STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Advertisements

Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING X. Environmentální informační systémy.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Základní registry veřejné správy
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám
Státní informační politika: šance pro knihovny, archivy, muzea? Vít Richter Národní knihovna ČR Prosince 2000 Tel/Fax: 02/
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů Zveřejněno ve Sbírce zákonů ČR, částka 99/2000.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Ochrana obsahu ve virtuálním prostředí JUDR. TOMÁŠ NIELSEN, ROWAN LEGAL TINF 2010, Praha, KCP.
Projekty PHARE v gesci odboru informatizace veřejné správy Ministerstva vnitra ČR PHARE 97 informační a komunikační systémy VS přednáší Ing. Tomáš Holenda.
Univerzální přípojka koncepce a realita Miroslav 30.březen 2004.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
Využití informačních a komunikačních technologií (ICT) Informační systémy ve státní správě.
363 DNÍ OD „FIAT LUX“. PŘED 363 DNY – 1. ČÁST PŘED 363 DNY - 2. ČÁST „ FIAT LUX“
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Využití infrastruktury školské sítě pro internetizaci obcí Daniel Dočekal.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
Vladimír Šiška Náměstek ministra – ředitel sekce
Informatizace společnosti Mgr. Radko Martínek ministr.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
ISSS 2003 ePUSA Elektronický portál územních samospráv – stav projektu Ostrava
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec
Základní registry.
ISSS 2003 ePUSA – Elektronický portál územních samospráv – stav projektu ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
Role veřejných knihoven v rámci veřejné správy SKIP Jindřichův Hradec,
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
1 Národní geoinformační infrastruktura ČR - Program rozvoje v letech , další postup Seminář „NEMOFORUM“. Praha,
Informační a komunikační politika ČR PhDr. Hana Slámová,Ph.D.
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Informačních systémů veřejné správy
PVS - Elektronická podání a Úřední desky
Odbor hlavního architekta a Digitální transformace v České republice
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Informační zdroje české veřejné správy
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele
Transkript prezentace:

STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku

Realizace státní informační politiky Říjen 1998 – Rada vlády pro SIP Květen přijetí státní informační politiky Říjen 1999 – přijetí Koncepce informačních systémů veřejné správy Duben 2000 – přijetí Koncepce SIP ve vzdělávání Květen 2000 – přijetí Akčního plánu SIP

Státní informační politika Základní vyjádření politické vůle vlády k uplatnění moderních informačních a komunikačních technologií. Prioritou je prosazení technologií 21. století ve veřejné správě a v celé společnosti a změna společnosti na společnost informační. Schválena v květnu 1999

Prioritní oblasti státní informační politiky Informační gramotnost Informatizovaná demokracie Rozvoj informačních systémů veřejné správy Komunikační infrastruktura Důvěryhodnost a bezpečnost informačních systémů a ochrana osobních dat Elektronický obchod Transparentní ekonomické prostředí Informační společnost: stabilní a bezpečná

Akční plán státní informační politiky Koordinace celostátních projektů Tři základní programy: –Informační gramotnost – 1,7 mld. Kč –Elektronický obchod –Elektronizovaná veřejná správa – 886,5 mil. Kč Schválen v květnu 2000

Právní rámec realizace státní informační politiky Únor 2000 – Zákon o ochraně osobních dat (zřízen Úřad na ochranu osobních údajů, Zákon č. 101/2000 Sb.) Březen Zákon o svobodném přístupu k informacím (Zákon č. 106/2000 Sb.) Červen 2000 – Zákon o elektronickém podpisu (Zákon č. 227/2000 Sb.) Září 2000 – Zákon o informačních systémech veřejné správy (Zákon č. 365/2000 Sb.)

Zákon o elektronickém podpisu Zákon č. 227/2000 Sb. Podmínky, které nezávisí na vládě: Vyhlášky dle zákona připravuje Úřad na ochranu osobních údajů Existence poskytovatelů akreditovaných certifikačních služeb

Zákon o elektronickém podpisu Vládní nařízení k zavádění a využívání elektronického podpisu ve veřejné správě: Úkoly jednotlivých orgánů veřejné správy Koordinace postupu zavádění a využívání elektronického podpisu ve veřejné správě, vč. vytvoření příslušných standardů dle zákona č. 365/2000 Sb.

Zákon o ISVS Základní rámcový zákon vytváří předpoklady pro koordinaci informačních systémů veřejné správy Umožní efektivní a racionální a koordinované využití možností informačních a komunikačních technologií Schválen PS ČR dne 14.září 2000 Podepsán dne jako zákon č. 365/2000 Sb.

Zákon o ISVS Vymezuje otevřenou soustavu ISVS Stanovuje práva a povinnosti správců a provozovatelů informačních systémů Stanovuje základní prvky koordinace soustavy – sdílené bezpečné referenční rozhraní, standardy ISVS a atestace ISVS Vymezuje základní pravidla soustavy ISVS Navazuje na Koncepci ISVS

Zákon o ISVS Vymezuje práva a povinnosti správního úřadu – Úřadu pro veřejné informační systémy ÚVIS nahrazuje zákonem zrušený ÚSIS Na zákon nyní navazuje práce na zákonu o registrech (plán 2001) Zákon je jedním z kroků na vytvoření právního rámce pro e-government

Právní rámec realizace státní informační politiky Zákon o registrech -Aktualizace zákonů ve vztahu k zavádění e-governmentu -Aktualizace zákonů ve vztahu k e- commerce

E-Government Soustava on-line služeb e-governmentu Důvěryhodné a bezpečné transakce Cíl: –Vytvoření odpovídající infrastruktury –Vytvoření základní soustavy dostupných služeb

Služby e-government Sdílené služby komunikační infrastruktury Integrační infrastruktura, referenční rozhraní Důvěryhodnost služeb Spolehlivost služeb Škálovatelnost služeb Dostupnost služeb (zero-latency) Personalizace služeb Koordinace služeb Adaptovatelnost služeb Fungující back-office

Aktuální úkoly Komunikační služby ISVS Informatizace krajských úřadů Změna trendu zpožďování projektů Akčního plánu

SIP a nová ekonomika Informační gramotnost – integrální součást celoživotního vzdělávání Trvalý růst produktivity práce je spojen s uplatněním ICT Role Public Private Partnership

SIP a nová ekonomika Investiční pobídky pro uplatnění zahraničních investic Zákon č. 72/2000 Sb. V roce 2001 pilotní projekty v oblasti moderních služeb, vč. ICT projektů