Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.17 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Rastrová grafika-hromadné úpravy Typ: DUM -

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.17 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Rastrová grafika-hromadné úpravy Typ: DUM -"— Transkript prezentace:

1 Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.17 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Rastrová grafika-hromadné úpravy Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník: 3. r. (6leté), 1. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0296 Zpracovatel: Miroslav Filipec Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: říjen 2012

2 Metodický list DUM předvádí a učí hromadné úpravy: Aplikace pro rastrový editor Zoner Photo Studio 15 Inovativnost je v názorné demonstraci uvedených funkcí Doba využití 20´ Učitel pro vyzkoušení probíraných funkcí musí žákům zpřístupnit fotografie Na tabuli nechejte snímek s příslušným návodem a žáci ať podle něho provedou popisovanou hromadnou úpravu

3 Potřebujete otočit 20 fotografií? Potřebujete zmenšit rozměry 50 fotografií pro uložení na www stránky? Potřebujete 50 fotografiím přidat rámeček? Chcete zesvětlit 10 fotek najednou a jednotně? Jak rychle přejmenovat množinu fotek? Pro tyto úkoly existují hromadné úpravy i v Zoner Photo Studio Výhody: provedou se rychle Nevýhody: akce je nevratná (Ctrl+Z nefunguje)

4 Návod na hromadné otočení fotografií: 1.Akce vždy provádíme v režimu Správce. 2.Fotografie označíme podobně, jako v OS, užívejte i Ctrl. 3.Klik na otočení.

5 Návod na hromadné „zmenšení“ (převzorkování) fotografií: 1.Akce vždy provádíme v režimu Správce. 2.Fotografie označíme podobně, jako v OS, užívejte i Ctrl+. 3.Upravit→Změna rozměrů. 4.Nastavit parametry. a)V náhledu můžete zvětšit zobrazení a taky posunout ručkou výřez. Vyzkoušejte. 5.Tlačítko Aplikovat na vše.

6 Návod na hromadné rámečky kolem fotografií: 1.Akce vždy provádíme v režimu Správce. 2.Fotografie označíme podobně, jako v OS, užívejte i Ctrl+. 3.Upravit→Okraje a rámečky... 4.Nastavit parametry. 5.Tlačítko Aplikovat na vše.

7 Návod na hromadné zesvětlení fotografií: 1.Akce vždy provádíme v režimu Správce. 2.Fotografie označíme podobně, jako v OS, užívejte i Ctrl+. 3.Upravit→Vylepšit→Upravit barvy. 4.Nastavit parametry. 5.Tlačítko Aplikovat na vše.

8 Návod na hromadné přejmenování fotografií: 1.Akce vždy provádíme v režimu Správce. 2.Fotografie označíme podobně, jako v OS, užívejte i Ctrl+. 3.Organizovat→Hromadné přejmenování. 4.Nastavit parametry. a)Soubory v jedné složce nemohou mít stejné jméno, proto přidejte do jména souboru aspoň počítadlo {C} b)Pozn. Při zhotovení fotografie v laboratoři je jméno souboru vytisknuto na rubu. 5.Tlačítko Aplikovat na vše. konec

9 Zdroje: Nejsou, jen zkušenosti autora. Obrázky: archiv autora


Stáhnout ppt "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.17 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Rastrová grafika-hromadné úpravy Typ: DUM -"

Podobné prezentace


Reklamy Google