Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní vzdělávání -Člověk a společnost – Výchova k občanství
Advertisements

Liturgický rok.
Co je Masopust?.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Velikonoční beránek Jak dlouho? Doba přípravy: 15 minut
POMLÁZKA JEŽÍŠE KRISTA KŘESŤANŮ BAREVNÁ VAJÍČKA BERÁNEK A VAJÍČKO
Velikonoční týden
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název: Rok v jeho proměnách V. (Velikonoce)
ROK NA ČESKÉ VSI Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Velikonoce Prezentace byla vytvořena v rámci projektu
Jaro Mgr. Iveta Honzejková.
Velikonoce – jen svátky jara?
Velikonoce.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Kalendář - duben Petr Machala.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Cvičná prezentace Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý.
Název Velikonoce, pašijový týden
Projektový den VELIKONOCE
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Velikonoční Romance.
Velikonoce v Kunovicích
Vajíčka Malovaná vajíčka Děti hledající vajíčka. Velikonoce v Německu Julie Kölblová, Sabina Bajajová a Dajana Zámečníková.
Velikonoce v ČR Markéta Masaříková, Vanda Charbutová, Barbora Daníčková, Jana Mašíčková.
Už se blíží Velikonoce autor: Kateřina Marková.
Tradice Velikonoc.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rok v jeho proměnách a slavnostech. Velikonoce – zvyky a tradice Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_III.Vu_VELIKONOČNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Základní a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY­­_32_inovace_04_ VELIKONOCE TÉMA: Svět kolem nás, prvouka.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel. řed./fax: , VÝUKOVÝ.
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Velikonoce Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Velikonoce.
1.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Velikonoce u nás a v jiných zemích
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_13_Velikonoce
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Datum vytvoření březen 2013 Ročník 2. Vzdělávací oblast obor
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Rok v jeho proměnách a slavnostech
Velikonoce VY_32_INOVACE_1B_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření březen 2012
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Velikonoce – zvyky a tradice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Zvyky a tradice Čechů.
Věcné učení pro nižší stupeň ZŠS
Transkript prezentace:

Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. VELIKONOCE Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/01.0070

HODY, HODY Hody, hody, doprovody, já jsem malý zajíček, utíkal jsem podle vody, nesl kopu vajíček. Potkala mě koroptvička, chtěla jedno červené, že mi dá lán jetelíčka, a já řekl ne, ne, ne. Za potůčkem na dvorečku, mám já strýčka králíčka, tomu nosím každým rokem malovaná vajíčka. dojdu-li tam bez nehody, dám mu kopu vajíček.

VELIKONOCE Velikonoce jsou svátky pohyblivé. Připadají vždy na neděli po prvním jarním úplňku a jejich tradice sahá hluboko do doby předkřesťanské. V pohanské době se oslavovala rovnodennost, odchod zimy a probuzení přírody. Křesťané si tento svátek spojili s památkou umučení a vzkříšení Krista. Čas předvelikonočního půstu a odříkání trvá 40 dní. Tento Velký půst začíná Popeleční středou a trvá do Božího hodu velikonočního.

POSTNÍ NEDĚLE PRVNÍ – „Pučálka“ Svůj název dostala podle pokrmu, který se v tento den vařil – pučálky. Je to pokrm z naklíčeného hrachu opraženého na sucho na pánvi, polévaný třeba máslem či medem nebo sypaný pepřem. DRUHÁ – „Pražná“ Také podle tradičního jídla z praženého nedozrálého obilí. Někde se jí říkalo „Sazometná“ protože se v tento den dělal pořádek a vymetaly se komíny. TŘETÍ – „Kýchavá“ Pověra říká, že kdo si tento den třikrát kýchne, bude celý rok zdravý a čilý jako rybička. ČTVRTÁ – „Družebná“ Tento den se pekly koláče zvané družbance.Chlapci a děvčata se scházeli na společnou „svačinu“ a veselili se. PÁTÁ – „Smrtná“ Na venkově bylo zvykem, že děti vynášely ze vsi slaměnou figuru, která představovala smrtku Moranu.Tu potom hodily do potoka nebo spálily, aby s ní odešla zima. ŠESTÁ – „Květná“ Byla ve znamení svěcení větviček jívy – kočiček nebo takzvaných ratolestí, což je svazek proutků z různých stromů. Přisuzovala se jim zázračná moc. Měly pomáhat proti pohromám, kouzlu a nemocem.

Je to poslední týden před Velikonocemi. PAŠIJOVÝ TÝDEN Je to poslední týden před Velikonocemi. MODRÉ pondělí – všední den. ŽLUTÉ úterý- ve staveních se uklízelo. ŠKAREDÁ středa – tento den se nesměl nikdo na nikoho mračit, aby se nemračil celý rok. ZELENÝ čtvrtek – v tento den se mělo jíst zelené jídlo aby si každý udržel celoroční zdraví a svěžest. Také naposledy zvoní zvony a „odlétají do Říma“. Zvonění se nahradí hlukem řehtaček. VELKÝ pátek – je dnem velkého smutku a ukřižování Krista. Držel se půst a dokonce se uhasil i oheň v kamnech. BÍLÁ sobota – před kostely se zapalují a světí ohně. Pekl se chléb, nádivka s kopřivami a uzeným masem. Končí půst. VELIKONOČNÍ neděle – je to den zmrtvýchvstání Krista. V kostele se světí pokrmy – beránek, mazanec, vejce … VELIKONOČNÍ pondělí – „červené“, patřilo pomlázce. Je to obyčej, kdy chlapci obcházeli domy a šlehali dívky, aby byly zdravé, veselé a pilné. Odměnou za pomlázku byla malovaná vajíčka.

POMLÁZKA Pro chlapce : Upletl jsem pomlázku, hezčí nežli z obrázku. Všechny holky, které znám, navštívím a vymrskám. Než mi dají vajíčko, vyplatím je maličko. Pro děvčata : Kropenatá slepička, snesla bílá vajíčka. Obarvím je,vymaluji, všechny chlapce podaruji. Pentličky si nastříhám, na pomlázku jim je dám.

Dostupné z http://www.ceske-tradice.cz/ Použitá literatura Šottnerová Dagmar: Velikonoce, vydalo nakladatelství Rubico, Olomouc 2004 ISBN 80-7346-018-1 Honzíková Jarmila: Materiály pro pracovní činnosti na 1. stupni ZŠ, Západočeská univerzita v Plzni 2006 ISBN 80-7043-453-8 Internetový zdroj: České tradice Dostupné z http://www.ceske-tradice.cz/ Použité fotografie: Miroslava Fleisigová

Vypracovala: Miroslava Fleisigová Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vypracovala: Miroslava Fleisigová