Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 2 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_04 Název DUMu: Pokrmy z vařených a syrových brambor Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01, 65-51-E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Renata Navrátilová Datum: 04.04.2013
Bezmasé pokrmy Na přípravu bezmasých pokrmů používáme: brambory, bramborová těsta, těstoviny, rýži, kroupy, zeleninu, houby, sýry, tvaroh, luštěniny, výrobky ze sóji, vejce, Správné biologické hodnoty připravovaných hlavních bezmasých pokrmů je možné dosáhnout kombinací základních potravin. Například: těstoviny – tvaroh, zelenina – vejce, zelenina – sója, rýže – tvaroh… Je nutné dodržovat technologické postupy přípravy pokrmů.
Pokrmy připravené z vařených brambor Nové brambory s tvarohem Očištěné brambory uvaříme v osolené vodě s petrželovou natí. Scedíme, podáváme přelité máslem, posypané strouhaným tvrdým tvarohem a petrželkou nebo pažitkou.
Nové brambory s tvarohem Staré brambory
Pokrmy připravené z vařených brambor Brambory zapečené se sýrem Uvařené brambory ve slupce oloupeme, nakrájíme na plátky, opečeme na tuku, osolíme, okmínujeme. Do vymazaného pekáče naskládáme ochucené, nakrájené brambory, zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
Pokrmy připravené ze syrových brambor Bramborový guláš Do cibulopaprikového základu vložíme oloupané, na kostky nakrájené brambory, přidáme sůl, kmín, pepř a orestujeme. Zalijeme vývarem a dusíme do poloměkka. Zahustíme jíškou, provaříme a dochutíme česnekem a majoránkou. Do bramborového guláše můžeme přidat vařené houby.
Popiš přípravu bramborového guláše
Pokrmy připravené ze syrových brambor Bramborák – vošouch Omyté, syrové brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, scedíme z nich vodu a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme hladkou mouku, vejce, sůl, pepř, třený česnek, majoránku a zpracujeme tužší těsto. Smažíme na rozpáleném tuku z obou stran dozlatova. Podáváme s kysaným zelím.
Bramborák Nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vlažné mléko,hladkou mouku, vejce, sůl, pepř, třený česnek, majoránku Oloupané, syrové brambory Smažíme na rozpáleném tuku
Pokrmy připravené ze syrových brambor Brynzové halušky Oloupané, syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle, scedíme vodu. Přidáme vejce, sůl, hrubou mouku, trochu hladké mouky a promícháme. Protlačujeme přes síto nebo haluškovač do vroucí osolené vody. Vaříme 8 -10 minut, přecedíme a omastíme sádlem. Podáváme s částečně roztavenou slaninou a sypané bryndzou ( ovčí sýr).
Bryndzové halušky Přelité roztavenou slaninou Vaření halušek Přelité roztavenou slaninou a sypané bryndzou
Vyber správné suroviny Na přípravu nových brambor s tvarohem použijeme: Máslo Sůl Zelenou petrželku Vodu Česnek Tvrdý tvaroh Pažitku Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Nové brambory Pepř
Vyber správné suroviny Na přípravu bramborového guláše použijeme: Kmín Mletá červená paprika Pepř Olej Sůl Majoránka Ocet Vývar Cibuli Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Vepřové maso Hladká mouka Česnek Oloupané syrové brambory
Vyber správné suroviny Na přípravu bramboráků použijeme: : Česnek Kmín Pepř Hrubou mouku Mletou červenou papriku Polohrubou mouku Sůl Majoránka Vejce Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Cibuli Vývar Hladkou mouku Vařené brambory Oloupané syrové brambory
Vyber správné suroviny Na přípravu brynzových halušek použijeme: Vejce Pepř Syrové brambory Vařené brambory Hrubou mouku Polohrubou mouku Zelená barva je správná odpověď, při poklepu se vrátí barva zpět Sůl Hladkou mouku
Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN 80-7320-052-X. Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.