Program prevence kriminality PARTNERSTVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
EStrategie statutární město Ostrava Ing.Jaromír Tomala
Systém včasné intervence ve Svitavách
Odborná diskuze o prevenci konzumace alkoholu mladistvými v Plzni Ing.Aleš Průša.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality Program prevence kriminality na místní úrovni Partnerství 2006.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Veřejné projednání návrhu 2
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
PREKRIM Michaela Veselá Společně k bezpečí, o.s..
Představení ASZ a aktivity v oblasti bezpečnosti
ohroženým domácím násilím
Prevence rizikového chování a situace v Moravskoslezském kraji
AKTUÁLNÍ PROBLÉMY NA ÚSEKU ODHALOVÁNÍ A VYŠETŘOVÁNÍ SEXUÁLNĚ MOTIVOVANÉ TRESTNÉ ČINNOSTI PÁCHANÉ NA DĚTECH mjr. Mgr. Jan Machuta 3. oddělení SKPV OOK.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
(2) Doporučení odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra k realizaci vybraných projektů prevence kriminality na místní úrovni.
Činnost asistentů prevence kriminality ve městě Bruntál
Situační prevence -MKDS- Cíl ● preventivní funkce, tj. vytváření bezpečných zón v exponovaných lokalitách, ● snížení trestné činnosti /i přestupků/ a její.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Kriminologie a penologie SPR508, Mgr. Petra Horová
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Setkání s veřejností na téma bezpečnost městys Nehvizdy 5. ročník.
Kriminologie a penologie SPR508, Mgr. Petra Horová
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Praha bezpečně online projekty prevence elektronického násilí a kyberkriminality páchané na dětech a dětmi Modelový příklad pro II. videokonferenci.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
SOKOLOV okresní město v Karlovarském kraji v České republice město má okolo obyvatel projekt bezpečné město.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
MĚŘENÍ EFEKTIVITY PREVENTIVNÍCH PROGRAMŮ aneb jak měřit něco, co se nestalo Herlíkovice,
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
„Bagatelní trestná činnost“ z pohledu Policie ČR
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
PRACOVNÍ SKUPINA PRO OBLAST BEZPEČNOST A PREVENCE SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ Brno Mgr. Marcela Nosálová, lokální konzultantka pro oblast.
Setkání s veřejností na téma bezpečnost
Kriminalita v Ústeckém kraji vs. prevence
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
10 pilířů reformy Policie ČR
Probační a mediační služby výjezdní zasedání RVPK Příbram
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Program prevence kriminality PARTNERSTVÍ Michaela Veselá odbor prevence kriminality 974 832 784 dmk@mvcr.cz

Cíle Rychlá reakce na aktuální vývoj T.Č. Zvyšování pocitu bezpečí Komunitní plánování – navázání spolupráce v lokalitě Předcházení páchání TČ, omezování příležitostí k páchání TČ

Východiska programu Navazuje na zkušenosti KSP Využívá vytvořenou síť systematicky vzdělávaných odborníků a síť odborných skupin Propojuje subjekty zabývající se prevencí kriminality Integruje Policii ČR do prevence kriminality na místní úrovni

Typy projektů Situační prevence – specifická opatření znesnadňující páchání TČ, zvyšující pravděpodobnost odhalení pachatele, snižující potenciální zisk z TČ Sociální prevence – aktivity zaměřené na změnu nepříznivých společenských a ekonomických podmínek prostředí, které produkuje pachatele TČ Informování občanů – o způsobech ochrany před TČ – poradenství, přednášky, besedy, letáky, média

Úrovně typů projektů Primární – všichni občané (osvěta, info, volnočasové aktivity) Sekundární –rizikové skupiny, sociálně patologické jevy, příčiny kriminogenních situací Terciární – kriminálně narušení jedinci a prokriminální sociální prostředí

Realizace programu Červen - září Policie ČR vytipuje riziková místa (lokalita, okres), ve spolupráci s obcí zašle na OŘ P ČR; OO P ČR na OŘ (do 10.7.) Soustředění vytipovaných lokalit na OŘ P ČR, odeslání na KS (do 30.7.) Při KS P ČR sestavení „žebříčku“ na základě analýz Výběrová komise (kraj) vybere doporučené obce podle klíče /rizikové (Stč. 4), pokračující, nerizikové/ (do 14.9.)

Možnosti obce + kraje KÚ jsou SK PČR informovány o rizikovosti okresů na svém území (do 30/6) KÚ mohou podávat návrhy na zařazení do OŘ (do 10/7). Obce kontaktují OO nebo OŘ a navrhují zařazení lokalit (do 10/7) Přihláška musí být odůvodněna + návrhy na řešení problémů + stanoviska manažera obce nebo KÚ Stanoviska manažerů obcí a KÚ přiložit k přihláškám (důležité pro výběrovou komisi na SK PČR) Manažer prevence kriminlity KÚ se účastní práce výběrové komise SK PČR

Realizace programu Říjen-leden Příprava na řešení identifikovaných problémů v obcích Březen – prosinec Realizace programu

Hlavní rizikové ukazatele Vývojové trendy nárůstu TČ a SPJ a aktuálnost problémů Zatíženost lokality kriminalitou a SPJ Doporučení manažera prevence kriminality KÚ a manažera prevence kriminality ve městě Úroveň připravenosti obce program realizovat

Pracovní skupina pro výběr lokalit v kraji Složení: P ČR (koordinátor PK, analytik, další policisté jmenovaní ředitelem SK), VÚSC (manažer PK), OPK MV (konzultant – bez hlasovacího práva) Výběr: na základě „klíče“ dodaného OPK Výstup: seznam navržených lokalit ve třech kategoriích a) v rizikových okresech (pokračující i nové), b) v nerizikovývh okresech (pokračující) c) v nerizikových okresech (nové)

Koncepce PK založená na situační prevenci Identifikace podmínek fyzického a sociálního prostředí, které poskytují příležitost pro kriminální jednání nebo je uspíší = preventivně účelné uspořádání sociálního prostředí (ztíží páchání deliktu, umožňuje stálý dohled = zvýšení pocitu bezpečí)

PRIMÁRNÍ PREVENCE Uspořádání prostředí – architektonické plánování, osvětlení, zámky, kontrola přístupu, označení majetku Střežení okolí (sousedství)- stálý dohled, občanské hlídky Všeobecné odstrašení – systém policejních hlídek, represe Veřejná osvěta – seznamování občanů se stavem kriminality, profesní výchova, výcvik Soukromé zabezpečení

SEKUNDÁRNÍ PREVENCE Identifikace a predikce – raná i+p problémových jedinců Analýza oblastí ohrožených kriminalitou – řešení sousedských sporů, zaměření na oblasti s vysokou kriminalitou Odklon – v rámci společenství, v rámci trestní justice Prevence kriminality ve školách – práce s potenciálně problematickou mládeží

TERCIÁRNÍ PREVENCE Specifické odstrašení Zbavení právní způsobilosti Rehabilitace a zacházení

Vybrané programy situační prevence Cíle: omezování kriminogenních situací a zvýšení pravděpodobnosti odhalení pachatele Výhody oproti sociální prevenci: jednodušší, levnější, rychlejší a účinnost je snáze ověřitelná SITUAČNÍ OPATŘENÍ SE NEZABÝVAJÍ PŘÍČINAMI – účinnost především u majetkové a pouliční kriminality

Vybrané programy situační prevence II. S.O. jsou cílena na delikt spíš, než na pachatele Hlavní typy s.o.: Nutí pachatele ke zvýšení úsilí při páchání deliktu Zvyšují riziko dopadení pachatele Snižují potenciální zisk z T.Č. = nutná znalost místní situace

Na co pachatel myslí? Racionálně zvažuje – úroveň osvětlení, možnostech úkrytu, typy zámků a dveří, pravděpodobnost spatření sousedy Vytváření názorné představy o oblasti= kognitivní mapa (prognóza dění co se stane když) – zhodnotí rizika (tyto mentální operace snižují jeho strach a nejistotu)

Na co musíte myslet vy Analýza dat (všech dostupných) Mapa kriminality Prevence prostřednictvím plánování a úpravy prostředí (územní příslušnost, přirozený dohled, image určité oblasti) Spolupráce s občany

Vyhodnocování programů Stanovení indikátorů vzhledem k cíli Úspěšnost, úspěšnost, úspěšnost Skórování – bodování Vlastní systém hodnocení – BEZ MĚŘENÍ EFEKTIVITY JE VEŠKERÁ AKTIVITA ÚSPĚŠNÁ POUZE V DOMNĚNKÁCH a nelze zjistit, CO přesně způsobilo, že se něco neděje!

Příklad evaluace programů Adekvátní důkaz o redukci kriminality 2b Kladný nález s problematickou validitou 1b Nulový efekt na frekvenci kriminality 0b Zvýšení kriminality –1b Indikátory: Pocit bezpečí občanů – hodnotí občan Tvrdá data – analýzy T.Č Vztah opatření ke konkrétním T.Č

Příklad evaluace programů Určení úrovní efektivity: Efektivní opatření skóre 1,5 Méně efektivní opatření 1,00-1,5 Problematické opatření 0-1,00 Neefektivní opatření 0- méně

Účinnost některých opatření (Poyner) Propagační kampaně Pochůzková policejní kampaň (chaty) 1,78 Publicita projektu prevence kr. 1,69 Besedy policie ve školách 1,00 Inzerce k používání bezpečn. opatření 0,71 Uspořádání prostředí Rozšíření uliček na tržištích 2,00 Bezpečnostní obrazovky v obchodech 1,50 Osvětlení 1,45 Architektonická úprava parků 0,75

Účinnost některých opatření ve vztahu ke konkrétním T.Č. (Poyner) Krádeže vozidel Efektivní : úzavěry silnic+ změny v ulicích, zámky volantu+pák, zaměřený policejní dohled,pravidelně uklizená prostranství, zřízení oplocení Méně efektivní: posílení policejních hlídek, zlepšení osvětlení, občanské hlídky a hlídky ostražitosti, parkové úpravy

Souběžný efekt – „Přesun kriminality“ Teritoriální – někam jinam Časový – někdy jindy Taktika – použití nových prostředků ke spáchání téhož deliktu (dříve nezamčené dveře, teď rozbije okno) V objektu – zaměří se na staré lidi, matky s dětmi apod. místo majitelů obchodů Funkční přesun- jiný typ deliktu – z prosté na vloupáním, z krádeže na loupež

KORELACE Přesun – policejní aktivita Vzrůst činnosti policie na určitém území o 10% = přesun až 30% majetkové kriminality mimo tuto oblast. Zatýkání mladistvých pachatelů v určité lokalitě vedlo ke zvýšení TĆ d+m v sousedních lokalitách Přesun – osvětlení V osvětlených lokalitách se sníží T.Č. ve večerních a nočních hodinách, ale zvýší se v týchž lokalitách přes den

Některé příklady sociálních opatření AZYLOVÁ ZAŘÍZENÍ – ubytovny, dílny, programy pro ubytované, rekvalifikace DOMY NA PŮL CESTY KRIZOVÁ A PORADENSKÁ ZAŘÍZENÍ (např. oběti DN – zabezpečení bezpečného bydlení, komplexní sociálně právní a psychologická pomoc) STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE PREVENCE SOCIÁLNÍHO VYLOUČENÍ A NEZAMĚSTNANOSTI (motivační aktivity pro dlouhodobě nezaměstnané, návazná terapeutická práce, resocializační programy) PROGRAMY MĚST A OBCÍ ZAMĚŘENÁ NA NĚKTERÝ SPJ (šikana)

AGENTURY PRO OBČANY – (poradenství a pomoc pro osoby v obtížné situaci, pro osoby vykonávající alternativní tresty – nácvik zvládání obtížných situací) PORADNA PRO OBĚTI NÁSILÍ A TRESTNÉ ČINNOSTI (krizová pomoc, psychologické a právní poradenství) REALIZACE OBECNĚ PROSPĚŠNÝCH PRACÍ (mladiství odsouzení) SYSTÉMOVÉ ZAJIŠTĚNÍ VÝKONU ALTERNATIVNÍCH TRESTŮ OBČANSKÁ PORADNA PROJEKTY DOPRAVNÍ VÝCHOVY – Bezpečná cesta do školy

REALIZACE VĚTŠÍCH SOCIÁLNÍCH PROJEKTŮ Stacionář pro děti ohrožené SPJ - Praha 5 (SVP) Právo na každý den (náklady na 20 účastníků cca 30 000,-) Získávání sociálních dovedností (Stč kraj – Barevný svět dětí)

Konzultant programu pro Stč kraj odbor prevence kriminality Michaela Veselá Konzultant programu pro Stč kraj odbor prevence kriminality 974 832 784 dmk@mvcr.cz