Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Praha 11, 10 Psychoterapeutická a psychosomatická klinika ESET o. s
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví
Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Organizace psychiatrické péče o děti a dorost
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Regionální péče v Praze
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Plánovaný rozvoj služeb
Psychiatrická klinika VFN
Koncepce sítě adiktologických služeb: pracovní verze 2012
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Pavel Novák - zástupce komunitních služeb RE: FORMA, na které záleží
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, komunikace
Aktuální krize zdravotnictví
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Lenka Reisiegelová oddělení psychiatrie
1 © AGIT AB IT Projekt roku 2007 Systém objednávání pacientů přes Internet Martin Zeman, Jan Pejchal, Aleš Daniel Workshop „eHealth a veřejná správa –
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Navyšování platů zdravotníkům MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění.
REFORMA PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ Strategie reformy psychiatrické péče Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav „Strategie reformy psychiatrické.
Teorie Case managementu Mgr. Pavel Říčan, MUDr. Jan Stuchlík
Lucie Bankovská Motlová
Rehabilitace v psychiatrii
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Síť pobytových služeb pro seniory Pobytové služby nesmějí řešit nedostatek financí uživatelů terénních služeb, ani nedostatečnou síť terénních služeb.
ZÁKON O ZZS zkušenosti z provozu. Zákon o ZZS a související předpisy. Dne byl po dlouholetých diskuzích konečně schválen zákon o zdravotnické.
Informace ministra zdravotnictví o průběhu reforem psychiatrické péče (Center duševního zdraví) 28. Schůze Výboru pro zdravotnictví PS P ČR MZČR, Praha,
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Jan Vacek. Program cerebrovaskulárních center  Věstník MZ …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
K 96. schůzi RHSD ČR pracovní skupina MATERIÁL AČMN.
Strategie transformace psychiatrické péče – v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR,
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Následná intenzívní (a dlouhodobá intenzívní ošetřovatelská) péče – problém českého zdravotnictví K. Cvachovec Předseda výboru Česká společnost anesteziologie,
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Pořízení NIS a virtualizace desktopů do Rehabilitačního ústavu Hrabyně “ realizovaném v letech 2012 až 2015 Rehabilitačním ústavem.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb - konference MPSV Radka Soukupová Transformace a deinstitucionalizace prizmatem sociálních reforem.
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – SOUČASTNOST A TRENDY
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Gerontopsychologie v praxi
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Reforma psychiatrické péče
Hodnoty v péči o seniory
Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav
Multy - disciplinární tým v péči o duševně nemocné jejich role v reformě MUDr. JAN PFEIFFER.
Obor zdravotních služeb MZ
Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Centra duševního zdraví v kontextu reformy psychiatrické péče
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví

Některé výstupy a jejich možné pokračování Realizace CRPDZ za podpory Open Society Fund Pfeiffer J., Baudiš, P., Pěč, O., Stuchlík, J. Projekt Lidská práva a péče o duševní zdraví

Administrativní rámec Financování a struktura péče Legislativa Procedurální postupy Statistika a síť služeb Zahraniční kontext MapováníAnalýza Scénáře změny

Podíl zdrojů na psychiatrickou péči ve financování zdravotnictví WHO, CRPDZ, z r.2001

Počet psychiatrických lůžek u nás a v Evropě ÚZIS, WHO, ,4 8,7

Odhad nákladů na péči o duševně nemocné v roce 2001

Východiska pro scénáře změny Koncepce oboru psychiatrie (2001): - převod akutní lůžkové péče z psychiatrických léčeben do psychiatrických oddělení nemocnic - rozvoj mimonemocničních služeb (psychiatrické ambulance, denní stacionáře, krizové služby, rehabilitační programy) - celkové mírné snížení počtu lůžek; snížení počtu lůžek v psychiatrických léčebnách s ponecháním následné péče - zlepšení stavebních, technických a hygienických podmínek v psychiatrických léčebnách Zdraví 21, cíl 6: Zlepšení duševního zdraví - transformace péče včetně financování - přesun akutní péče z léčeben do psychiatrických oddělení, psychiatrické domácí péče a krizových center - zkvalitnění a restrukturalizace lůžek v psychiatrických léčebnách (celk.kapacita 5 – 6 tis. lůžek, PL max. do 500 lůžek, sociorehabilitační programy) - zvýšení zapojení služeb komunitní a primární péče

Východiska pro scénáře změny Deklarace o duševním zdraví pro Evropu (2005) - rozvíjet komunitní služby, aby nahradily ústavní péči o jedince s vážnými psychickými problémy; - zajistit pro duševní zdraví dostatečné zdroje - podporovat nevládní organizace působící v oblasti duševního zdraví Akční plán duševního zdraví pro Evropu (2005) - rozvoj sítě komunitních služeb, včetně nemocničních lůžek - útlum péče ve velkých ústavech - specializovaná komunitní péče, krizové služby

Varianta s „rozředěním“ péče v psychiatrických léčebnách Psychiatrická oddělení Psychiatrické ambulance Ambulance klin.psychologů Denní stacionáře Krizová centra Psychiatrické léčebny Rezidenční komunitní služby Case management Psychiatrická rehabilitace Úbytek lůžek v psychiatrických léčebnách při zachování celkových finančních příjmů léčeben, počtu personálu a prostorových kapacit. Zvýšení kvality péče v léčebnách (intenzivnější péče personálu, zlepšení hygienických a technických podmínek) Finanční náročnost (zachování nákladů léčeben, navýšení nákladů na mimoléčebenskou péči).

Varianta se zachováním jen některých oddělení psychiatrických léčeben Psychiatrická oddělení Psychiatrické ambulance Ambulance klin.psychologů Denní stacionáře Krizová centra Psychiatrické léčebny Rezidenční komunitní služby Case management Psychiatrická rehabilitace Vyřešení fixních nákladů po uvolněných odděleních. Nutnost přenést úhrady za ušetřená lůžka do mimoléčebenských služeb (psychiatrická oddělení, rezidenční služby). Menší finanční náročnost. Změny se dotknou personálu.

Varianta se zachováním jen některých psychiatrických léčeben Psychiatrická oddělení Psychiatrické ambulance Ambulance klin.psychologů Denní stacionáře Krizová centra Psychiatrické léčebny Rezidenční komunitní služby Case management Psychiatrická rehabilitace Vytvoření dostatečných kapacit mimoléčebenské péče. Nutnost převodu finančních zdrojů do nově vzniklých služeb. Odpadá problém fixních nákladů. Největší nároky na převod pacientů do jiných služeb. Propuštění a přesun personálu.