ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Semenné rostliny 4. ročník
Advertisements

VEGETATIVNÍ ROZMNOŽOVÁNÍ
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem
Rostliny na jaře.
Kvetoucí rostliny Michaela Běhůnková.
ORGÁNY ROSTLIN-KOŘEN A STONEK
Listnaté stromy a keře 4. ročník
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zásady sběru léčivých bylin
Byliny a dřeviny.
stélka - tělo nižších rostlin, není tvořeno pletivy kormus - členěné tělo vyšších rostlin.
OBILOVINY.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Léčivé rostliny VY_32_INOVACE_332, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník
Stavba rostlinného těla
Funkční přeměny stonku
Rozdělení ovocných rostlin
1. U které z následujících dřevin není možné určit stáří pomocí letokruhů? a) dub korkový b) jalovec obecný c) palma datlová d) javor mléč.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Kořen autor: David Hainall.
Rostlinné orgány - stonek
VY_32_INOVACE_170 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Rozmnožování ovocných rostlin
VY_32_INOVACE_33_ Prvouka 3.ročník Rostliny 2.
Rostlinné orgány - kořen
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
LESNÍ PATRA.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Léčivé rostliny II..
aralkotvaré, krtičníkotvaré, hvězdnicotvaré, plod, řád, čeleď
VY_32_INOVACE_414, 21. sada, Přírodověda
ROSTLINNÉ ORGÁNY I. KOŘEN Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Miříkovité.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Stonek autor: David Hainall.
Lilkovité (Solanaceae)
ČÁSTI TĚLA KVETOUCÍCH ROSTLIN
Stavba rostlinného těla Stonek
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Rumiště a okraje cest.
Krytosemenné rostliny
Koření.
Podzemní a nadzemní části rostlin.
JSOU TO: DŘEVINY A BYLINY.
Jak a čím léčí léčivé rostliny. Něco málo z historie Léčivé rostliny tvoří převládající zdroj přírodních léčiv, a proto už téměř od nepaměti slouží jako.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_21_Risk krytosemenné rostliny.
Léčivé části rostliny. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor:Mgr. Kamil Tabášek Období:listopad 2012 – duben 2013 Ročník:9. Tematický okruh: životní.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Blanka Kusá Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Rostliny Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
STONEK ROSTLINY.
Vegetativní orgány Stonek
Dělení rostlin Podle způsobu rozmnožování výtrusné – nekvetou,
Liliovité a amarylkovité rostliny
Dělení rostlin Podle způsobu rozmnožování výtrusné – nekvetou,
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_52_INOVACE_23_ Stavba těla semenných rostlin
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Stonek.
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_10-1-10_Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v 6. - 9. ročníku. Léčivé rostliny Anotace Prezentace slouží žákům jako názorný materiál, kterým učitel navozuje nové učivo o léčivkách, jejich rozdělení a významu pro člověka. Prezentaci lze využít pro zápis nebo jako podkladový materiál pro práci ve skupinách. Rozvíjí kompetence k učení a k řešení problémů. Vhodné pro žáky 6.ročníků. Vypracovala Ing. Lada Bízová Oblast Člověk a svět práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Lada Bízová

LÉČIVÉ ROSTLINY Léčivá rostlina (léčivka či léčivá bylina) je taková rostlina, která svými obsahovými látkami příznivě ovlivňuje stav organizmu. Dělíme je: podle látek, které obsahují podle toho, kterou část rostliny člověk využívá

PODLE OBSAŽENÝCH LÁTEK Alkaloidy většinou jsou jedovaté. Vyskytují se u čeledi mákovitých (mák, vlaštovičník), lilkovitých (lilek, rulík blín), liliotvarých (ocún, kýchavice), pryskyřníkovitých (oměj) aj.

GLYKOSIDY Obsah glykosidů v droze je závislý na době sklizně a vhodném způsobu sušení. ovlivňují srdeční činnost a rostliny,které je obsahují jsou prudce jedovaté (konvalinka, hlaváček). používají se k desinfekci močových cest při zánětech (brusinka). ovlivňují trávení (křen)

brusinka konvalinka křen

FLAVONIDY Zvyšují odolnost cévních stěn (pohanka) a zvyšují účinnost vitamínu C (třezalka) pohanka třezalka

SILICE – ÉTERICKÉ OLEJE jsou vonné olejovité látky nerozpustné ve vodě. Siličné drogy mohou být použity jako léčiva: Na podporu trávení - (fenykl, anýz, kmín, hřebíček). Močopudné - (celer, petržel). Uklidňující - (meduňka). Desinfekční - (mateřídouška, šalvěj, heřmánek). Proti parazitům - (česnek, pelyněk) Badyán, skořice, pepř, zázvor, aj.).

třezalka kmín badyán česnek mateřídouška

TŘÍSLOVINY Uplatňují při průjmech, otravách alkaloidy, drobných poraněních apod. Jsou účinnými látkami dubu, borůvky, ostružiníku aj.)

HOŘČINY Povzbuzují činnost trávicího ústrojí. Najdeme je např. u hořce, pelyňku, zeměžluče. Pelyňek

FYTONCIDY Mají antibiotický účinek. Najdeme je v česneku, cibuli, křenu aj. SACHARIDY slouží jako zdroje energie. OLEJE A TUKY: Olivový, mandlový, řepkový, lněný, slunečnicový

PODLE VYUŽÍVANÉ ČÁSTI ROSTLINY

NAŤ(herba) - nadzemní část rostliny , spojující kořen s listy NAŤ(herba) - nadzemní část rostliny , spojující kořen s listy. Nať sbíráme např. u pelyňků, mateřídoušek… LIST (folium) - postranní orgán rostliny, ve kterém probíhá fotosyntéza. Listovou drogu poskytuje např.: ostružiník, medvědice, brusinka. KVĚT (flos) - rozmnožovací orgán vyšších rostlin, který vznikl přeměnou listů a koncové části stonku. Příklady: hloh, lípa, třezalka.

PLOD(fructus) - konečná část vývoje rozmnožovacích orgánů rostliny PLOD(fructus) - konečná část vývoje rozmnožovacích orgánů rostliny. Sbíráme např. u černého rybízu a černého bezu SEMENO (semen) - vznikají přemenou vajíček v semeníku. Semenné drogy jsou mák setý, kmín, kaštan a jiné. KŮRA(cortex) - může mít různou podobu, od tenké několikamilimetrové, až po rozbrázděnou mnohavrstevnou kůru, která se postupně odlupuje. Takto rozbrázděná kůra se nazývá borka..vrba, dub, trnka apod. DŘEVO (lignum) - vnitřní část kmenů a větví stromů a keřů. Sbírá se jen výjimečně, drogy poskytují např.jalovec . KOŘEN (radix) - podzemní část rostlin, který upevňuje rostlinu v zemi a přijímá živiny z půdy. Z kořenových drog lze uvést např. kostival, křen…

ODDENEK (rhizoma) - je vlastně podzemní část stonku, pomocí něhož rostlina překonává nepříznivé období. Oddenky sbíráme u kosatce, pýru, puškvorce a dalších. CIBULE (bulbus) - zkrácený stonek se zdužnatělou šupinami nebo spodinami listů. Cibule poskytují česnek, cibule… HLÍZA(tuber) - rostlinný orgán různého původu v němž se ukládají živiny. Příkladem hlízových drog jsou slunečnice, brambory PLODNICE(carposoma) - část hub, která slouží k tvorbě spor a následnému rozmnožování. Příklady sbíraných plodnic jsou pečárka polní. PUPEN (gemma) - nejmladší stadium stonku nebo květu rostlin. Pupeny sbíráme u buku lesního, jedle bělokoré, topolu a dalších rostlin. Léčením pomocí pupenů se zabývá gemnoterapie.

ZÁSADY SBĚRU A SKLADOVÁNÍ LÉČIVÝCH ROSTLIN Především je nutné sbíranou rostlinu bezpečně znát! Chorobami napadené rostliny nesbíráme! Rostliny se ukládají volně, nemačkají se a suší co nejdříve po sběru Dbáme, aby druh rostliny na místě sběru nebyl vyhuben! Sušení se musí věnovat velká pozornost, neboť to rozhoduje o kvalitě drogy. Rostlinné drogy SE SKLADUJÍ v suchu, tmě a chladu v hermeticky uzavřených skleněných nádobách. Optimální teplota se pohybuje od 30 °C do 45 °C, sušení je nutné provádět ve stínu v tenké vrstvě. Jestliže při sušení droga zhnědne či zčerná, jde o hrubé znehodnocení! Rostliny lze skladovat i zamrazené, což je méně známý způsob.

ODKAZY NA POUŽITÉ FOTOGRAFIE A TEXT http://eu.fotolia.com/id/9463488?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9%C4%8Div%C3%A9_rostliny http://eu.fotolia.com/id/3198003?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=6758&picture=kveten-zvony http://eu.fotolia.com/id/14094119?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://eu.fotolia.com/id/27128093?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://eu.fotolia.com/id/1171692?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://eu.fotolia.com/id/22058447?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://www.istockphoto.com/stock-photo-8190805-cumin-seeds-on-white.php?esource=reflinkcon&lcrefid=1375144&lc_rm=Link&lcbanid=2514 http://eu.fotolia.com/id/8595462?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://eu.fotolia.com/id/7038653?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://eu.fotolia.com/id/656061?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://eu.fotolia.com/id/855070?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://eu.fotolia.com/id/12878966?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://eu.fotolia.com/id/30542453?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://www.istockphoto.com/stock-photo-14943893-red-or-purple-organic-onions-isolated.php?esource=reflinkcon&lcrefid=1375144&lc_rm=Link&lcbanid=2514 http://eu.fotolia.com/id/7300473?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083