Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.8 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze – základy SQL Typ: DUM - kombinovaný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor – odkazy (obsah, rejstřík) Typ:
Advertisements

Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I.
Internet – E. bankovnictví
Základy jazyka SQL Jan Tichava
SQL: DDL v ORACLE CREATE TABLE jméno_tabulky (atribut datový_typ [DEFAULT][attribut_constraint] [, atribut datový_typ [DEFAULT] [attribut_constraint]],...
Jazyk SQL Ing. Zdena DOBEŠOVÁ. SQL Structured Query Language 1974 SEQUEL (Structured English Query Language) neprocedurální relační dotazovací jazyk norma.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
DB1 – 9. cvičení Optimalizace dotazu Konkurenční přístup a deadlock Indexace Transakce.
Fakulta elektrotechniky a informatiky
Informační systémy Nástroje pro sběr dat, návrh a realizace databáze.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
Další dotazy SQL Structured Query Language. Některé SQL příkazy mohou mít v sobě obsaženy další kompletní příkazy SELECT. Využijeme je tam, kde potřebujeme.
SQL Structured Query Language
Informatika pro ekonomy II přednáška 11
Databázové systémy 1 Cvičení č. 2 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
1 BUMI Úvod do medicínské informatiky Počítačové cvičení č. 3 Ing. Vratislav Čmiel.
Temporální databáze a TSQL
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - sestava Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.1 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Vektorová grafika – výplň, pero Typ: DUM - kombinovaný.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-funkce, adresy Typ: DUM.
MySQL - Vytvoření nové tabulky  create table jméno_tabulky (jméno_položky typ_položky,... ) Přehled nejběžnějších datových typů Přehled nejběžnějších.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.15 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. PowerPoint - animace Typ: DUM - kombinovaný.
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.14 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-řady Typ: DUM - kombinovaný.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - dotazy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.18 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Rastrová grafika-promítání Typ: DUM - kombinovaný.
Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě
Relační databáze.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.17 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Rastrová grafika-hromadné úpravy Typ: DUM -
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor – matematické výrazy Typ: DUM.
KIV/ZIS cvičení 6 Tomáš Potužák. Pokračování SQL Klauzule GROUP BY a dotazy nad více tabulkami Stáhnout soubor studenti_dotazy_sql.mdb.
MS ACCESS parametrický dotaz
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.3 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-databázové funkce Typ:
Databázové systémy I Cvičení č. 6 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
SQL PVA Jan Hora. SQL „graficky“ Grafický vs. pravý SQL SELECT ORDED BY WHERE.
Rauer Luboš Kopic Petr Blažek Tomáš. Structured Query Language - dotazovací jazyk -> pracuje s dotazy - neprocedurální jazyk - mocný, ale přitom jednoduchý.
PowerPoint – šablony, záhlaví
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.16 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. PowerPoint - Album Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Tabulky – vyhledávání (v dalších tabulkách pomocí relací)
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - formulář Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Architektury a techniky DS Cvičení č. 9 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.13 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě DĚLENÍ PC SÍTÍ Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT, ICTS.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.9 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Porty a rozhraní Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.17 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě OS WIN 7, 1. část Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.15 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě AKT. SÍŤ. PRVKY – ROUTER, SWITCH Typ: DUM - kombinovaný.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor-hromadná korespondence Typ: DUM.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.18 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě OS WIN 7, 2. část Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Informatika II PAA DOTAZOVACÍ JAZYKY
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.16 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Rastrová grafika-vylepšit Typ: DUM - kombinovaný.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.11 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě PC SÍTĚ, TOPOLOGIE Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT,
Aplikační a programové vybavení
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.4 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor – záhlaví, zápatí Typ: DUM -
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - odkazy, obrázky Typ: DUM - kombinovaný.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Databázové systémy 2 Cvičení č. 5 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Základní obeznámení s jazykem SQL Databázové systémy.
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_01B15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření březen.
Použití dotazu jako zdroje dat pro sestavu Win Base 602 Lenka Šmardová, 4. Y2.
Filtrování záznamů Filtr podle výběru Filtr podle formuláře Rozšířený filtr Symboly, výrazy Dotazy.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_038.ICT.34
Optimalizace SQL dotazů
Databázové systémy a SQL
Počítačová cvičení z předmětu Datové sklady #1 Relační model dat
Přednáška 9 Triggery.
Databázové systémy a SQL
Transkript prezentace:

Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.8 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze – základy SQL Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník: 6. r. (6leté), 4. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/ Zpracovatel: Mgr. René Brauner Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: březen 2014

Metodický list Prezentace je určena k procvičení učiva v 6. ročníku šestiletého studia a 4. ročníku čtyřletého studia. Je možné ji zařadit i do plánů seminářů ICT v rámci opakování. Prezentace vede žáka k dobrému ovládání aplikace ACCES, prezentované učivo se ihned aplikuje do výuky. Žák prokazuje znalost práce s databází. Úkoly řeší žáci samostatně na pracovních stanicích. Mohou používat doporučené učebnice, google nebo wikipedii – popřípadě nápovědu v programu Acces. Práce a následná kontrola probíhají ve spolupráci s učitelem.

Acces – SQL Jazyk SQL (Structured Query Language) Jazyk pro databázové dotazy a programování databází, který se často používá k získání přístupu k systémům relačních databází, vytváření dotazů na ně a aktualizaci a správě dat v nich pro práci s SQL v aplikaci Acces klikněte pravým tlačítkem myši na ouško dotazu obr. 1

Dotazy v jazyce SQL Dotaz: každý příkaz (nebo série příkazů, které vykonáváme jako jeden). V závislosti na tom, jakého typu tento dotaz je (tedy jaký příkaz používáme) rozlišujeme typy dotazů na: příkazy pro návrh a administraci databáze, příkazy pro manipulaci s daty. Způsobu zápisu příkazů se říká SYNTAX. SELECT jmeno_sloupce FROM jmeno_tabulky SELECT * FROM Knihy Výsledkem vykonání tohoto dotazu bude zobrazení všech údajů se všemi sloupci z tabulky Knihy.

Dotazy typu SELECT Podmínka WHERE Chceme-li vyhledat jen určitou část dat z databáze (ne všechny záznamy), je nutné omezit výběr nějakou podmínkou. Jedním z příkazů, který dovoluje do dotazu typu SELECT zavést podmínku je klauzule WHERE. Syntax: SELECT jmeno_sloupce FROM jmeno_tabulky WHERE omezující_podmínka Toto nám dovolí ovlivňovat výpis dat v závislosti na omezující podmínce. Příklad: SELECT * FROM Knihy WHERE JmenoKnihy=‘Umění ve 20. Století‘ Operátor LIKE Pokud potřebujeme ovlivnit záznamy, které mají odpovídat nějakému vzoru (nikoliv přesnému výrazu), použijeme příkaz LIKE: Syntax: SELECT * FROM Knihy WHERE JmenoKnihy LIKE ‘%ostrov%‘ Tento dotaz vyhledá všechny záznamy z tabulky Knihy, kteří mají v názvu slovo ostrov. Klauzule ORDER BY Pokud potřebujeme výsledky nějak seřadit. Kupříkladu pokud chceme seřadit seznam účtů podle zůstatků: Syntax: SELECT * FROM Ucty ORDER BY Zustatek

Vytvoření tabulky Pomocí příkazu CREATE TABLE lze definovat novou tabulku a obsažená pole spolu s podmínkami, kterým musí tato pole vyhovovat. Pokud pro pole použijete syntaxi NOT NULL, bude vyžadováno, aby nové záznamy v daném poli obsahovaly platnou hodnotu. CREATE TABLE knihovna (autor VARCHAR(20), kniha VARCHAR(20) NOT NULL PRIMARY KEY, pocet_stran SMALLINT UNSIGNED, rok YEAR(4));

Manipulace s daty – INSERT, UPDATE, DELETE Pokud potřebujeme do tabulky v databázi vložit, upravit nebo smazat data – používají se tyto příkazy: INSERT: zadávat data do databáze UPDATE: úprava už existujících dat DELETE: vymazání existujících dat Příklady Vloží nový záznam do tabulky: INSERT INTO Zakaznici (Jmeno, Prijmeni, ICO) VALUES (‘Josef‘, ‘Vachal‘, ‘ ‘) Syntax úpravy záznamu v tabulce: UPDATE jmeno_tabulky SET pole=hodnota,… WHERE podmínka(y) Syntax vymazání záznamu: DELETE FROM tabulka WHERE podmínka(y)

Datové typy SQL - 1

Datové typy SQL - 2

Cvičení 1.Nastudujte definici pojmu SQL. 2.Vytvořte pomocí SQL v databázi tabulku, pak do ní vložte několik záznamů, poté updatujte v záznamech některé položky. 3.Otevřete v Accesu nápovědu a zadejte heslo „Create table“.

Citace zdrojů MICROSOFT. Příkaz CREATE TABLE [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: create-table-HA aspx?CTT=1 Obrázky: archiv autora