Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 2. VÝKONOST, KOMPETENCE A GRAMOTNOST PRACOVNÍKŮ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Advertisements

Cíle vzdělávání Význam zvažování a stanovení cílů vzdělávání
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Koordinační centrum EQF Základní a střední vzdělávání PhDr. Jana Kašparová.
Název DUM: Informační společnost
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
Pedagogika I/5 Obsah vzdělávání: Požadavky ke společné části maturitní zkoušky
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Soubor vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot Kompetence potřebuje každý jedinec pro své osobní naplnění a rozvoj, pro.
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
Šetření čtenářské gramotnosti
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Podniková ekonomika Personální činnost.
© Radek Maca1 Cíle SIPVZ. © Radek Maca2 Rozvoj informační výchovy ve školách Koncepce SIPVZ (UV 351/2000) Vzděláváním k informační gramotnosti – nutné.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
(komentovaný přehled)
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Národní soustava povolání (NSP) Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)  
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Téma Závěrečné práce: Vedoucí ZP:
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Téma Závěrečné práce: Vedoucí ZP:
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Didaktický proces Androdidaktika.
PISA 2012 Matematická gramotnost patnáctiletých žáků
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PISA prosince 2010.
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Ekonomika – základní pojmy.
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Informační gramotnost
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
Informační gramotnost
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Profese trenéra.
Téma Závěrečné práce: Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Vedoucí ZP:
Sociální šetření a legislativa
Konflikt, koření života
Teorie a metodika výchovy seminář 1
VIKBA32 Informační vzdělávání
Pedagog.
Cíle, obsah a prostředky polytechnického vzdělávání
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 2. VÝKONOST, KOMPETENCE A GRAMOTNOST PRACOVNÍKŮ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.

Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Model pracovní výkonnosti člověka

Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Výkon zaměstnance

Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Motivátory k pracovnímu výkonu

Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. VÝCHODISKA FORMOVÁNÍ LIDSKÉHO KAPITÁLU Typy edukace VzděláváníZážitková pedagogika Další vzděláváníE-learning GramotnostSupervize UčeníOsvěta KvalifikaceKoučování KompetenceSuperlearning PoradenstvíSugestopedagogika Emoční inteligence

Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Měření lidského kapitálu Organizace pro mezinárodní spolupráci a rozvoj (OECD) PISA - Programme por Producing Indicators on Student Achievement zkoumání úrovně znalostí 15-ti letých žáků v matematice, přírodovědných předmětech a čtenářské gramotnosti mezipředmětové dovednosti srovnání výsledků s investicemi do vzdělávání na 1 žáka v přepočtu parity kupní síly v USD

Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. D. MERTENS: KONCEPT KLÍČOVÝCH KVALIFIKACÍ (50. léta R. Dahrendorf: extrafunkcionální dovednosti) KLÍČOVÉ KVALIFIKACE teorie zkoumá hospodářskou oblast (odborné vzdělávání) vzdělávání orientované na projekt a přenos (transfer) ZPROSTŘEDKOVÁNÍ ZNALOSTÍ A DOVEDNOSTÍ (JIŽ NESTAČÍ) SAMOSTATNĚ JEDNAJÍCÍ, tj. PLÁNUJÍCÍ, VYKONÁVAJÍCÍ A KONTROLUJÍCÍ PRACOVNÍK REAKCE NA ZMĚNY V HOSPODÁŘSTVÍ, SPOLEČNOSTI (INFORMAČNÍ SPOLEČNOST, SPOLEČNOST VĚDĚNÍ)

Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. D. MERTENS rozlišuje čtyři základní formy klíčových kvalifikací: 1.ZÁKLADNÍ KVALIFIKACE Schopnost obecné povahy, které lze využít v nejrůznějších situacích. Patří sem např.: schopnost logicky myslet, řešit problémy, kooperovat atp. 2.HORIZONTÁLNÍ KVALIFIKACE Schopnosti, které umožňují rozšiřovat vlastní obzor, horizont – tedy takové schopnosti, které nám umožňují samostatně si opatřovat informace. Patří k nim schopnost pracovat samostatně v knihovně, informačním středisku, používat nezbytné příručky atd.

Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 3. KOORDINAČNÍ PRVKY (ŠÍŘKOVÉ) Schopnosti, které často využíváme v zaměstnání a které se vyskytují jako praktické požadavky. Patří sem např. znalost určité měřicí techniky, údržba zařízení, znalost předpisů o bezpečnosti práce atd. 4. FAKTORY ZÍSKÁVÁNÍ (VINTAGE FAKTORY) Schopnosti, které pomáhají překonávat rozpory vyplývající z velkých rozdílů mezi vlastními vědomostmi, případně vlastními vědomostmi a vědomostmi jiných, tedy také mezi generacemi. Jde např. o různý způsob práce s počítačem a jeho využívání, chování a vztahy k jinému pohlaví, odlišné chápání doby a ekologické vědomí.

Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Marco Siegrist Klíčové kompetence

Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. KOMPETENCE, JEJÍŽ VÝZNAM POROSTE 1.Schopnost týmové práce. 2.Ochota učit se a dále se vzdělávat. 3.Zdatnost v práci s informacemi. 4.Znalost cizích jazyků. 5.Adaptabilita. 6.Komunikační schopnosti. 7.Analytické a koncepční myšlení.

Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. TYPY FUNKČNÍ GRAMOTNOSTI 1.Literární – schopnost nalézt a porozumět informaci z textu. 2.Dokumentová – schopnost potřebná k vyhledání a využití přesně vymezené informace obsažené v nějakém dokumentu. 3.Numerická – dovednost manipulovat s čísly aplikovat operace na údaje obsažené v různě složitých materiálech (grafy, tabulky…). 4.Celková – je výsledkem všech těchto tří složek.

Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. GRAMOTNOST Vzdělání a funkční gramotnost není totéž! Funkční gramotnost = schopnost aktivně se participovat na světě informací. Funkční gramotnost ovlivňuje životní šance lidí v moderní společnosti.

Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. POŽADAVKY NA DOVEDNOSTI ČLOVĚKA I 1.Sociální gramotnost Tedy umění spolupracovat, reflexi a sebereflexi postavení ve společnosti. 2. Občanskou gramotnost Schopnost jednání s úřady ve věcech, které souvisí se zaměstnáním, a vůbec ve věcech, které člověk potřebuje k běžnému životu. 3.Literární gramotnost Schopnost pracovat s informacemi, rozumět jim a umět formulovat.

Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. POŽADAVKY NA DOVEDNOSTI ČLOVĚKA II 4.Schopnost umět komunikovat nejméně v jednom cizím jazyce. 5.Počítačovou gramotnost Schopnost pracovat s moderními informačními technologiemi. Ludvík Vaculík: Poznat, co k životu nepotřebuji a obejít se bez toho. Rozeznat lidi dobré a špatné a těm druhým se vyhýbat.