Tutanchamon Terezie Krejčí ZŠ Ilji Hurníka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EGYPTSKÉ MUZEUM KÁHIRA Klik myší.
Advertisements

Doba pohusitská a Jiří z Poděbrad
zpracovaný v rámci projektu
TUTANKHAMON.
TUTANCHAMON jeho hrob a poklady
Sochařství staré, střední a nové říše
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Egyptské pyramidy.
Miroslava Dvořáková 8. B 2013/2014
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál slouží k interaktivnímu shrnutí a zopakování učiva.
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
Egyptské pyramidy.
III/2 XV A
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_02.
Tutanchamon ( př. Nl.) Ondřej Turek 1A 2009.
Egypt.
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 2.část)
VÍTEJTE V „MUZEU KNIHY“.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Egyptské pyramidy David Beneš 1.Ročník GIO.
Egypt.
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Jagellonci v Čechách 7.ročník.
EGYPT země faraonů a pyramid Zpracovala: Helena CYPRIANOVÁ.
Děti Karla IV. Karel IV byl celkem 4x ženatý 1.Blanka z Valois
Spytihněv II..
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 1. část)
Alexandr Veliký Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Jakou událost si Židé o Velikonocích připomínají?
Egyptské pyramidy.
DÁVNÉ ŽENY V EGYPTĚ nejen obyčejné ale také slavné, posvátné, panující
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Jan Lucemburský.
Pyramidy.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
KRÁLOVNA VIKTORIE DÍVKY NEUKAZUJTE NOŽKY. VLÁDA 63 LET A 7 MĚSÍCŮ NEJDÉLE VLÁDNOUCÍ BRITSKÁ PANOVNICE KRÁLOVNA VELKÉ BRITÁNIE A IRSKA + CÍSAŘOVNA INDIE.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 9.ročník III
Alexandr II. Nikolajevič. ruský car v letech 1855 – 1881 narodil se 29. dubna 1818 v Petrohradě syn cara Mikuláše I. a jeho manželky Alexandry Fjodorovny.
 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589- příspěvková organizace  Autor: Mgr. Ludmila Šimonová  Datum:  Název:
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Ž IVOT K ARLA IV. Vojtěch Kubela Životopis Manželky Karlův most Královský erb.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_29_Marie_Terezie_ad2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_22.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_05 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
TUTANCHAMON.
Rodina, náhradní rodinná péče
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
Nefertiti.
Rodina, příbuzenství.
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
Starověký Egypt - politika
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Život karla IV..
Vytvořil Michal Bárta
Aleš 2016 pro soutěž bajtik Klubal
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Život Karla IV. * ✝ Vypracoval: Svrček Matyáš
Marcus Antonius Gaius Octavius Marcus Aemilius Lepidus
Václav II. Veronika Fialová 7.A.
Jan Žižka z Trocnova Zdroj:
EGYPT VÝZNAMNÍ PANOVNÍCI
Karel IV. OTEC VLASTI
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

Tutanchamon Terezie Krejčí ZŠ Ilji Hurníka

Tutanchamon jeho manželka a otec Ahoj! Jmenuji se Achnaton a jsem otec Tutanchamona Jsem Tutanchamon doufám že mě všichni znáte Ahoj! Ahoj! Jmenuji se Anchesenpaamon a jsem manželka Tutanchamona

Rodina Otec:Achnaton Matka:Kija Sourozenci:Maketaton,Anschesenpaaton, Meritaton,Neferneferure,Setenpenre,Nefernefruaton Manželka: Anchesenpaaton (Anchesenpaamon) dcera Achnatona Nefertiti Děti: dvě dcery(předčasně zemřely)

Tutanchamonova jména Tutanchaton rodné jméno Tutanchamon přijaté jméno Nebcheprure trůnní jméno

Osoba Tutanchamona Význam jména Tutanchaton není úplně jasný. Může znamenat „příjemného života je Aton“, „živoucí obraz Atona“ nebo také „mocný je Atonův život“. Tutanchaton byl u dvora svého otce nezávislý. V Achetatonu se neklaněl Atonovi, ale uctíval Atuma, který podle pověstí stvořil počátek. Princ se veřejného života příliš neúčastnil, držel se spíše v ústraní. Jeho jméno se zřídka objevuje v některých textech, ale na stélách a v hrobkách už nefiguruje. Tutanchaton se oženil s Achnatonovou třetí dcerou, krásnou princeznou Anchesenpaaton. Anchesenpaaton byla dcera královny Nefertiti a Achnatona. Při svém sňatku byl princ Tutanchaton ještě dítětem a princezna mladá dívka. Jeho rádce (preceptor) byl vysoký hodnostář Aje a generál Haremheb, který velel egyptskému vojsku. Aje byl „božský otec“ a vrchní velitel jednotek bojových vozů. Haremheb byl muž s nesmírnou mocí a byl skutečným vládcem Egypta, ale zatím zůstával v ústraní. Jeho chvíle teprve měla přijít. Princova korunovace se konala v Thébách, kam se celý královský dvůr vrátil, když opustili Achetaton vybudovaný jeho otcem Achnatonem.

Hrobka Tutanchamona

A něco málo o ní Faraon Tutanchamon je nejznámější panovník z celé egyptské historie. Zasloužil se o to Howard Carter, který v roce 1922 objevil jeho hrobku. Jeho mumii našel až o tři roky později. Rozšířený omyl o hrobce Je velmi široce rozšířené tvrzení, že Tutanchamonova hrobka byla nevyloupená, což je však omyl. Hrobku navštívili vykradači a to ještě ve starověku. Nejpozději k tomu mohlo dojít za vlády Ramesse VI. Nepovolaní návštěvníci hrobky si však z ní mnoho neodnesli, jen pár drobností. Jejich přítomnost a stopy byly zaznamenány i na některých nalezených poničených předmětech v hrobce. Teorií, proč si toho lupiči odnesli tak málo, je mnoho a nejspíš již nikdy se nedozvíme proč se tak stalo. Jisté však je, že když se začalo se stavbou hrobky faraona Ramesse VI., tak sutina z jeho hrobky hloubené do skály v údolí králů zasypala vchod do Tutanchamonovy hrobky, čímž byla hrobka a její obsah chráněny před dalšími nevítanými návštěvníky až do roku 1922, kdy do ní po mnoha staletích vstoupil až Howard Carter.

Původ Tutanchamona Egyptologové zatím nevědí zcela přesně kdo Tutanchamon doopravdy byl, kdo byl jeho otcem a z jakého titulu nastoupil na trůn[1]. Existuje řada teorií, kdy nepravděpodobnější a nejstarší (už od dob objevení hrobky a novým zkoumáním pozůstatků koster počítačovým tomografem) praví, že jeho otec je faraon Achnaton (Amenhotep IV.) a Achnatonova vedlejší manželka Kija[1] (Nefertiti Achnatonovi porodila pouze dcery). Další teorie pravila, že byl synem jednoho z předních dvořanů a šlechticů achetatonského dvora. Pokud byl Achnaton bez mužského dědice (z písemných dokladů a vyobrazení je známo, že měl šest dětí, vesměs dcery[1]), je tato varianta pravděpodobná a sňatek s princeznou Anchesenpaaton, Achnatonovou dcerou, by pak jeho nárok na trůn legitimizoval. Jiná, v současnosti již zavržená, teorie pravila, že šlo o mladšího bratra Achnatona, tedy syna Amenhotepa III. Z Tutanchatonova věku však jasně vyplývá, že se narodil až několik let po jeho smrti (analýzy jeho mumie stanovují jeho věk na 17 až 19 let[1]).

Kdy Tutanchamon zemřel? Zemřel jsem v 16 letech.

Tutanchamon a jeho maska Doufám že jste se o mě něco dověděli.