PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.
Advertisements

Sexuální výchova.
OBEZITA.
Život bez závislostí – NIKA o.s. je dobrovolné, nevládní, neziskové sdružení, vzniklo dne , podle zákona č.83/1990, Sb. ve znění zákona č. 342/2006.
ČASTÁ NEINFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ –
Úvod do problematiky ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU
ČASTÉ NEINFEKČNÍ CHOROBY
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Poruchy příjmu potravy a těhotenství
MENTÁLNÍ ANOREXIE OLGA BÜRGEROVÁ.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
KBT u poruch příjmu potravy
Poruchy příjmu potravy
Absolventská práce 2014 Pevná, Vedrová 9.B Anorexie.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
Rodinná výchova Kristýna Němcová 7.B.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Varovné signály PPP Státní zdravotní ústav. První varování ▪ Zpočátku dívka omezuje příjem některých potravin (sladkosti, smažená jídla, slazené nápoje…),
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Mentální anorexie.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Poruchy příjmu potravy
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
KRÁSA KOLEM NÁS Jako kýč jsou v umění označována díla, která jsou příliš okázalá, rušivá. Jedná se také o laciné napodobeniny a nekvalitní ztvárnění určitých.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Modeling versus Miss World
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL - I. část. P RO ZAČÁTEK TROCHU OPAKOVÁNÍ to ZDRAVÍ? 1. co je to ZDRAVÍ? NEMOC? 2. co je NEMOC? OVLIVNIT? 3. čím můžeme své vlastní.
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Poruchy příjmu potravy
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Obezita a poruchy příjmu potravy
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_02 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Zdravý životní styl Anotace Žák.
Poruchy příjmu potravy
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Identifikátor materiálu: např. ICT2-1-1 AnotaceŽák se seznámí s problematikou poruch příjmu potravin AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_33 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Časté neinfekční choroby - alergie.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_12_20_nemoci.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola, Hradec Králové
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY MENTÁLNÍ ANOREXIE

CO JSOU PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY /PPP/ Poruchy příjmu potravy se vyskytují převážně ve dvou formách A. mentální anorexie – hlavním příznakem je odmítání jídla a hladovění B. mentální bulimie- hlavním příznakem jsou opakované záchvaty přejídání a následně vyvolávané zvracení PPP jsou rozšířeny především v zemích s nadbytkem jídla a jeho snadnou dostupností V ČR bohužel tohoto onemocnění stále přibývá Výskyt anorexie je asi 1 případ na 100 dívek Výskyt bulimie je častější a to 6-8 případů na 100 dívek

PŘÍČINY VZNIKU PPP Na vzniku onemocnění se podílí řada příčin Souvisí s dospíváním a změnami tělesných proporcí PPP se netýkají jen dívek. I chlapci touto poruchou trpí, ale méně často, než dívky Období dospívání je také spojeno se změnami životního stylu a velký důraz je kladen na vzhled Obrovskou roli hraje strach z nadváhy a tloušťky Reklama propaguje hubené modelky jako symbol krásy Také problémy v rodinných vztazích mohou vést ke vzniku tohoto onemocnění

JAKÉ JSOU DÍVKY S MENTÁLNÍ ANOREXIÍ Jedná se o dívky, které jsou úspěšné ve škole, ve sportu, v zájmové činnosti Jsou perfekcionistické a velmi odpovědné Z rozvojem nemoci se s távají úzkostnými, dráždivými a depresivními S rodiči se dostávají do konfliktů kvůli jídlu a stylu života Na jídlo reagují s odporem V souvislosti s jídlem často podvádějí a lžou Odmítají připustit, že jsou nemocné Mentální anorexie je nemoc duševní

Záměrně hladoví, aby redukovaly svoji hmotnost Nejprve omezují vydatné potraviny, avšak postupně přestávají jíst i potraviny s nízkoenergetické Omezují i příjem tekutin Toto chování vede až k extrémní vyhublosti Přesto si tyto dívky myslí, že jsou stále tlusté a v hubnutí pokračují Kromě tuku ubývá i svalovina V rozporu s velkou vyhublostí však bývají velmi aktivní ve škole a velmi intenzivně cvičí

KOMPLIKACE MENTÁLNÍ ANOREXIE Mezi komplikace provázející mentální anorexii patří: - zácpa - poruchy menstruace - zimomřivost - padání vlasů - zhoršuje se kvalita pleti - objevují se srdeční potíže - dívky mají psychické potíže, deprese, záchvaty histrionství.. Mnoho dívek již na mentální anorexii ZEMŘELO

TAKTO VIDÍ ANOREKTIČKA SAMA SEBE

KAM AŽ MŮŽE MENTÁLNÍ ANOREXIE ZAJÍT….

LÉČBA MENTÁLNÍ ANOREXIE U některých případů je nutná hospitalizace na dětské psychiatrii, či metabolické jednotce Zbytek případů se léčí ambulantně Léčba mentální anorexie je velmi obtížná, protože pacientky odmítají přiznat, že jsou nemocné Snahu rodičů a lékařů vnímají jako nátlak a odmítají pomoc Při léčbě často lžou a podvádějí Hlavní součástí léčby je psychoterapie a režimové činnosti Pacientky musí být motivované a trpělivé Nezřídka kdy bývá mentální anorexie celoživotním problémem

PREVENCE MENTÁLNÍ ANOREXIE Velkou úlohu v prevenci PPP hraje rodina Dobré rodinné vztahy jsou podmínkou Dobré stravovací návyky jsou také důležité. Stravovat se tak, abychom netloustli Svou úlohu hraje i škola – poskytováním vhodných a správných informací o PPP Seznámení s tělesným dospíváním a sexuálním zráním Zdůrazňovat to, že hubenost modelek není přirozená

Zdroje informací a použitá literatura: MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran. Obrázky: images.GOOGLE.COM