Galvanický článek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTROCHEMIE Zabývá se rovnováhami a ději v soustavách obsahujících ………………………….. elektricky nabité částice KATIONTY ANIONTY Ca2+ x Ca+II samostatný.
Advertisements

Elektrický proud v kapalinách
Chemie anorganická a organická Chemická reakce
Galvanické články CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 15
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_110.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH29/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické reakce a děje Autor:
Zdroje elektrické napětí
Technické využití elektrolýzy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrolýza VY_32_INOVACE_CH1 – 20 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Vedení elektrického proudu v kapalinách
REDOXNÍ DĚJ RZ
Elektrický obvod I..
Vedení elektrického proudu v látkách II
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
CHEMICKÉ REAKCE.
REDOXNÍ DĚJ.
CZ.1.07/1.1.10/
29.Elektrický proud v elektrolytech
Redoxní děje Elektrolýza
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast Elektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_10.
Elektrolýza VY_32_INOVACE_01 - OCH - ELEKTROLÝZA.
Redoxní (oxidačně redukční) reakce
Elektrolýza
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_02 Tematická.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Elektrochemie Vědní disciplína, která se zabývá rovnováhami a ději v soustavách obsahujících elektricky nabité částice.
pokračování Elektrolýza, články a akumulátory
Elektrochemické reakce - (galvanické) články
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_07  Název materiálu: Elektrický proud v kapalinách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Elektrodový potenciál
- - Měděná elektroda se v kyselině rozpouští :
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ELEKTROLÝZA.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Elektrolýza ZŠ Velké Březno.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
9. ročník Galvanický článek
Oxidačně redukční reakce
Elektrolýza. KmTI KmTI.
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE.
GALVANICKÝ ČLÁNEK RNDr. Zuzana Karafiátová GALVANICKÝ ČLÁNEK Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum.
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
9. ročník. Galvanický článek Je zdroj stejnosměrného elektrického proudu, který se uvolňuje při redoxních reakcích. Skládá se ze dvou elektrod a elektrolytu.
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Redoxní reakce.
VY_32_INOVACE_C9-004 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Galvanické články.
ELEKTROCHEMIE Elektrochemický potenciál Standardní vodíková elektroda
Elektrický proud v kapalinách
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
Elektrolýza chloridu sodného
2.5 Chemické zdroje elektrické energie
Elektrolýza.
Elektrolýza Princip elektrolýzy Doplň věty.
Transkript prezentace:

Galvanický článek

Pokus - elektřina z ovoce Do citronu (pomeranče, jablka, bramboru) zapíchneme měděný plíšek a železný hřebík. Sestavíme elektrický obvod a připojíme voltmetr. Nezáleží na druhu ovoce, ale elektrody musí být z různých kovů!

Princip „citronového“ galvanického článku Když ponořím železnou elektrodu do elektrolytu, začnou se z ní uvolňovat kationty železa do elektrolytu. Na elektrodě zůstávají elektrony, vzniká zde jejich přebytek (elektroda se nabíjí záporně). Z měděné elektrody se do elektrolytu uvolňuje kationtů méně, je zde méně zbylých elektronů. 0,5 V Cu Fe Když propojím elektrody vodičem, začnou jím proudit elektrony z železné elektrody, kde jich je více, do měděné, kde jich je méně ⇒ vzniká elektrický proud

Účinnější typ galvanického článku Daniellův článek - zinkový a měděný plíšek ponořený do roztoků svých solí. Zinek se oxiduje a rozpouští, měď redukuje a sráží. Poskytuje stejnosměrný proud o velikosti 1,1 V. + - KNO3 Cu Zn CuII ↓ Cu0 REDUKCE Zn0 ↓ ZnII OXIDACE +2e- -2e- CuSO4 ZnSO4

Porovnání činnosti galvanických článků a průběhu elektrolýzy