA=………… 1690 µA=………… 2,45 kA =2450000mA 13,24 A=13240 mA 1,28 mA= 1,28 mA 1690 µA= 1,69 mA

Částice přenesou el. náboj za dobu 6000 s. Za jakou dobu projde průřezem vodiče elektrický náboj 12 C, jestliže vodičem prochází elektrický proud 2 mA? Q= 12 C I= 2 mA=0,002 A t= ? s Částice přenesou el. náboj za dobu 6000 s.

Velikost el. proudu můžeme určit pomocí galvanometru. schéma zapojení Obr. 2 a,b

Jak změřit elektrický proud procházející žárovkou? a) Otevřený el. obvod Obr. 3 a,b,c,d b) Uzavřený el. obvod El. proud změříme pomocí ampérmetru.

Elektrický proud změříme pomocí ampérmetru: značka 1. Ručkové ( analogové ) Obr. 4 a,b,c,d,e 2. Číslicové ( digitální )

Jak postupovat při měření el. proudu při měření ručkovým přístrojem? Měřící rozsah: 3 A Celkový počet dílků na stupnici: 30 dílků Konstanta přístroje ( hodnota 1 nejmenšího dílku ): k=měřící rozsah počet dílků na stupnici k=3A/30 = 0,1 A Naměřený proud: I= k.α = 0,1.16 A = 1,6 A Obr. 5

Jak změřit proud procházející např. žárovkou? Obr. 6 a,b Zařadíme ampérmetr a žárovku za sebou ( sériově ), přitom dbáme na správnou polaritu ( svorka + ampérmetru připojíme na plusovou svorku zdroje ).

Měření elektrického proudu procházejícího lidským tělem: Obr. 7 U=4,5V, I=47uA – bezpečný proud

Doplň chybějící údaje pro ampérmetr? Měřící rozsah: 6 A Počet dílků na stupnici: 30 Konstanta přístroje: k=6/30 A= 0,2 A Naměřená hodnota: I= k.α = 25.0,2 A = 5A Obr. 8

Doplň chybějící údaje pro ampérmetr? Měřící rozsah: 0,3 A Počet dílků na stupnici: 30 Konstanta přístroje: k=0,3/30 A= 0,01 A Naměřená hodnota: I=k.α=0,01.9 A=0,09A Obr. 9

Zdroje: Text: KOLÁŘOVÁ, Růžena a Jiří BOHUNĚK.Fyzika pro 8.ročník základní školy. 1. vyd. Praha: Prometheus, c1999, 223s. Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN 80-7196-149-3. KOLÁŘOVÁ, Růžena. Fyzika pro 8. ročník základní školy: studijní část. 3. vyd. Praha: Prometheus, 1994. Učebnice pro základní školy (Prometheus). ISBN 80-85849-29-1. Vlastní text z archivu autora Obrázky: Obr. 1 – 9 - autor Michal Gruber, leden 2012

Metodický pokyn: Pedagog se řídí pokynu autora v prezentaci. Jednotlivé obrázky a schémata je možné doplnit vhodnými pokusy. Žáci řeší zadané otázky a úlohy nejprve samostatně. Potom společně s pedagogem doplní a ověří správné odpovědi a tím procvičí dané téma.