CZ.1.07/1.1.10/01.0063
Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová Tuky Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová
Význam tuků 1. Zdroj energie 2. Tepelná izolace 3. Rozpouštědlo organických látek ( vitamínů)
Rozdělení tuků podle původu Živočišné máslo sádlo lůj rybí tuk Rostlinné kokosový tuk palmový tuk arašídové máslo slunečnicový olej olivový olej řepkový olej sojový olej mandlový olej
Definice Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin a alkoholu glycerolu
Rovnice vzniku tuků CH2 – OH C15H31COOH CH – OH + + CH2 – OH C17H35COOH glycerol + C17H33COOH mastné kyseliny CH2 – O – CO – C15H31 CH – O – CO – C17H35 + 3 H2O CH2 – O – CO – C17H33 tuk
Získávání tuků Lisováním semen Extrakcí (vyluhováním ve vhodném rozpouštědle) Vyškvařováním
Ztužování tuků účinkem vodíku v přítomnosti katalyzátoru (niklu – Ni) vznikají z dvojných vazeb vazby jednoduché kapalné oleje se mění v tuhé tuky CH3 – (CH2)7 – CH = CH – (CH2)7 – COOH kyselina olejová kapalná CH3 – (CH2)16 – COOH kyselina stearová tuhá 180oC + H2 Ni
Žluknutí tuků rozklad tuků na nepoživatelné páchnoucí látky vlivem tepla, světla, mikroorganismů a vodní páry tuk + voda mastné kyseliny + glycerol
Prameny: P.Pečová,I.Karger – Chemie II (pro 9. ročník) P.Beneš, V.Pumpr, J.Banýr – Základy chemie 2