 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_16  Název materiálu:Cukr  Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_04
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_13
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_19
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_14 Název materiálu:Tepelná pohoda Tematická oblast:Vytápění – 1. ročník Instalatér Anotace:Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_52_INOVACE_ZBP1_5364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_19
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_03  
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _11
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_17
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_20
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_01_prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_02  
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_03
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_18 Název materiálu:Předložky - test Tematická oblast:Německý jazyk 2. ročník Anotace:Prezentace testuje.
OSTATNÍ POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cukr, druhy, náhražky, med, aspartan,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Potraviny a výživa – Med
Potraviny a výživa – umělá sladidla
Transkript prezentace:

 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_16  Název materiálu:Cukr  Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma „Cukr“.  Očekávaný výstup: Materiál slouží k osvojení a upevnění učiva na téma„Cukr“, řepný třtinový cukr, výroba, tržní druhy, použití, skladování cukru, náhražky cukru, med.  Klíčová slova:Řepkový, třtinový cukr, med, náhražky cukru.  Metodika: Slouží jako podklad pro žáky k výuce nové látky. Lze rozeslat žákům elektronicky či elektronicky prezentovat ve výuce.  Obor:Kuchař - Číšník  Ročník:1.  Autor:Pavla Vejražková  Zpracováno dne:  Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla.

Potraviny a výživa I Pavla Vejražková

 Řepný cukr je energeticky vysoce hodnotná potravina, která se v lidském organizmu rychle vstřebává i zužitkovává. Cukr je lehce stravitelný a neobsahuje žádné stavební ani ochranné složky, tělu dodává energii.  Známe - cukr řepný - cukr třtinový - javorový sirup

 Cukr se vyrábí z cukrové řepy a z cukrové třtiny.  Očištěná řepa se rozřeže na řízky, ze kterých se teplou vodou v difuzérech vyluhuje difúzní šťáva. Do difúzní šťávy se přidá hydroxid vápenatý čeření a vháněním oxidu uhličitého saturace se vysráží uhličitan vápenatý, který strhne i ostatní nečistoty a v kalolisech se filtrací oddělí.  Ve vakuových odparkách se lehká šťáva svaří na těžkou šťávu, ta se zahušťuje až po krystalizaci na první cukrovinu.  cukrovina se v odstředivkách rozdělí na přírodní cukr a zelený sirob - ten se znovu zahušťuje, krystalizace se opakuje a vznikne druhá cukrovina.  Rozděluje se na zadinový cukr a melasu, používá se k výrobě lihu, droždí, kyseliny citronové a jako krmivo

Cukr rafinovaný řepný - krystalický -krystal hrubý, krupice, jemný - litý- homolky - lisovaný - kostky, bridže, moka kostky - mletý - pudr, moučka Cukr obohacený - želírovací cukr -použití při výrobě marmelád, rosolů - cukry ochucené skořicový, vanilínový - cukr barvený – zdobení pečiva

 Cukr se používá ke slazení pokrmů, nápojů, při přípravě zmrzlin.  Používáme v teplé i studené kuchyni.  Nadměrné používání cukru vede k poruchám v životosprávě i vzniku zubního kazu. Přebytek cukru se v organismu přeměňuje v tuk a přispívá k otylosti až obezitě.  Při onemocnění cukrovkou, používáme jen náhradní sladidla.

 Skladovací prostory musí být suché nesmí být vlhké, čisté a dobře větratelné 5 až10 °C. Cukr přijímá z ovzduší vodu, rozpouští se a tvrdne nebo hrudkuje. Přijímá cizí pachy.  Chráníme před změnami teploty, živočišnými škůdci.  Kostkový cukr se vlivem mrazu rozpadá.

Určená pro diabetiky a populaci s nadměrnou tělesnou hmotností. Mezi cukrové náhražky se řadí sorbit, glycirizin. Umělá sladidla jsou látky vyrobené chemickou syntézou zejména sacharin, aspartam, sunett a jejich směsi. Mají intenzivní sladkou chuť, ale bez výživových hodnot. Vyráběny jako tobolky, tekutá a sypká sladidla. Používáme na moučníky jídla a nápoje pro diabetiky a při redukční dietě. Výhody- nepoškozují zuby, neobsahují kalorie, nenahraditelná pro diabetiky.

 Sorbit - jeho sladivost je asi poloviční než u cukru. V přírodě se vyskytuje v ostružinách jádrovém bobulovém a peckovém ovoci.  Sacharin - třistakrát sladší než cukr, při odtučňovacích dietách. Nedoporučuje se dlouhodobě používat.  Aspartam - dvěstěkrát sladší než cukr. Není vhodný pro tepelnou úpravu, teplem se ničí.  Kandisin - sladký sirup bez nežádoucích příchutí, i při vyšších teplotách zůstává sladký.

 směs dvou monosacharidů - fruktózy a glukózy - obohacenou o vitamíny, minerální látky, aromatické látky, enzymy. Poměr glukózy a fruktózy je různý podle původu medu, ale fruktóza vždy převládá. Čím více obsahuje med glukózy, tím snáze krystalizuje je přirozenou vlastností medu, není vadou jakosti. Vody v medu je10 až 20 %.  Význam medu ve výživě Med má vysokou biologickou hodnotu, zejména pro obsah vitaminů skupiny B, PP,A,K, C, minerálních látek vápníku a fosforu. Významný je v medu i obsah baktericidních látek. Med je lehce stravitelný, energeticky hodnotnÝ. Používá se jako sladidlo.

 Získávání medu Med získáváme z plástu buď volným vytékáním, nebo odstřeďováním."Med s mateří kašičkou" se smísí v předepsaném poměru s lyofilizovanou mateří kašičkou.  Tržní druhy medu  - Včelí květový med, Luční med, Lesní med,  - včelí med s mateří kašičkou. Mateří kašička je výměšek hltanových žláz včelích dělnic slouží jako potrava pro včelí larvy, zejména pro larvu včelí matky. Obsahuje bílkoviny a vitaminy, má léčivé účinky.  květový nektarový- akátový, lipový, jetelový, luční, je světlý, kvalitnější.  Sklenice medu s mateří kašičkou se obalují hliníkovou fólií nebo tmavým papírem.  Skladování medu Med se skladuje v čistých, suchých, tmavých, chladných a dobře větraných prostorách do 20° C Náhražky cukru

 Potraviny a výživa učebnice pro odborná učiliště.