MATEMATIKA Variace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_65.
Advertisements

Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název projektu: Inovace výuky na GSN prostřednictvím.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
VARIACE Mgr. Hana Križanová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Daniel Hanzlík. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Mnohočleny- výpočty pomocí vzorců
Úprava mnohočlenu na součin pomocí vzorců
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_SU_3_18.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Daniel Hanzlík Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Zdroj: Kombinatorika Zdroj:
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_MATEMATI KA1_10 Tematická.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Náročnější úpravy algebraických výrazů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAT_SU_3_12.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miluše Nováková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
MATEMATIKA Kombinatorické pravidlo součinu Příklady.
Projekt OP VK č. CZ.1.07/1.5.00/ Šablony Mendelova střední škola, Nový Jičín Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Byl uskutečněn.
KOMBINATORIKA Permutace Variace Kombinace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady30Číslo DUM.
Množinové pojmy – průnik, sjednocení, rozdíl množin
MATEMATIKA Trojúhelníky - základní vlastnosti.
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
Zkvalitnění kompetencí pedagogů ISŠ Rakovník IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků středních škol Integrovaná.
MATEMATIKA Planimetrie - úvod.
Množinové pojmy – množina, prázdná množina, podmnožina, rovnost množin
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
MATEMATIKA Úhel a jeho velikost.
Užití goniometrických funkcí
Obvody a obsahy rovinných obrazců
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
Části kruhu – jejich obvody a obsahy
Výpočty obvodů a obsahů rovinných obrazců
1 EXPONENCIÁLNÍ ROVNICE- řešení logaritmováním Mgr.Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
MATEMATIKA Největší společný dělitel Nejmenší společný násobek.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_42_INOVACE_12_09 Název materiáluKombinatorické.
MATEMATIKA Lineární rovnice ve slovních úlohách I.
VY_32_INOVACE_63. Materiál je vytvořen pro žáky 3. ročníku oboru OPERÁTOR DŘEVAŘSKÉ A NÁBYTKÁŘSKÉ VÝROBY a pro žáky 2. ročníku NÁSTAVBOVÉHO STUDIA Materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
MATEMATIKA Mocniny s celým mocnitelem. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých Množiny kořenů
Permutace s opakováním
MATEMATIKA Lineární nerovnice o jedné neznámé a jejich soustavy.
Opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kvadratické rovnice - kořeny rovnic
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kvadratické rovnice - procvičování
MATEMATIKA Odchylka přímek a rovin 1.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Matematika Variace.
Aritmetická posloupnost - součet
MATEMATIKA Aritmetická posloupnost Příklady 2.
MATEMATIKA Objem a povrch hranolu 1.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Vzdálenost bodu od přímky
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
MATEMATIKA Logaritmické rovnice.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Početní operace se složenými zlomky
Střední škola obchodně technická s. r. o.
MATEMATIKA Objem a povrch hranolu 4.
MATEMATIKA Goniometrické funkce Příklady 2.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
MATEMATIKA Lineární rovnice - procvičování.
MATEMATIKA Kvadratická funkce Příklady.
MATEMATIKA Lineární rovnice o jedné neznámé.
Transkript prezentace:

MATEMATIKA Variace

Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0228 Název školy: Střední odborná škola Litovel, Komenského 677 Číslo materiálu: III-2-09-03_Variace Autor: Mgr. Stanislav Prucek Tematický okruh: Matematika Ročník: II. Datum tvorby: červenec 2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Stanislav Prucek

VARIACE Určete počet všech trojciferných přirozených čísel utvořených z číslic 4, 5, 6, 7, v jejichž dekadickém zápisu se každá číslice vyskytuje nejvýše jednou. ? 456 465 546 564 645 654 457 475 547 574 745 754 467 476 647 674 746 764 567 576 657 675 756 765

Označíme 𝑽 𝒌 𝒏 počet všech variací k-té třídy z n prvků, kde 𝑘≤𝑛. S uspořádanými k-ticemi sestavených z prvků dané množiny, které každý prvek této množiny obsahuje nejvýše jednou, se v kombinatorických úvahách setkáváme často. Proto se pro ně zavádí zvláštní označení. VARIACE k-té třídy z n prvků je každá uspořádaná k-tice sestavená pouze z těchto n prvků tak, že každý je v ní obsažen nejvýše jednou. Označíme 𝑽 𝒌 𝒏 počet všech variací k-té třídy z n prvků, kde 𝑘≤𝑛. zpět

Určete počet všech variací k-té třídy z n prvků dané množiny pomocí kombinatorického pravidla součinu. ? Pro výběr prvního členu uspořádané k-tice máme právě n možností. 𝒏 𝟏 =𝒏 Pro výběr druhého členu máme o jednu možnost méně. 𝒏 𝟐 =𝒏−𝟏 Pro výběr třetího členu máme o dvě možnosti méně. 𝒏 𝟑 =𝒏−𝟐 Pro výběr čtvrtého členu máme o tři možnosti méně. 𝒏 𝟒 =𝒏−𝟑 Pro výběr k-tého členu máme o 𝑘−1 možnosti méně. 𝒏 𝒌 =𝒏−(𝒌−𝟏) 𝒏 𝟏 ∙ 𝒏 𝟐 ∙ 𝒏 𝟑 ∙ 𝒏 𝟒 ∙ … ∙ 𝒏 𝒌 =𝒏 𝒏−𝟏 𝒏−𝟐 𝒏−𝟑 … 𝒏− 𝒌−𝟏 = =𝒏 𝒏−𝟏 𝒏−𝟐 𝒏−𝟑 …(𝒏−𝒌+𝟏) zpět

! U variací záleží na pořadí prvků v uspořádané k-tici. Pro počet 𝑽 𝒌 𝒏 všech variací k-té třídy z n prvků platí: 𝑽 𝒌 𝒏 =𝒏 𝒏−𝟏 𝒏−𝟐 …(𝒏−𝒌+𝟏). ! U variací záleží na pořadí prvků v uspořádané k-tici. zpět

Anotace: Tato prezentace slouží k výkladu Kombinatorika - Variace. Žáci řeší jednoduché příklady na Variace. Určují uspořádané k-tice. Použité zdroje: RNDr. Oldřich Petránek a kol.: Matematika pro SOŠ a studijní obory SOU, 4. část, 5. vydání 1996, Prometheus, ISBN 80-7196-040-3 Doc. RNDr. František Jirásek, DrSc. a kol.: Sbírka úloh z matematiky pro SOŠ a studijní obory SOU, 2. část, 3. vydání 2000, Prometheus, ISBN 80-7196-012-8 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Stanislav Prucek zpět