Česnek Allium sativum. Popis Jedná se o vytrvalé (vzácněji dvouleté) podzemní byliny, převážně s cibulemi různých vlastností. Někdy jsou jednoduché, jindy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Semenné rostliny 4. ročník
Advertisements

Tým Robost uvádí prezentaci o potravinách
Reportáž – naše jídelna Vše, co pot ř ebujete v ě d ě t… Anna Sedláčková Natálie Jermanová.
Hmyz u nás v domě.
Klíčová aktivita 06 Učebnice Okrasné dřeviny
Abiotické podmínky života
Vytvořili nej borci z devítky…
Pravěk První lidé. Pravěk První lidé Člověk zručný (Homo habilis) je jedna z linií rodu Homo a hypotetický předchůdce dnešního člověka, který žil.
Lilkovité.
Předmět: pěstování rostlin Ročník: třetí
Invazivní druhy Zpracovaly: Lucie Janýšková, Eva Vavříková, Magdaléna Hofrová, Marie Balová, Diana Jurčáková.
Aneb jezero, které musíme zachránit
Kakostovité (Geraniaceae)
BYLINY A KEŘE LESA 14..
Krokusy Krokus je známý jako šafrán
Jetel Luční (Trifolium pratense )
Cibule obecná.
Konvalinka vonná.
PCHÁČ ZELINNÝ (Cirsium oleraceum) Řád: hvězdnicotvaré
Obor: H/01 Zemědělec – farmář
ZNAKY ŽIVOTA ROSTLIN.
Rostlinné orgány - kořen
Hlávkový salát.
Latinsky: Balsaminaceae Kristýna Žejšková
Vojtěška setá Medicago sativa
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Miříkovité.
Rajče obecné.
IZRAEL-MRTVÉ MOŘE Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
TRACHOM.
MRKEV OBECNÁ Daucus carota.
Konopovité rostliny Cannabaceae.
Chráněné rostliny.
Miříkovité rostliny. Obecná charakteristika Jsou to byliny Jsou to byliny Často dvouleté Často dvouleté Prostoupené kanálky z vonnými látkami (silicemi)
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Rostlina je mechovitá, vždy zelená, plazí se po půdě lesa metrovými šlahouny s jemnými, tenkými kořínky PŘESLIČKY PLAVUNĚ Přesličku lze nalézt na oraniších,
Miříkovité kmín kořenný kopr vonný.
HRÁCH SETÝ (PISUM SATIVUM). Hrách setý Hrách setý je jednoletá popínavá rostlina. Patří mezi luskoviny,zařazen v čeledi bobovitých (Fabaceae). Dozrálé.
 Je čeleď jednoděložných rostlin z řádu chřestotvaré (Asparagales). Podle systému APG III jsou sem přidány (jako podčeledi) dříve samostatné čeledi kalokvětovité.
JSOU TO: DŘEVINY A BYLINY.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Hydroponické pěstování rostlin Adriana Javůrková, Nikola Bajerová, Emílie Zárubová, Sára Bendová.
Liliovité Rostliny Vojtěch Vašků 7.C. Popis  -rostou volně v přírodě a jsou pěstovány i jako okrasné -pouze byliny -listy-jednoduché -zásobní látky ukládají.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Pavel Skopal Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny A - F Název sady:Pěstování cibulovin a hlíznatých rostlin.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
Společné znaky rostlin.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_36_ČS TEMA: Ekosystém okolí lidských.
Stavba kvetoucí rostliny Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):04/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda.
POZNÁŠ ? Anotace: Materiál je určený pro práci s interaktivní tabulí.
Název prezentace (DUMu): Cibulnaté rostliny G - H
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Liliovité (Liliaceae)
VY_32_INOVACE_04-57 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
ČELEĎ LILKOVITÉ Borovková Kasíková Kolářová QA.5
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
JABLOŇ.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název prezentace (DUMu):
Název školy: Základní škola Městec Králové
Živá příroda.
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
Chráněné rostliny na Slovácku
Liliaceae Kateřina Nováková 5A8. Rostlinný orgán k udržení: cibule/ oddenek/ hlíza Listy: jednoduché, okrouhlé → čárkovité obloukovitá/ souběžná žilnatina.
Transkript prezentace:

Česnek Allium sativum

Popis Jedná se o vytrvalé (vzácněji dvouleté) podzemní byliny, převážně s cibulemi různých vlastností. Někdy jsou jednoduché, jindy složené a jejich části pak slouží k vegetativnímu rozmnožování. Celé rostliny mají charakteristické aroma, které způsobují těkavé látky na bázi sulfidů.

Historie Historie česneku je velmi stará. Pravděpodobnou domovinou jsou stepní oblasti jihovýchodní Sibiře, kde byly nalezeny plané rostliny.Odtud se česnek šířil dále.Ve starém Egyptě byl česnek nejen součástí potravy ale také jako preventivní lék proti nemocem. Od Egypťanů se naučily česnek pěstovat také Židé. Byl často užíván proti moru. Dnes, když uplynulo další tisíciletí, dává současná medicína starověkým lékařům za pravdu, i když s jistými omezeními.

Škůdci Jedním z relativně nových škůdců je houbomilka česneková. Doposud sice existují lokality, kde je tento škůdce neznámý, avšak v jiných oblastech je to škůdce velmi závažný. Tato moucha, na prvý pohled těžce odlišitelná od mouchy domácí, klade již velmi brzy na jaře vajíčka do listových pochev vzešlého česneku. Poškození listů houbomilkou

Použití Česnek má široké použití, nejen jako zelenina, ale i v lidovém léčitelství a v boji proti upírům a Vlkodlakům. Má charakteristické aroma, které způsobuje silice zvaná aliin.. Díky tomu vzniká charakteristické aroma.

Recepty Nakládaný česnek Máte rádi česnek? Pak si jej zkuste naložit. Nemusíte mít strach, že se vám zkazí a vždycky bude po ruce malá chuťovka k pivu nebo k obědu.

Pěstování Česnek vyžaduje slunné stanoviště, ne však přímé sluneční světlo. Půda by měla být propustná, dobře zpracovaná s dostatečnou dávkou živin. Česnek nepotřebuje mnoho vody, avšak půda by neměla zcela vyschnout. U česneku je velice důležitá správná doba sklizně. Pokud tuto dobu nevystihneme, cibule se již v zemi samy začnou rozpadávat na jednotlivé stroužky. Tím se hůře skladuje a je větší nebezpečí napadení skládkovými chorobami.

Rozšíření ve světě Je známo asi 660 (některé zdroje udávají v rozmezí ) druhů, které jsou rozšířeny v Evropě, Asii a v Severní Americe, méně i v Africe, Střední Americe a Jižní Americe. Květy česneku

Na rakovinu s česnekem!! Výzkumníkům z Weizmannova institutu se úspěšně daří u myší léčit zhoubné bujení za pomoci „chytrých mikro-bomb“. Úspěch léčby spočívá ve využití protilátky jako dopravce enzymu. Ten pak zajistí, aby chemikálie z česneku ničila pouze nemocné buňky.