Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0996 Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI619 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Advertisements

Přínosy dobrovolnictví v ochraně životního prostředí RNDr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Organizace ochrany přírody v ČR
Rozloha chráněných území na ploše ČR
Národní park Podyjí Zdroje: Internet Wikipedie
Národní parky v ČR Lenka hajzlerová.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Život v lese na podzim Mgr. Iveta Honzejková.
Národní park Šumava.
OCHRANA DRUHŮ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _727 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu:
Registrační číslo projektu:
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník: IV. Datum vytvoření:září 2012 Šablona:III/2č. materiálu:
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Registrační číslo projektu:
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_411.
Podle české legislativy
Zakládání chráněných území v praxi Petr Macek CHTP
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
Chráněná území České republiky
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI611 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Registrační číslo projektu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_410.
Ohrožené druhy rostlin
Organizace zabývající se ochranou přírody
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI602 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Registrační číslo projektu:
Registrační číslo projektu:
Registrační číslo projektu:
Ochrana přírody ČR.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Ochrana přírody.
Česká republika Ochrana přírody a krajiny
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Ochrana životního prostředí a ochrana přírody v ČR Tematická oblast:Ekologie.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EK020 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_EKOLOGIE_17.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
OCHRANA PŘÍRODY I..
17 ZÁKON O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Ochrana přírody a krajiny
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Ochrana krajiny a přírody ČR
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Chránění živočichové na Slovácku
Transkript prezentace:

Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI619 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast:Ekologie – Ochrana přírody v ČR Předmět:Biologie Způsob využití:Prezentace je určena k seznámení se s ochranou přírody a krajiny v ČR. Představuje některé ohrožené druhy organismů. Klíčová slova:Zákon o ochraně přírody a krajiny, Ministerstvo ŽP, nevládní organizace a hnutí. Druh učebního materiálu:Prezentace

OCHRANA PŘÍRODY V ČR Značná bohatost fauny a flory v ČR – ochrana druhové rozmanitosti, šetrné hospodaření s přírodními zdroji. V ČR je ochrana přírody zakotvena v Ústavě a v Listině základních práv a svobod. Tvorba zákonů, vyhlášek, zakládání úřadů, institucí, které mají dohlížet na ochranu přírody. Seznamy ohrožených druhů, ochrana chráněných území. Zákon o ochraně přírody a krajiny, č.114/1992 Sb.

INSTITUCE ZABÝVAJÍCÍ SE OCHRANOU PŘÍRODY V ČR Nejvyšší orgán Ministerstvo životního prostředí, zřízeno roku Má hlavní roli v ochraně přírody a krajiny v ČR. Vytváří vyhlášky o ochraně přírody, posuzuje stav ŽP, doporučuje změny, zajišťuje mezinárodní spolupráci, vyhlašuje národní přírodní rezervace a památky, chráněné rostliny a živočichy. NP a CHKO vyhlašuje vláda – Ministerstvo ŽP schvaluje péči o ně.

INSTITUCE ZABÝVAJÍCÍ SE OCHRANOU PŘÍRODY V ČR Česká inspekce ŽP – podřízena Ministerstvu ŽP; kontroluje dodržování předpisů týkajících se ochrany přírody, hospodaření s odpady. Oprávněna pokutovat! Agentura přírody a krajiny ČR – zajišťuje kompletní péči o chráněná území, ochrana druhů, zabývá se i nechráněnými územími. Referáty ŽP (okresní úřady); zabývají se místní problematikou.

INSTITUCE ZABÝVAJÍCÍ SE OCHRANOU PŘÍRODY V ČR Stráž přírody – zřizována okresními úřady; dobrovolníci; kontrola dodržování pravidel, mají právo legitimovat lidi, kteří porušují zákon o ochraně přírody (ničí hnízda, trhají vzácné rostliny) a ukládat pokuty. Státní fond ŽP – zdroj finančních prostředků na podporu projektů zlepšujících ŽP. Nevládní organizace – ČSOP; hnutí – Děti Země, Duha, Greenpeace, Zelený kruh, Brontosaurus

OCHRANA BIOLOGICKÉ ROZMANITOSTI V ČR I v ČR seznamy ohrožených druhů – Červené knihy. Rozlišovány 3 kategorie stupně ohrožení: kriticky ohrožené druhy silně ohrožené druhy ohrožené druhy ZÁKLADNÍ PODMÍNKOU JE OCHRANA BIOTOPŮ OBÝVANÝCH OHROŽENÝMI DRUHY.

KRITICKY OHROŽENÉ DRUHY V ČR Rak říční Zmije obecná Tetřev hlušec Medvěd hnědý Čolek velký Kočka divoká Divizna ozdobná Kosatec skalní Bledule letní Pampeliška pozdní Hvozdík moravský Václavka bažinná Hřib moravský

SILNĚ OHROŽENÉ DRUHY V ČR Rys ostrovid Sova pálená Čáp černý Slavík modráček Skokan zelený Žluťásek Hvozdík sivý Česnek tuhý Zvonek vousatý Bříza zakrslá Vstavač (orchidej) Klouzek žlutavý

OHROŽENÉ DRUHY V ČR Mravenec lesní Kuňka obecná Netopýr velký Veverka obecná Vlaštovka obecná Čmelák Česnek hadí Sasanka lesní Bledule jarní Medovník velkokvětý Holubinka

POUŽITÉ ZDROJE ŠLÉGR, Jiří; KISLINGER, František; LANÍKOVÁ, Jana. Ekologie a ochrana životního prostředí: pro gymnázia. 1. vydání. Praha: Nakladatelství Fortuna, 2002, 160 s. ISBN KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 1. vydání. Praha: Nakladatelství Scientia, 1994, 88 s. ISBN