Problematika lavin Lavinu lze definovat jako každý náhlý a rychlý sesuv sněhové hmoty na dráze delší jak 50m. Sesuvy na kratší vzdálenosti se nazývají.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BU51 Systémy CAD RNDr. Helena Novotná.
Advertisements

Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 10: Digitální model terénu
Projekt Informatika 2 ČVUT FSV obor Geodézie a Kartografie Bc. Jan Zajíček
DÁLKOVÝ PRŮZKUM (ZEMĚ) (Remote Sensing)
Vizualizace Perspektivní pohledy, materiály, světla, Render.
P Ř I R O Z E N É S U Š E N Í Ř E Z I V A
3.4 Jednosnímková metoda Základní pojmy
Fotogrammetrie 1 Průseková metoda přednášející Jindřich Hodač JH_13.10.
8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
POZNÁMKY ve formátu PDF
Mechanika s Inventorem
VÝPOČETNÍ PROGRAM AUTOŘI Ing. Ondřej Šikula, Ph.D. Ing. Josef Plášek
Využití výškových dat.
GEOSTATISTICKÉ VYHODNOCENÍ DESETILETÉHO POZOROVÁNÍ SESUVU „HALENKOVICE“ Karel Macků Vedoucí práce: Mgr. Pavel Tuček, PhD.
Analytické nástroje GIS
CYKLONA EMMA A JEJÍ PROJEVY V HOŘICÍCH Bc. Radek TOMÁŠEK.
Plošná interpolace (aproximace)
Modelování v AUTOCADU Křivky v prostoru, modelování z těles a povrchů,
Digitální model terénu
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 7/14.
Vytyčení polohy - metodika, přesnost
Příprava plánu měření pro lopatku plynové turbíny
Geometrická podstata map
Miloslav Mazanec © 2013 Počítačová grafika.
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
EKO/GISO – Modely prostorových dat.  Mnoho definic - jedno mají společné – Gisy pracují s prostorovými daty  Minimální GIS vždy spojuje databázi, prostorové.
Modelování v prostoru.
Rovinné útvary.
SVĚTELNÉ POLE = část prostoru, ve které probíhá přenos světelné energie Prokazatelně, tj. výpočtem nebo měřením některé světelně technické veličiny,
Difrakce světla O difrakci mluvíme samozřejmě tehdy, když vlnění se setká s překážkou a postupuje v jiných směrech,než ve směrech předvídaných zákony přímočarého.
Počítačová podpora konstruování I 4. přednáška František Borůvka.
Gis pro krajinné ekology
Příprava plánu měření pro přírubu
Kartografie.
Definice, druhy, chyby, abstrakce
Jan Klimeš ÚSMH AV ČR, Praha
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
TVORBA TÉMATICKÝCH MAP
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
Klasifikace klasifikace: matematická metoda, kdy vstupní objekty X(i) jsou rozřazovány do tříd podle podobnosti metody klasifikace bez učitele: podoba.
Klasifikace singularit. Singularity liniové – Uzavřené – Otevřené Lze modelovat pomocí předurčených hran Singularity bodové Singularity plošné – Převisy.
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Generování sítě MIDAS GTS. Prvky pro generování sítě MIDAS má několik typů prvků, jež využívá pro generování sítě. Každý prvek je určen svými uzly (konstrukčně).
Výpočet erozní ohroženosti půdy s využitím gridu
Počítačová grafika a CAD 1. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie
Voroného (Voronoi) diagramy
Tvorba modelu prostředí pro mobilní roboty Petr Kolman.
ČVUT – fakulta stavební Geografické informační systémy IDRISI Software pro GIS a analýzu obrazu Pelinková Martina
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Triangulace.
Metody vytváření biomechanického modelů
Postup zpracování projektu Kaplička v Mrzkovicích
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Obsah prezentace Princip fungování Technické parametry Proces realizace Závěrečné zhodnocení 4.
BU51 CAD systémy RNDr. Helena Novotná. Obsah přednášek  Co potřebujeme z teorie  Ovládání a přizpůsobení AutoCADu (profily, šablony, pracovní prostory,
Grafické systémy II. Ing. Tomáš Neumann Interní doktorand kat. 340 Vizualizace, tvorba animací.
Trigonometrie v praxi, aneb Obrázek přejat z: outdoors.com.
Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.
Pro tuto přírodní raritu neexistuje žádný termín, který definuje počasí. Nastává při hustém sněžení podél břehu velkého jezera a oceánu. Sníh se.
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Zobrazování. Modelování a zobrazování Realita (sutečnost) model Obraz(y) modelu modelování Zobrazování (vizualizace)
Geografické informační systémy
C-síť (circle – net) Petr Kolman.
LCD monitor Nikola Kodetová\1.L.
Mapování přístupnosti a pražská Mapa přístupnosti
Počítačová grafika.
Digitální modelování terénu
Transkript prezentace:

Analýza lavinového nebezpečí pomocí prostředků digitálního modelu terénu

Problematika lavin Lavinu lze definovat jako každý náhlý a rychlý sesuv sněhové hmoty na dráze delší jak 50m. Sesuvy na kratší vzdálenosti se nazývají sněhové plazy. Laviny v horských oblastech způsobují četné škody a mnohdy nenahraditelné ztráty na lidských životech.

Problematika lavin Čárový odtrh laviny Příklady tekoucí laviny Pásmo odtrhu Transportní p. Pásmo nánosu Čárový odtrh laviny Příklady tekoucí laviny

Problematika lavin Prachová lavina Vrstevní lavina Žlebová lavina

Faktory ovlivňující vznik lavin Sněhová pokrývka a její stav (teplota, vlhkost, stáří i krystalická struktura sněhu) Počasí (srážky, teplota, vlhkost, oblačnost) Terénní dispozice - sklon svahu 20°-50°, - orientace svahu SZ-Z-SV, SV-V-JV, v našich oblastech tam, kde převažují západní větry - povrch a tvar terénu (holé bez vegetace) V diplomce se dále zabývá lavinovými oblastmi v Krkonoších – různé druhy svahů, které jsou i v literaturách očíslované a podrobně popsané. Např. Dráha č.9 – Dolský žleb Dráha č.11, 11a, 11b – Pramenný důl

Ing V Pusta, M Kociánová Opera Concortica Krkonošské práce – Lavinový katastr české části Krkonoš v období 1961/62-1997/98

Principy digitálního modelu krajiny DMT se rozumí prostorový geometrický popis reliéfu terénu. Typy programů pro MT: - GIS systémy - DMT systémy - CAD systémy Typy modelu terénu: - Polyedrický (elementárními plochami jsou nepravidelné rovinné trojúhelníky) - Rastrový ( je dán množinou elementárních plošek nad rovinou pravidelného rastru) - Plátový (modelované plochy na nepravidelné, obecně křivé plošky trojúhelníkového nebo čtyřúhelníkového tvaru)

Polyedrický model Rastrový model Plátový model

Definice tvarů na reliéfu Konvexní tvar Konkávní tvar Konvexně-konkávní tvary Konvexně-konvexní tvary Konkávně-konvexní tvary

Konstrukce plochy a visualizace Sled činností : 1) Získání dostatečného počtu bodů (soubor typu *.txt. ) - bodové pole získané z vojenské mapy 1:25 000 2) Konstrukce trojúhelníkové sítě programem Inroads - jedná se o algoritmus pracující na bázi minimální délky hran 3) Vizualizace v programu Microstation /J - Jedná se o rendering s různými druhy nasvícení, texturami a pod. 4) Konstrukce trojúhelníkové sítě programem Triangulace (součást programu TOPOS) 5)Vytvoření B-spline plochy a vizualizace v prostředí TOPOSu

Zobrazení modelu Na obrázku je obrazovka z programu TOPOS, kde je již zobrazen model a nastavuje se směr pohledu na tento model.

Analýza povrchu Postup prací při analýze: 1) Kontrola souboru *.dat 2) Získání souboru trojúhelníků 3) Výpočet úhlů mezi jednotlivými sousedícími plochami 4) Vykreslení triangulace podle vzorníku barev

Výstup programu „kresli_fin“ Tento výstup je hlavním výstupem diplomové práce . Mělo by z něj být patrné, kde by se mohly nacházet nebezpečné terénní tvary popsané v předchozích kapitolách. Bohužel se z výstupu dají jen obtížně určit terénní tvary malých rozměrů. Je ale možné najít tvary o rozměrech cca 200 m a větší, což by z našeho hlediska zkoumání lavinového nebezpečí mělo stačit. Tmavá červená : konvexně-konvexní tvar Nejsvětlejší červená : konkávně-konkávní tvar Ostatní odstíny čevené: přechody mezi konvexně-konvexním tvarem a konkávně-konkávním tvarem Bílá : malý sklon svahu Šedá : příliš velký sklon svahu

žleb se sklonem dno zaoblený hřeben

Závěr Odzkoušený software a metody použité při jeho vývoji by v dalších krocích mohly sloužit pro vývoj systému, který by mohl v budoucnu (samozřejmě po dopracování příslušných programových částí a po případném připojení na reálné vstupní hodnoty) sloužit např. k přímému předpovídání lavinového nebezpečí. Předpokládané další moduly by zpracovávaly informace. - klimatické a povětrnostní (případně snímání v reálném čase) - mechanické o stavu sněhové pokrývky ve vybraných terénních místech - vliv terénního povrchu (terénní překážky, stromový porost apod.)