ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
VÝPRAVA DO VESMÍRU Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ZEMĚ VE VESMÍRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Planety sluneční soustavy
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaPlynné.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Sluneční soustava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.12
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_171 NázevSlunce Téma hodinySlunce.
Modrá planeta Země.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Sluneční soustava Slunce
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Prvouka 3. ročník Opakovací hra Gabriela Mikulková 2013.
Vesmír a Země ve vesmíru
Země ve vesmíru.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
VY_V/2_INOVACE_11_Planety
Země MODRÁ PLANETA.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
PLANETA ZEMĚ.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
VY_V/2_INOVACE_10_Sluneční soustava
Elektronická učebnice - I
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vesmír.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Sluneční soustava a Měsíc
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Sluneční soustava autor VM:Ondřej.
Planety.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Vesmír (Space).
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_803_5TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
VESMÍR.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Vesmír a sluneční soustava
Měsíc Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Sluneční soustava.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Sluneční soustava.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
ZEMĚPIS. VESMÍR - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty - skládá se z hvězd a mezihvězdné hmoty VESMÍR.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
Země – modrá planeta.
Název školy: ZŠ Netvořice
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO Obr. 1

ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO Obr. 2 Země je v pořadí třetí nejbližší planetou ke Slunci. Kolem Slunce obíhá celkem osm planet. Nejbližší čtyři: Merkur Venuše, Země a Mars mají pevný povrch. Jupiter, Saturn, Uran a Neptun mají povrch plynný.

ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO Země je stará 4-5 mld. let. Obvod rovníku je 40 mil. km. Povrch má 510 mld. km2. Vzdálenost od Slunce je přibližně 150 mil. km. Země se ve vesmíru týkají především tři pohyby: 1, rotace kolem své vlastní osy. 2, Země obíhá kolem Slunce. 3, Kolem Země obíhá Měsíc. Obr. 3

TVARY ZEMĚ Obr. 5 Obr. 4 Země nemá pravidelný kulatý tvar. Je místy zploštělá a skutečný tvar je o něco složitější. Tvar je označován jako geoid. Zakulacení Země je dáno i gravitační sílou, která působí centrálně. Obr. 6

ZEMĚ ROTUJE KOLEM SVÉ OSY Země se otáčí kolem své osy. Jednou se otočí za 24 hodin. Dle toho, kterou stranou je natočena ke Slunci je den, nebo noc. Obr. 8 Zemská osa je vzhledem k Slunci mírně nakloněna, proto nejsou všude na Zemi stejně dlouhé dny a noci. Obr. 7

ZEMĚ OBÍHÁ SLUNCE Stejně jako i ostatní planety, tak i Země obíhá Slunce. Obíhá jej po elipsoidní dráze. Jeden oběh Zemi trvá 365 dní (rok). Obr. 9

MĚSÍC OBÍHÁ KOLEM ZEMĚ Obr. 10 Jedinou přirozenou družící Země je Měsíc (Luna). Zemi obíhá 30 dní (měsíc). I on rotuje kolem své osy, stejně rychle jako Země kolem své. Nikdy tak nevidíme odvrácenou stranu Měsíce. Obr. 11

ZEMĚ JAKO VESMÍRNÉ TĚLESO Vedle Slunce, planet a jejich Měsíců jsou ve Sluneční soustavě i další menší tělesa. Např. planetky (obr. 9), komety (obr. 10), meteroidy, hvězdný prach… Díky člověku pak i umělé družice. Obr. 12 Obr. 14 Obr. 13

ZEMĚ VE VESMÍRU Naše Sluneční soustava je součástí obrovské galaxie. Tato galaxie je označována jako Mléčná dráha. Naše obrovská Sluneční soustava v ní je doslova „ztracená“. Centrem Mléčné dráhy je černá díra. Obr. 16 Obr. 15

ZEMĚ VE VESMÍRU Naše obrovská galaxie Mléčná dráha je součástí Supergalaxie. Supergalaxii tvoří několik stovek tisíc galaxií. Celá Supergalaxie (obr. 14) je součástí místní nadkupy galaxií. Průměr této nadkupy galaxií je zhruba 110 mil. světelných let. Vědci tak popisují vzdálenosti v neskutečných číslech (obr. 15). Obr. 17 Obr. 18

Autor prezentace: Mgr. Jan Bajbora (28.7.2012) Obr. 19 Autor prezentace: Mgr. Jan Bajbora (28.7.2012)

Seznam použitých odkazů Obr. 1- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Globe.svg Obr. 2- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NovaSlunecniSoustava.jpg Obr. 3- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Earth_Eastern_Hemisphere.jpg Obr. 4- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Earth6391.jpg Obr. 5- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Blue_Marble.jpg Obr. 6- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Directions_of_gravity_and_centrifugal_force_on_earth_surface.svg Obr. 7- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Earth_precession.svg Obr. 8- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rotating_earth_axial_tiles_to_orbit.gif Obr. 9- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:South_season.jpg Obr. 10- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Full_Moon_Luc_Viatour.jpg Obr. 11- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Moon_Luc_Viatour.jpg Obr. 12- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Galileo_Gaspra_Mosaic.jpg Obr. 13- http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Halebopp031197.jpg Obr. 14- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jason-1.jpg Obr. 15- http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Milky_Way_2005.jpg Obr. 16- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Milky_Way_galaxy.jpg Obr. 17- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:6_Virgo_Supercluster_(ELitU)-blank.png Obr. 18- http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5e/Local_supercluster.jpg Obr. 19- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NASA_child_bubble_exploration.jpg