SVĚTOVÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Kdo to byl William Shakespeare
SVĚTOVÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
Česká poezie 2.poloviny 19.století
VY_32_INOVACE_31-17 Česká próza po r Ota Pavel.
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Portréty literárních osobností světové literatury
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
MICHAIL AFANASJEVIČ BULGAKOV
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Umberto Eco – Jméno růže
VY_32_INOVACE_ČJK44060BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
BOHUMIL HRABAL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Téma: Postmoderna v literatuře
VY_32_INOVACE_CJK42660BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Victor Hugo ( ).
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
OSCAR WILDE.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Portréty literárních osobností světové literatury.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/14/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Gabriel García Márquez
postmodernismus, magický realismus
dobrodružný román s prvky fantazie amerického spisovatele Dana Browna skupina Epsilon 2.B.
JOHN GALSWORTHY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ROMANTISMUS.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Michail Šolochov (1905 – 1984).
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Významní světoví spisovatelé 2. POL. 20. STOLETÍ
Postmodernismus Postmodernismus. Dokážete vysvětlit tento pojem?
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.
POSTMODERNISMUS. Vzniká v letech 20. století Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění Chce být post-moderní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Postmodernismus. Postmodernismus  Vzniká v letech 20. století  Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění  Chce.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
SVĚTOVÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
Karel Čapek - cestopisy
ROMANTISMUS.
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Naturalismus v české literatuře
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Jack Kerouac – Na cestě Název : VY_32_inovace_14 Český jazyk a literatura.
Gustav Flaubert Paní Bovaryová.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Americká próza mezi válkami
Transkript prezentace:

SVĚTOVÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ MAGICKÝ REALISMUS POSTMODERNISMUS Mgr. Michal Oblouk

MAGICKÝ REALISMUS literární směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. století, částečně v ruské próze v zemích silné tradice mytologie nebo ústní slovesnosti magický přístup ke skutečnosti, nezřetelné hranice mezi snem, fantazií a skutečností prolínání snů a skutečnosti napětí mezi realitou a fantazií spojený s poetismem a novou věcností

GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1927) kolumbijský spisovatel a novinář nedokončil studia práv po válce pracoval jako novinář r. 1961 se s rodinou přestěhoval do Mexika, v polovině 70. let se vrací na rodný kontinent r. 1982 obdržel Nobelovu cenu za literaturu přátelí se s Fidelem Castrem dílo: STO ROKŮ SAMOTY – rodinná sága, imaginární dějiny Kolumbie od dob kolonialismu do pol. 20. stol., vzestup a pád rodného městečka Macondo, život 6 generací rodiny Buendíů LÁSKA ZA ČASŮ CHOLERY – romantický milostný příběh o nesmrtelné lásce KRONIKA OHLÁŠENÉ SMRTI, GENERÁL VE SVÉM LABYRINTU, SPADANÉ LISTÍ – romány

ČINGIZ AJTMATOV (1928 – 2008) kyrgyzský prozaik, dramatik a publicista absolvoval studia na VŠ zemědělské pracoval jako zootechnik a veterinář, od 50. let se věnuje literární činnosti významný veřejný činitel, působil v diplomatických službách (velvyslanec) byl dvakrát ženatý dílo: DŽAMILA – novela ze středoasijské vesnice za 2. světové války, žena proti morálním zásadám vesnice opouští manžela i bydliště STANICE BOUŘNÁ – román o osudech železničáře v kazašské stepi (3 dějové linie – minulost, současnost, budoucnost) POPRAVIŠTĚ – baladický příběh vlčice, která vinou lidí přijde třikrát o svá mláďata

POSTMODERNISMUS od pol. 40. let, nový myšlenkový směr od počátku 70. let 20. století odmítnutí dosavadních avantgardních snah hledačství pravdy, pochopení chaosu světa dvojí úroveň estetického vnímání (snaha promlouvat ke dvěma druhům čtenářů – vzdělanému i méně náročnému) prolínání stylů a žánrů, koláž, jazyková hra stírání rozdílů mezi vysokým uměním a kýčem pluralismus – postupy odborné, publicistické i krásné literatury, splývání reality a fikce

KURT VONNEGUT JR. (1922 – 2007) americký spisovatel měl německé předky, jeho matka spáchala sebevraždu studoval biochemii a strojní inženýrství za války zajat (byl svědkem bombardování Drážďan), po válce studoval antropologii dvakrát ženatý, měl sedm dětí (čtyři adoptované, z toho tři vlastní synovci) zemřel na následky poranění mozku, které utrpěl po pádu ve svém bytě dílo: JATKA Č. 5 – román výstrahy, záznam vzpomínek na bombardování Drážďan v únoru 1945 MECHANICKÉ PIANO, KOLÍBKA, SNÍDANĚ ŠAMPIÓNŮ – romány

UMBERTO ECO (1932) italský prozaik, sémiolog a estetik vystudoval středověkou literaturu a filozofii pracoval v různých nakladatelstvích a v novinách od r. 1971 učí sémiologii (nauka o znacích) na univerzitě v Bologni je prezidentem Univerzity San Marino dílo: JMÉNO RŮŽE – vzorový postmoderní román, napínavý příběh ze 14. století, vypravěč/mladý mnich Adso a františkánský mnich Vilém pátrají po záhadných vraždách v tajemném klášteře na severu Itálie FOUCAULTOVO KYVADLO OSTROV VČEREJŠÍHO DNE BAUDOLINO

VLADIMIR NABOKOV (1899 – 1977) ruský emigrant v Americe, prozaik, představitel intelektuální prózy (s tradičními vyprávěcími prvky – dějem a postavami) pocházel ze šlechtické rodiny vystudoval francouzskou a ruskou literaturu žil v Berlíně, Paříži, USA a ve Švýcarsku kritizoval komunistický režim v SSSR byl uznávaným znalcem motýlů dílo: LOLITA - příběh dvanáctileté nymfičky (slovo, které vymyslel) a jejího o více než třicet let staršího pěstouna a milence v jedné osobě, jedno z nejkontroverznějších děl literatury 20. století

JOHN FOWLES (1926 – 2005) anglický spisovatel a esejista, spojuje intelektuální náročnost s čtivostí studoval v Oxfordu francouzštinu pracoval jako učitel ve Francii, Řecku a Anglii byl dvakrát ženatý dílo: SBĚRATEL - příběh psychopatického sběratele motýlů, který unese studentku umění – chová se k ní jako ke svým exponátům MÁG – kultovní román, zaměřuje se na učitele Nicholase, který se stane pěšákem v „boží hře“ výstředního řeckého milionáře Maurice FRANCOUZOVA MILENKA - příběh lásky anglického vědecky založeného gentlemana Charlese a Sarah, milenky francouzského poručíka

JOHN IRVING (1942) - americký spisovatel, autor bestsellerů nikdy nepoznal biologického otce v 11 letech byl pohlavně zneužit starší ženou studoval na univerzitách v Iowě, Pittsburghu a New Hampshire po druhé ženatý, má tři syny prakticky všemi jeho knihami prostupuje jeho vášnivý vztah k zápasu dílo: SVĚT PODLE GARPA – groteskní román, život a názory spisovatele, zápasníka a jeho blízkých, o něž se obává PRAVIDLA MOŠTÁRNY – román z 2. světové války z prostředí sezónních česačů jablek, ztráta nevinnosti a životní zrání chlapce ze sirotčince

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Garc%C3%ADa_M%C3%A1rquez http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cingiz_Ajtmatov http://cs.wikipedia.org/wiki/Kurt_Vonnegut http://nighthawknews.wordpress.com/2010/05/02/for-love-of-books-kurt-vonnegut/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Umberto_Eco http://cs.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Nabokov http://www.babelio.com/auteur/Vladimir-Nabokov/3046 http://cs.wikipedia.org/wiki/John_Fowles http://danmihalache.wordpress.com/literature/john-fowles-daniel-martin/ http://cs.wikipedia.org/wiki/John_Irving