AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Platební bilance,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Platební bilance, zahraniční zadluženost
Advertisements

Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Marketing, marketingové.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Konkurenční.
Mezinárodní měnový systém Ing. Vojtěch Jindra
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
Systémy měnových kurzů Platební bilance
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základy účetnictví - rozvaha Označení.
Analýza peněžních toků – cash flow
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Agregátní poptávka a nabídka
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Státní rozpočet,
N_MF_A Mezinárodní finance
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev:PenízeAutor: Jaroslav Kvapil kód DUMu: VY_32_INOVACE_Ek.8.2.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Bankovní soustava Autor: Jaroslav Kvapil kód.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_128.
Rozvaha banky.
FINANCE 2014/2015.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD A VNĚJŠÍ OBCHODNÍ A MĚNOVÁ POLITIKA
PLATEBNÍ BILANCE – 5. ukazatel úrovně ekonomiky
Hospodářská politika Téma 6 Koordinace fiskální a měnové politiky. Vnitřní a vnější hospodářské cíle.
Platební bilance Statistický účetní záznam (dle pravidel podvojného účetnictví), který sumarizuje všechny ekonomické transakce mezi subjekty domácí země.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Základy účetnictví 4. přednáška.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Nedostatek finančních prostředků Autor: Jaroslav.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Zahraniční obchod Bilance v zahraničním obchodě. Bilancování Bilancování v zahraničním obchodě znamená porovnávání dovozů národního hospodářství ČR s.
Účetnictví Co to je? Ivana Francová, SOU Liběchov.
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Mezinárodní trh peněz.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozvaha, změny rozvahových stavů, účet.
Finanční analýza.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
3. Kurzové systémy a platební bilance
Platební / obchodní bilance
Platební bilance N MF A Cvičení č. 1 ZS Témata seminárních prací N_MF_A 1. Vývoj běžného účtu platební bilance ČR od r. 2004, hlavní trendy a disproporce.
N_ZMF Základy mezinárodních financí Magisterské studium VŠFS Letní semestr 2009 přednášející Ing. Arnošt Klesla Katedra bankovnictví, finančního investování.
N_MF_B Mezinárodní finance Magisterské studium VŠFS zimní semestr 2013 Ing. Arnošt Klesla Ph.D. Katedra financí VŠFS 1.
Mezinárodní ekonomie.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Finanční výkazy obchodních společností
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
VNĚJŠÍ VZTAHY 1. OTEVŘENOST 2. PLATEBNÍ BILANCE 3. MĚNOVÉ KURZY.
Účetní závěrka a zveřejňování informací1 Bankovní účetnictví Účty emisní banky.
N_MF_A Mezinárodní finance Magisterské studium VŠFS Zimní semestr 2010 přednášející Ing. Arnošt Klesla Katedra bankovnictví a pojišťovnictví 1.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
MAKROEKONOMIE VNĚJŠÍ EKONOMICKÁ ROVNOVÁHA, PLATEBNÍ BILANCE
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč25.01 Ročník1. ročník.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Struktura finančního trhu
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Ekonomika– národní hospodářství
N_MF_B Mezinárodní finance
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
N_MF_A Mezinárodní finance
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Majetková a kapitálová výstavba podniku
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Platební bilance, kredit, debet, běžný účet, kapitálový účet, finanční účet, saldo, přebytek, schodek ZAHRANIČNÍ PLATEBNÍ BILANCE VY-32-INOVACE-OSZ-216

Platební bilance, přesněji platební bilance zahraničního obchodu, je peněžní vyjádření ekonomických transakcí mezi určitou zemí a jejími zahraničními partnery za určité období (běžně za účetní rok). Platební bilance zahrnuje export a import služeb a zboží, příchozí i odchozí zahraniční investice, dary a přesuny finančních prostředků.

Struktura platební bilance Platební bilanci lze strukturovat horizontálně nebo vertikálně. 1) Vertikální struktura člení platební bilanci na položky kreditní a debetní. Kreditní položky představují příliv peněz (případně jiných ocenitelných statků) do ekonomiky, tzn. zvýšení nabídky devizy. Naopak debetní položky představují odliv peněz a tedy zvýšení poptávky po devizách.

2) Horizontální struktura se skládá z následujících položek (účtů): a) běžný účet –obchodní bilance – vývoz a dovoz zboží –bilance služeb – vývoz a dovoz služeb –bilance výnosů – příjmy a jiné kompenzace tuzemcům ze zaměstnání v zahraničí a cizozemcům ze zaměstnání v naší zemi, příjmy a výdaje související se zahraničními investicemi (zejm. úrok, dividenda). –bilance běžných převodů – transakce, které nevedou ke vzniku závazků či pohledávek ve vztahu k zahraničí.

b) kapitálový účet – obsahuje příjmy a výdaje spojené s kapitálovými transfery v důsledku migrace obyvatelstva, převody nefinančních hmotných aktiv a nehmotných práv c) finanční účet –bilance přímých investic –bilance portfolia investic –bilance finančních derivátů –ostatní dlouhodobý kapitál (úvěry poskytované do zahraničí a přijímané ze zahraničí) –ostatní krátkodobý kapitál

d) účet chyb a opomenutí – odchylky zapříčiněné neúplností informací o zahraničním obchodu e) příděl zvláštních práv čerpání f) rezervy a příslušné položky Z účetního hlediska musí vždy být ve výsledku platební bilance nulová – čisté přebytky a schodky platební bilance mohou být zapříčiněny statistickou diskrepancí.

Saldo platební bilance Pro analýzu vnější ekonomické rovnováhy se používají různá salda (rozdíl kreditních a debetních položek) platební bilance, která v sobě zahrnují určité účty. Mezi nejčastěji používaná salda patří: saldo obchodní bilance saldo výkonové bilance saldo běžného účtu (saldo běžné bilance) saldo základní bilance saldo maximální likvidity (úplné saldo platební bilance)

V populární terminologii (v tisku apod.) se většinou hovoří o běžném nebo finančním účtu platební bilance (resp. o jejich saldech), jejichž částečné platební bilance jsou běžně nenulové. Pokud jsou příjmy větší než výdaje, jedná se o aktivní saldo (běžného nebo kapitálového účtu) platební bilance, jehož důsledkem je přebytek, v opačném případě se jedná o saldo (běžného nebo kapitálového účtu) pasivní, jehož důsledkem je schodek. Výkaz platební bilance sestavuje Česká národní banka dle pravidel Mezinárodního měnového fondu.

POUŽITÉ ZDROJE: ŠIMKOVÁ, Eva: Základy ekonomie. 1. vydání. Hradec Králové: Gaudeamus s. ISBN EMMERT, F. a kol.: Odmaturuj ze společenských věd. 1. vydání. Praha: Didaktis, s. ISBN BELLOVÁ, J. et. al: Občanský a společenskovědní základ. Ekonomie. 1. vydání. Kralice na Hané: Computer Media s. ISBN