SLUNEČNÍ SOUSTAVA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Advertisements

Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Měsíc Měsíc jako vesmírné těleso, zatmění, dmutí moře
Vznik sluneční soustavy
MĚSÍC.
MĚSÍC.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
ZEMĚ A VESMÍR.
Modrá planeta Země.
MĚSÍC.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
VĚDĚLI JSTE, ŽE… všechny planety naší sluneční soustavy, kromě jedné,
Vesmír a Země ve vesmíru
Země ve vesmíru.
Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Pohled ze Země
Registrační číslo projektu
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Sluneční soustava.
Země MODRÁ PLANETA.
PLANETA ZEMĚ.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Planeta Země.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Měsíc a Slunce Pavel Janoušek – ZŠ náměstí Varnsdorf
Informační technologie-prezentace
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO
Šablony GEOLOGIE 2. Vznik sluneční soustavy Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov ZŠ Trávník, Přerov.
Vesmír (Space).
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Nela Bártová Opava,2010 Březen
… aneb letem světem Sluneční soustavou
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Sluneční soustava.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Měsíc - - přirozená družice Země
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
Sluneční soustava.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Planety sluneční soustavy
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
MĚSÍC.
Přírodopis – Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
SLUNCE.
Sluneční soustava.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

SLUNEČNÍ SOUSTAVA

Vznik sluneční soustavy Naše Galaxie (část - Mléčná dráha) se zformovala 3 miliardy let od velkého třesku (tj. asi před 12 miliardami lety) Naše Sluneční soustava vznikla před 4,6 miliardami lety.

Hlavní části sluneční soustavy Sluneční soustavu tvoří: - Slunce 8 planet (obíhají kolem Slunce proti směru hodinových ručiček) většina planet má své oběžnice – měsíce (nejvíce má Jupiter – 63) planetky (největší Ceres), komety (Halleyova kometa se vrací každých 76 let – naposledy 1986, 2062….), meteory HLAVNÍ PÁS PLANETEK PLANETY ZEMSKÉHO TYPU OBŘÍ PLANETY KUIPLERŮV PÁS OORTŮV OBLAK SLUNCE

Slunce Stavba Slunce – najeď na písmena jediná hvězda Sluneční soustavy, vyzařuje velké množství energie (tepla), při svém stáří (4,6 mld. let) je v polovině svého života. základní údaje: Průměr: 109 průměrů Země hmotnost: 330 000 hmotností Země (99,9% hmotnosti Sluneční soustavy) Gravitace: je 28krát větší než na Zemi (10 kg = 280 kg) zářivý výkon: 390 trilionů MW Hustota: asi 25% průměrné hustoty Země Rotace: 27 dní na rovníku, 34 dní na pólech

Sluneční soustava - zápis Slunce je středem sluneční soustavy. Vyzařuje tepelné a světelné záření (Slunce – Země = 8 min.), které umožnilo vznik života na Zemi. Sluneční soustavu dále tvoří: 8 planet měsíce planetky (např. Ceres, Pluto) komety (např. Halleyova kometa) meteorická tělesa

Měsíc Je těleso nejblíže k Zemi (384 400 km – tj. 30 průměrů Země) asi 4krát menší než Země. Rotace kolem osy a oběh kolem Země trvá asi 28 dnů – vidíme jen přivrácenou stranu. Pro Zemi je důležité gravitační působení Měsíce – způsobuje příliv a odliv (viz. hydrosféra), udržuje sklon zemské osy.

Zamotaná čísla ve vesmíru – přiřaď číselné údaje a pojmy k sobě Vzdálenost Země – Měsíc Návrat Halleyovy komety k Zemi Rotace Měsíce kolem Země a své osy. Gravitace na Slunci k poměru ke gravitaci na Zemi Průměrná teplota na Zemi Výška nejvyšší sopky sluneční soustavy – Olympus Mons na Marsu Vznik sluneční soustavy a Země Teplota na Měsíci ve dne a v noci První přistání člověka na Měsíci Doba letu světelného paprsku (fotonu) Slunce – Země Průměrná teplota na povrchu Slunce Předpokládaný vznik vesmíru – Velký třesk a) 8 minut b) 4,6 miliard let c) 76 let d) asi 15 miliard let e) 384 400 km f) 28 krát větší g) asi 28 dní h) 15 °C ch) +130°C/-170°C i) 6000°C j) 26 km k) 20.7. 1969

Zamotaná čísla ve vesmíru – přiřaď číselné údaje a pojmy k sobě Vzdálenost Země – Měsíc Návrat Halleyovy komety k Zemi Rotace Měsíce kolem Země a své osy. Gravitace na Slunci k poměru ke gravitaci na Zemi Průměrná teplota na Zemi Výška nejvyšší sopky sluneční soustavy – Olympus Mons na Marsu Vznik sluneční soustavy a Země Teplota na Měsíci ve dne a v noci První přistání člověka na Měsíci Doba letu světelného paprsku (fotonu) Slunce – Země Průměrná teplota na povrchu Slunce Předpokládaný vznik vesmíru – Velký třesk a) 8 minut b) 4,6 miliard let c) 76 let d) asi 15 miliard let e) 384 400 km f) 28 krát větší g) asi 28 dní h) 15 °C ch) +130°C/-170°C i) 6000°C j) 26 km k) 20.7. 1969 Řešení: a10, b7, c2, d12, e1, f4, g3, h5, ch8, i11, j6, k9

Opakování Které planety jsou větší než Země, které planety jsou nejblíže k Zemi? Jaké jsou části naší Sluneční soustavy? Vypočítej kdy se opět vrátí Halleyova kometa? Která planeta má nejvíce měsíců? Proč nemůže být na Měsíci život? Jak probíhá zatmění Měsíce a Slunce? Vysvětli Měsíční fáze? Kteří kosmonauti byli první na Měsíci?