Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince 200 8.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Zastupování zájmů v EU Jak obhajovat zájmy podnikatelů v Bruselu? Praha I.Voleš,
Doporučení pro přípravu žádosti;
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU Hradec Králové, Blanka Jakubcová.
Komunitární program PROGRESS
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
ECVET v Programu celoživotního učení
Svaz průmyslu a dopravy ČR Seminář „Programy a nástroje EU využitelné českými podniky“ Blanka Jakubcová.
Festival Exportu Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů.
Okresní hospodářská komora Louny Datum vzniku:
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Optimalizace nákladů na vybavení firmy v oblasti informačních a komunikačních technologií Petr Očko Seminář Hospodářské komory ČR Jihlava, 21. května 2009.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Optimalizace nákladů na vybavení firmy v oblasti informačních a komunikačních technologií Petr Očko Seminář Hospodářské komory ČR Hradec Králové, 26. února.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
CZ / /0390 Posílení role Odborového svazu KOVO při zvyšování adaptability jeho členů Příjemce dotace: OBSLUŽNÁ SPOLEČNOST,a.s. Partner: Odborový.
E VROPSKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA N A Č IHADLE 959/ P RAHA 6 CHCI ČERPAT EVROPSKÉ DOTACE I PO ROCE 2013 PhDr. Jan Hauser Evropská rozvojová agentura.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
PhDr. Radek Eichl, Ph.D. Jednatel společnosti.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Téměř sto miliard korun pro konkurenceschopné české podniky Praha Národní dům Na Smíchově 3. října 2006 Nové přístupy implementačních agentur k žadatelům.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Zpracování záměru projektu a jeho příloh Ing. Hana Kuželková, NVF, o.p.s.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Zlín, 8. září 2009.
Program švýcarsko – české spolupráce Fond na přípravu projektů Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka (NKJ)
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Znáte fondy a programy EU? - výsledky on-line ankety - Praha, 3. prosince 2007.
Ondřej Hradil Brusel, 24. května 2007 CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
ROP: FINANCE PRO VÁŠ INVESTIČNÍ ZÁMĚR Výroční konference Regionálního operačního programu Střední Morava Olomouc, 2. září 2009.
Strategie příprav obcí, mikroregionů a dalších subjektů na zpracování projektů Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
ICHNOS Plus – INTERREG 4C Ing. Petr Pavlinec – kraj Vysočina.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Registrace 10:00 – 10:15 I. blok 10:15 – 11:00 Jitka Zukalová, MPSV, poradce EURES ČR Obsah: srovnání.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
12/04/2010 Zámek Loučeň Ing. Pavel Vinohradník Oblast cestovního ruchu v ROP Střední Čechy.
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
SMĚRNICE RADY KRAJE Č. 2/2008 K SYSTÉMU PŘÍPRAVY A REALIZACE PROJEKTŮ KRAJE A ORGANIZACÍ ZŘIZOVANÝCH ČI ZAKLÁDANÝCH KRAJEM SPOLUFINANCOVANÝCH Z FONDŮ EU.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince 200 8

Co je CEBRE? CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU Zastoupení českých podnikatelů a zaměstnavatelů při EU Založeno Svazem průmyslu a dopravy ČR, Hospodářskou komorou ČR a Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR v roce 2002 za podpory agentury MPO CzechTrade

Co CEBRE podnikatelům nabízí? I.Informační servis pro podnikatele - různé oblasti evropské legislativy, komunitární programy, zajímavé události, hledání projektových partnerů II.Zastupování zájmů českých podnikatelů u evropských institucí (EP, Komise, EHSV) a evropských podnikatelských federací III.Vzdělávání podnikatelů a manažerů v oblasti EU (konference, semináře, pracovní snídaně, články, publikace, stáže, delegace)

Co o kom. programech víme? Anketa realizovaná CEBRE a servrem BusinessInfo.cz Mediální podpora EurActiv.cz a měsíčníku DOTACE Téměř 600 respondentů 95% se zajímá o programy a fondy EU

Nejznámější fondy a programy EU? Komunitární programy (zejména decentralizované řízení) jsou na tom s povědomím podnikatelů překvapivě dobře!

Zkušenosti s fondy EU Největší problémy s přípravou: Náročné zpracování žádosti se všemi náležitostmi (26%) Dlouhé lhůty ke schválení a poskytnutí plateb (19%) Složitý proces podání žádosti (16%)

Další plány s fondy EU Jaká pomoc je potřeba? Monitoring výzev pro předkládání projektů (38%) Předběžné posouzení projektového záměru (36%) Pomoc vyhlašovatele programu při zpracování žádosti (30%)

K čemu programy jsou Doplňkový zdroj financování aktivit Nadstavba lokálních / regionálních / národních dotačních schémat a strukturálních fondů Realizace zajímavého doplňkového projektu (ale často ne v „core business“)

K čemu programy NEjsou „Mám projekt a chci na něj peníze z té Únie…“ Financování běžných investičních projektů Přilepšení firemního rozpočtu Jednoduché finanční zdroje

Kde začít? „Viděl jsem výzvu a zní docela zajímavě……“ = pravděpodobný neúspěch 1.Orientovat se v podporovaných tématech 2.Dlouhodobě sledovat vybrané finanční nástroje (pracovní plán a priority) 3.Připravovat konsorcium 4.Najít konzultanta / poradce

Sami nebo s konzultanty? Využívání konzultantů není běžné – jen 15 % Při hledání externích konzultantů se rozhoduje podle doporučení obchodních partnerů (48%) nebo vypsaného výběrového řízení (18%) Ale klienti byli s jejich službami spokojeni (32%) nebo spíše spokojeni (47%)

Jak může pomoci CEBRE? Denní monitoring aktuálních výzev komunitárních programů a grantů jednotlivých DG Evropské komise Pomoc s hledáním projektového partnera Vyhledání potenciálního fondu nebo programu pro daný projektový záměr Pravidelné články o komunitárních programech (např. měsíčník DOTACE nakladatelství Economia) Pořádání anket, konferencí, účast na seminářích, konferencích, apod.

Dotazy… Máte nějaké otázky?

Děkuji Vám za pozornost! Michal Kadera, ředitel CEBRE Web: