Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou
Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci mouky 1/2 litru světlého piva 100 gramů perníku 5 koleček citrónu bobkový list sůl cukr 2 hřebíčky 2 kuličky celého pepře 1 lžíce rozinek 1 lžíce loupaných mandlí
Postup Kapra opláchneme, osušíme a nakrájíme na silné plátky. Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme na kostičky. Mrkev očistíme, oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Máslo rozpustíme a podusíme v něm cibuli s mrkví. Do druhého hrnce rozpustíme lžíci másla, přidáme hladkou mouku a mícháme tuto směs dokud nezezlátne. Poté přilijeme pivo (poznejte historii pěnivého moku) a prošleháme metličkou, aby se neutvořily žmolky.přilijeme pivo (poznejte historii pěnivého moku) Vzniklou omáčku přivedeme do varu a přidáme uvařenou mrkev s cibulí, bobkový list, hřebíček, pepř, sůl a 5 koleček citrónu. Omáčku vaříme přibližně 30 minut, poté přecedíme a nalijeme do širokého hrnce. Zeleninu udržujeme teplou. Nakonec nasypeme do omáčky nastrouhaný perník a podle chuti přidáme rozinky, mandle, sůl, cukr, citrónovou šťávu. Do omáčky vložíme kousky ryby a při mírné teplotě je necháme podusit, případně dolijeme pivem.
Tak by to mohlo vypadat
Cukroví
Ingredience lineckého cukroví 30 dkg hladké mouky,10 dkg cukru,12 dkg tuku Ceres,trochu vody,vanilkový cukr.
Postup Zpracujeme všechny přísady,těsto necháme v chladnu uležet.Potom rozválíme,vykrajujeme kolečka a pečeme.Upečená kolečka slepujeme rybízovým džemem.Necháme uležet.Tento základní recept můžeme různě obměňovat(kolečka spojit falešnou ořechovou nádivkou,navrch dát rumovou či kávovou polevu,ozdobit sojovým oříškem nebo rozinkou apod.). Hotovo
Vánoční perníčky
Ingredience 500 g hladké mouky, 250 g práškového cukru, 2 vejce, 2 lžíce medu, lžíce mléka, 1 kypřící prášek do perníku, 2 lžičky mletého koření (směs drceného hřebíčku, zázvoru, skořice, nového koření, fenyklu a anýzu)meduanýzu
Postup Do misky vložte sypké přísady, přidejte vejce, rozpuštěný med a mléko. Zpracujte v tuhé těsto a nechte jej na noc uležet v lednici. Na druhý den těsto vyválejte a vykrajujte perníčky. Potřete je vejcem, zapečte a po vychladnutí zdobte. Pokud neseženete všechny potřebné druhy koření, kupte perníkové koření v sáčku. kupte
Zdobení chutných perníčku Perníky nejčastěji zdobíme mandlemi a bílou polevou, můžeme však použít i polevu barevnou. Tu si jednoduše připravíme tak, že do základní bílé polevy přidáme trochu cukrářské potravinářské barvy smíchané s kapkou vody. Pokud nám tím poleva zřídne, přisypeme trochu cukru. Polevu vlijeme do papírových kornoutků nebo mikrotenových sáčků s ustřihnutým růžkem. Pak můžeme zdobit.vody
Poleva na vánoční perníčky Ingredience 1 bílek, 150 g moučkového cukru, lžička solamylu nebo jiného škrobu Postup V míse utřete bílek s práškovým, třikrát prosátým cukrem. Přidejte lžičku škrobu a třete tak dlouho, až bude poleva hustá
Dobrou chuť