Zámořské objevy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
ZŠ a MŠ Brno, Křídlovická 30b Tereza Bartošová VII.C 2011/2012
Zámořské objevy 15. – 17. století.
III/2 XV A
Zámořské objevy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Opakování z minulé hodiny:
Zámořské objevy 15. – 17. století.
2/ Portugalsko, Španělsko
Registrační číslo projektu:
Dějiny významných států a národů v Evropě IV
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Snímek 1-15 – 10 min ZÁMOŘSKÉ OBJEVY
Země a zeměpis.
Registrační číslo projektu
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Zámořské objevy objevení Ameriky.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Zámořské objevy.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Planeta Země Zeměpis VY_32_INOVACE_444, 23. sada, Z3 ANOTACE
Zámořské objevy 15. století
Rozvoj v poznání světa přispěly objevné cesty
Zámořské objevy.
Objevné plavby DS: kap. 17 a 18, ss. 108 – 122.
VY_32_INOVACE_64_KRYŠTOF KOLUMBUS
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
A JEJICH DŮSLEDKY PRO EVROPU
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Objevné cesty a mořeplavectví
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Objevné plavby 7. ročník.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Objevné plavby Označení materiálu: VY_32_INOVACE_20_objevne_plavby.ppt
Zámořské objevy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o zámořských objevech.
Kryštof Kolumbus – objevení Ameriky
Zámořské objevy 15. – 17. století.
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Mořeplavec a kolonizátor.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování zámořských objevů Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 1-9 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Slavní mořeplavci a objevitelé
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_11_Objevné plavby Téma: 11A_Dě.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Kvíz na zámořské objevy Číslo vzdělávacího materiálu: ICT1-20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Kolumbovy výpravy a objevy. Kryštov Kolumbus * Janov † Valladolid mořeplavec a kolonizátor Otec: tkadlec vlny, obchodník se sýry.
Objevné plavby Sexta říjen 2016.
S Kolumbem do Nového světa
Název školy: Základní škola Městec Králové
Šablona III/2 OBJEVNÉ PLAVBY Mgr. Lucie Opltová – 1
NOVOVĚK Kapitola II. ZÁMOŘSKÉ OBJEVY.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
ZÁMOŘSKÉ OBJEVY Anotace: Prezentace je určena
Mgr. Jindřiška Řehořková
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Kryštof Kolumbus.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název a číslo materiálu:
Století velkých objevů
Objevné plavby Označení materiálu: VY_32_INOVACE_20_objevne_plavby.ppt
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Zámořské objevy

Obeplutí Afriky jako první Evropané se pokusili jako první obeplout Afriku portugalští námořníci ale až roku 1488 objevil Bartolomeo Diaz nejjižnější bod Afriky Mys dobré naděje (sám ho ovšem pojmenoval Bouřlivý mys) toto ovšem nebyl jeho hlavní Diazův úkol, šlo především o nalezení kratší cesty do Indie

„Objevení“ Ameriky Kryštof Kolumbus (původem z Janova v Itálii) byl přesvědčen, že se do Indie dá doplout i západním směrem a se svými loděmi (Pinta, Niña a Santa Maria) vyrazil v srpnu 1492 z přístavu Palos (Španělsko) 12. října 1492 pak doplul k Bahamským ostrovům a místní obyvatele nazval indiány (později se samozřejmě ukázalo, jak moc se ztratil) až do smrti (1506) si Kolumbus nehodlal připustit, že ve skutečnosti objevil nový světadíl, ale už v té době se mu začalo říkat Nový Svět, ale už roku 1507 byl Nový Svět (na památku mořeplavce Ameriga Vespucciho) přejmenován na Ameriku

Plavba do Indie až roku 1498 doplul portugalský mořeplavec Vasco de Gama úspěšně do Indie jeho výprava šokovala a způsobila zděšení zejména mezi arabskými obchodníky, protože to vypadalo, že ztratí vedoucí postavení v obchodu s orientálním kořením a zbožím a roku 1512 dopluli Portugalci na východo-asijské ostrovy Moluky (kvůli tomu, že to byl hlavní zdroj koření)

Obeplutí světa tohoto úkolu se zhostili španělští mořeplavci mezi lety 1519 - 1522 výprava, které velel Fernão de Magalhães (původem Portugalec), se vydala směrem na západ a vrátila se od východu - tím výprava jednou provždy prokázala kulatost Země sám Magalhães se však konce výpravy nedožil - na Filipínách jej domorodci umlátili k smrti

Důsledky objevu Ameriky španělský dobrodruh Hernando Cortéz se svým vojenským oddílem vyvrátil roku 1521 mocnou aztéckou říši a zmocnil se jejich neuvěřitelného bohatství, později ovšem vyšlo na povrch, s jakou brutalitou s „indiány“ zatočil roku 1532 si s podobnou brutalitou počínal i jiný dobyvatel, Francisco Pizarro, s říší Inků, která sídlila na území dnešního Peru

Děkuji za pozornost