Stavitelství 7 Zastřešení budov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Otvory v nosných stěnách
Advertisements

STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Ztužující věnce ST14 Ing. Naděžda Bártová.
TECHNOLOGIE VÝSTAVBY OBJEKTŮ
Vypracoval: Ing. Josef Charamza
VÝKRES KROVU - SEDLOVÁ STŘECHA
Téma: Konstrukce krovů II POS 2
STROPY 225 Katedra pozemního stavitelství, Fakulta stavební Ostrava
Název operačního programu:
Název operačního programu:
Název operačního programu:
Stavitelství 3 Svislé konstrukce stěnové
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III cvičení
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 6 Střešní konstrukce.
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II cvičení
Krovy 225 Katedra pozemního stavitelství, Fakulta stavební Ostrava
řešení různých typů šikmých střech
Název operačního programu:
 Vítejte u prezentace o Lidové architektuře.. Roubená stavba je stavba, jejíž stěny jsou zbudovány technikou roubení. Trámy, kladené vodorovně na sebe,
NK 1 – Konstrukce – část 2B Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
NK 1 – Konstrukce Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
NK 1 – Konstrukce – část 2A Přednášky: Doc. Ing. Karel Lorenz, CSc.,
Druhy tesařských prací, pracoviště tesaře
Stavitelství 2 Základy – spodní stavba
Téma: Tesařské konstrukce POS 2
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
XII. Průsečnice rovin - užití
VY_32_INOVACE_35_05 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
PLOCHÉ STŘECHY.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
KONSTRUKČNÍ SYSTÉMY BUDOV POZEMNÍCH STAVEB
Názvosloví Schodišťový prostor – prostor v němž bude umístěno schodiště. Schodišťové rameno – konstrukce, která má min. 3 stupně a spojuje různé výškové.
Půda nebo podkroví Dříve nebyl častý požadavek na využití prostor pod střechou Proto zůstala půda bez provozu, nebylo nutno řešit omezení konstrukce krovu.
DŘEVĚNÉ KROVY A DŘEVĚNÉ VAZNÍKOVÉ STŘECHY
Schéma krovu. Schéma krovu krokev Základní prvek krovu Osazeny v osové vzdálenosti 800 –1000 (1200)mm Osedláním připojené k pozednicím či vaznicím.
Výměna poškozených prvků střech
Otvory v nosných stěnách
Stavitelství 10 Konstrukční systémy budov
Zobrazení ležaté stolice
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Účel Základní spojení „dřeva“ – jednotlivých prvků krovu prostřednictvím správného vytvarování spojovaných prvků Tesařské vazby lze doplnit pro zvýšení.
Nejdůležitější část střechy?
Definice pultového vikýře
Stavebnictví Pozemní stavby Stěnové systémy (STA16)
Úkoly a rozdělení stavebnictví
Princip řešení Uvažujeme se střešními rovinami stejného sklonu
Teoretické řešení střech a okapů
Opravy šikmých střech Střední odborná škola Otrokovice
Princip stojaté stolice
Účel Architektonický – kombinace sedlové střechy s polovalbami zajímavě dotváří výraz objektu Konstrukční - valbové střechy se vyznačují větší tuhostí.
Zobrazení plné a prázdné vazby
Účel tesařských konstrukcí
10. JEDNOPLÁŠŤOVÉ A DVOUPLÁŠŤOVÉ PLOCHÉ STŘEŠNÍ KONSTRUKCE – STAVEBNĚ FYZIKÁLNÍ PROBLEMATIKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů materiálů, vodorovné.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky jednotlivých střech a jejich.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky šikmých střech vaznicových.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení vazníkové konstrukce střech. Půdorys vazníkové.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje kreslení jak se kreslí jednoplášťová střecha, jak.
Technická dokumentace staveb
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje postup při čtení výkresu krovu vaznicové soustavy.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad jednotlivých druhů tepelných izolací a materiálů.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad technologie montovaných skeletových staveb.
Rozdělení komínů podle: druhů paliva komínového průřezu půdorysné plochy technologie stavení způsobu umístění uspořádání Komíny - svislá konstrukce sloužící.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Stavební konstrukce Téma: Střešní konstrukce
Ploché střechy dvouplášťové
Transkript prezentace:

Stavitelství 7 Zastřešení budov Přednáší ing Jan Mareček Ph.D. jan.marecek@vsb.cz LPA311/1

Charakteristika střešních konstrukcí Střecha je definována jako konstrukce nad posledním podlažím stavebního objektu. Chrání jej před nepříznivými povětrnostními vlivy (hlavně deštěm, sněhem a větrem) a rovněž má plnit i tepelně izolační funkci. Je proto důležitou částí budovy, na které do značné míry závisí i životnost celé stavby. Skládá se z nosné střešní konstrukce, střešního pláště a podhledu. U jednotlivých druhů střech mohou některé z těchto částí odpadnout nebo splynout. Nosnou střešní konstrukcí se rozumí část střechy, přenášející zatížení od střešního pláště, vody, sněhu, větru, provozu apod. do ostatních nosných částí objektů a může plnit i funkci nosné vrstvy střešního pláště. Střešní plášť je charakterizován jako část střechy bez nosné střešní konstrukce, chránící objekt před vnějšími vlivy a zabezpečující požadovaný stav vnitřního prostředí.

Střecha - názvosloví 1 – hřeben, 2 – okap, 3 – nároží, 4 – úžlabí, 5 – štít, 6 – sběžiště

Druhy střech Podle sklonu : Podle tvaru střechy : Plochá střecha - střecha se sklonem krytiny v rozměrech 0° - 5° Šikmá střecha - střecha se sklonem krytiny v rozmezí 5°- 45° Strmá střecha - střecha se sklonem krytiny větší než 45° Podle tvaru střechy : Lomená střecha - střecha, jejichž plocha (mezi hřebenem a okapem, popř. úžlabím) je vytvořena více rovinnými plochami různých sklonů pochůzná střecha - plochá střecha, která je využívána pro pobyt uživatelů domu, rekreační a účelové využití. Střecha zelená u které se počítá s umístěním zeleně. Nepochůzná střecha - střecha, která není určena k provozu (přístup pro údržbu nebo kontrolu)

Druhy střech a - pultová, b - sedlová, c - valbová, d,e - polovalbová, f - stanová, g - mansardová, h - pilová, i - věžová

Sedlová střechy - krov Nejčastějším materiálem krovu je dřevo. Můžeme se však setkat také s krovy ocelovými a výjimečně i s krovy železobetonovými. Podle konstrukčního uspořádání při němž jde hlavně o způsob podpory krokví, dělí se krovy na různé soustavy. vaznicová – nejpoužívanější. hambálková vlašská - pro jednoduché a nízké střechy

Sedlová střechy - krov Volbu konstrukce krovu ovlivňuje zejména sklon střechy, její tvar, rozpětí, volná šířka i výška, účel budovy a prostředí. Každá krovová konstrukce má zatěžovat podpory svisle, proto je nutno šikmé tlaky zachytit (vazní trám, kleštiny, kovová táhla). Konstrukce krovu musí být náležitě tuhá (zavětrovaná) v příčném i podélném směru.

Krov 1 - vazní trám, 2 - podezdívka, 3 - pozednice, 4 - vaznice, 5 - krokev, 6 - sloupek, 7 - vzpěra, 8 - pásek, 9 - kleštiny, 10 - jalová vazba

Konstrukční typy krovů a - krokevní, b - stojatá stolice, c,d - ležatá stolice, e - kozová stolice

Tesařské spoje a konstrukce

Vazníky Vazníky se používají k zastřešení velkých ploch kde není možno zbudovat střední podpory. Nejčastěji se s nimi setkáváme u jednopodlažních hal. Vazníky buď spočívají na sloupech, nebo jsou uloženy na průvlaku. Střešní plášť je zpravidla z desek (panelů), tyčových prvků nebo bednění. Tyto konstrukční prvky se ukládají buď přímo na vazníky rovnoběžně s hřebenem, nebo se kladou na další nosnou konstrukci - vaznici ve spádu střechy. Vazníky i vaznice se vyrábějí dřevěné, kovové nebo železobetonové (i prefabrikované). Konstrukčně jsou řešeny buď jako plnostěnné nebo příhradové. Tvarově jako pultové, sedlové, s rovnoběžnými nebo různoběžnými pásy, girlandové, obloukové apod.

Tvary vazníků a - s přímým pásem, b - s lomeným horním pásem, c - s lomeným dolním pásem, d - s lomeným horním i dolním pásem, e - obloukový vazník

Ploché střechy Rozdělení plochých střech Podle základního konstrukčního řešení: jednoplášťová střecha - střecha (střešní konstrukce), která odděluje chráněné či vnitřní prostředí od vnějšího jedním střešním pláštěm. dvouplášťová střecha - střecha, která odděluje chráněné či vnitřní prostředí od vnějšího dvěma střešními plášti (horní plášť a dolní plášť, nebo také vnější plášť a vnitřní plášť), mezi nimiž je vzduchová mezera. Prostor mezi plášti (vzduchová vrstva) může být neprůlezný , průlezný či průchozí, nebo slouží jako půda (půdní prostor) několikaplášťová střecha - střecha vytvořená několika střešními plášti od sebe oddělených vzduchovými vrstvami Podle funkce: nepochůzí střecha - střecha, která umožňuje přístup pouze pro kontrolu stavu konstrukce a zařízení na střeše pro nezbytnou údržbu provozní střecha - střecha určená pro účely dopravy, rekreace, sportu, speciálního technického vybavení objektů apod. Mezi provozní střechy se zařazují i všechny střechy se zelenou úpravou (tzv. zelené střechy)