DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, 1. 6.20 10 Ing. Martin Durčák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RNDr. Martin Guth G-servis Praha, s.r.o. Třanovského 622/11
Advertisements

Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Posouzení stavu povodí nad Brněnskou nádrží Stručné shrnutí výstupů z jakostního modelu oblasti povodí Dyje.
Hodnocení dopadu aplikovaného množství účinných látek pesticidů na jakost povrchových vod a sedimentů Jiří Šajer.
Vsakování odpadních vod do horninového prostředí
VÝVOJ NÁSTROJŮ PRO HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ A JAKOSTI VOD
Interní seminář VÚV TGM, v.v.i. Praha Pracovní skupina GM – Monitoring Mezinárodní Komise na ochranu řeky Odry před znečištěním (MKOOpZ) Charakteristika.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Znečišťování vodních zdrojů.
DÚ 2.1 Mikrobiální kontaminace povrchových vod v povodí Odry
§ Nařízení vlády č. 350/2002 Sb.. kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší.
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Evidence kontaminovaných míst
Ing. Martin Durčák Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry.
Informace z CENIA J. Valta
Metodika stanovování emisních limitů kombinovaným způsobem
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Rozbor přesnosti vytyčení
Praha DÚ IV.2 - Podklady pro potřeby pracovních skupin MKOOpZ Autoři: Tušil, P., Šajer, J., Durčák, M., Kristová, A. Identifikace antropogenních.
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
DÚ I.3 Hodnocení dopadu aplikovaného množství účinných látek pesticidů na jakost povrchových vod a sedimentů Jiří Šajer, Ivana Truxová, Hana Sezimová.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Interní seminář VÚV TGM, v.v.i Pracovní skupina GD – Správa dat (MKOOpZ) Charakteristika a přehled činností
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Hodnocení dopadu aplikovaného množství účinných látek pesticidů na jakost povrchových vod a sedimentů Jiří Šajer.
Eva Měráková, Lenka Jandová
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Znečištění půdy a potravin
Operační program Životní prostředí
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
SANACE KONTAMINOVANÉHO ÚZEMÍ KOLOVEČ
DÚ I.2 Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Minimální zůstatkový průtok (MZP)
Podrobné hodnocení rizika Ekologické újmy Tomáš Fencl OZO V prevenci rizik a požární ochraně, specialista havarijního plánování.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Systém evidence kontaminovaných míst Ing. Václav Kolář Judita Michlová.
Zadávání studií odtokových poměrů a geologických průzkumů při komplexních pozemkových úpravách (činnosti pobočky krajského pozemkového úřadu jako investora)
Název projektu: Ostrava a okolí Zpracovatel projektu : Michal Popiolek Vedoucí projektu : Dr. Ing. Jiří Horák Odborný konzultant :Ing. Aleš Poláček Analýza.
Mgr. Emílie Nedvědová odbor ochrany vod Právní předpisy v oblasti ochrany podzemních vod před znečištěním.
Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. | Podbabská 30/ 2582, Praha 6 | Pobočka Brno | Mojmírovo.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
METODY VYHODNOCENÍ VLIVU EROZE ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY NA EUTROFIZACI VODNÍCH ÚTVARŮ Ing. Barbora Jáchymová, doc. Ing. Josef Krása, Ph.D. PRŮMYSLOVÁ EKOLOGIE 2016.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
8/9/12 Ing. Martin Keprta Povodí Vltavy, státní podnik PŘÍPRAVA REALIZACE MALÝCH VODNÍCH NÁDRŽÍ NA RAKOVNICKU.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2015/ ;
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Informace o součinnosti ÚKZÚZ a ČHMÚ (Smlouva o spolupráci)
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
ZANÁŠENÍ TOKŮ A NÁDRŽÍ – PLOŠNÉ ZEMĚDĚLSKÉ ZNEČIŠTĚNÍ V POVODÍ VLTAVY
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Znečištěné místa na Slovácku
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Inventarizace emisí - aktuální stav a výhled
DOSTUPNOST DAT V HEIS VÚV: STAV VOD A EMISE DO VODNÍHO PROSTŘEDÍ
Transkript prezentace:

DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák

Bilanční posouzení podílu nebodových zdrojů znečištění na zjištěných látkových odtocích z dílčích povodí útvarů povrchových vod nebo skupin vodních útvarů zájmového území pro ukazatele ze skupiny nutrientů (celkový dusík, celkový fosfor), odvození potenciálního vlivu bodových a nebodových zdrojů na hodnocení jakosti vody pro vybrané lokality na základě sledované závislosti naměřených koncentrací vybraných parametrů jakosti vody na aktuálním průtoku, pro hlavní bilanční povodí zájmového území provedení expertního odhadu podílu vnosu vybraných znečišťujících látek, především ze skupiny prioritních látek pocházejících z nebodových zdrojů znečištění, Cíle úkolu v roce 2010

identifikace rizikových oblastí (dílčích povodí vodních útvarů) z hlediska jejich potenciálu k vybraným druhům nebodového znečištění se zaměřením na evidované ekologické zátěže životního prostředí, povrchové smyvy ze zemědělsky obhospodařovaných pozemků a urbanizovaných území, celkové posouzení relevantnosti sledovaných chemických ukazatelů v rámci programů monitoringu jakosti povrchových vod v povodí Odry, pro relevantní ukazatele jakosti povrchových vod provedení expertního odhadu identifikace jejich předpokládané vazby na nebodové zdroje znečištění. Cíle úkolu v roce pokračování

databáze o krajinném pokryvu (využití území) projektu CORINE 2006 databáze kontaminovaných míst, výsledky sledování programů monitoringu jakosti povrchových vod v roce 2007 a 2008 informace z evidence odběrů povrchových a podzemních vod, vypouštění odpadních a důlních vod a akumulace povrchových vod ve vodních nádržích vedené v rámci informačního systému veřejné správy pro území ve správě státních podniků Povodí Odry, Povodí Labe a Povodí Ohře Hlavní používané podklady

Dosavadní průběh řešení V únoru 2010 provedena změna řešitele dílčího úkolu, doplňování a aktualizace již shromážděných podkladů a zdrojových databází nutných k řešení dílčího úkolu. probíhala kontrola jejich úplnosti a míry použitelnosti pro daný účel, zpracování užšího výběru informací z pokladových dat týkající se zájmového území, identifikace rizikových oblasti (dílčích povodí vodních útvarů) z hlediska jejich potenciálu k vybraným druhům plošného a difúzního znečištění se zaměřením na evidované ekologické zátěže životního prostředí, povrchové smyvy ze zemědělsky obhospodařovaných pozemků a urbanizovaných území, posouzení relevantnosti sledovaných chemických ukazatelů v rámci programů monitoringu jakosti povrchových vod v povodí Odry především ve vztahu k výskytu výsledků pod mezí stanovitelnosti použitých analytických metod, bylo započato s výpočtem bilančního posouzení podílu nebodových zdrojů znečištění na látkových odtocích z dílčích povodí vodních útvarů nebo skupin vodních útvarů zájmového území pro ukazatele celkový dusík, celkový fosfor.

Ukázka předběžných výsledků Aktuální podíl orné půdy v dílčích povodí VÚ (moravskoslezská část zájmového území)

Aktuální podíl orné půdy v dílčích povodí VÚ (česká část zájmového území)

Aktuální podíl urbanizovaných ploch v dílčích povodí VÚ (moravskoslezská část zájmového území)

Aktuální podíl urbanizovaných ploch v dílčích povodí VÚ (česká část zájmového území)

Výskyt zátěží životního prostředí se středním a vyšším rizikem v dílčích povodí VÚ (moravskoslezská část zájmového území)

Výskyt zátěží životního prostředí se středním a vyšším rizikem v dílčích povodí VÚ (česká část zájmového území)

Práce pro II. pololetí Dokončení bilančního posouzení podílu nebodových zdrojů znečištění na měřených látkových odtocích z dílčích povodí vodních útvarů zájmového území pro ukazatele celkový dusík a celkový fosfor, pro hlavní bilanční povodí zájmového území provedení expertního odhadu podílu vnosu vybraných znečišťujících látek, především ze skupiny prioritních látek pocházejících z nebodových zdrojů znečištění, na základě závislosti naměřených koncentrací vybraných parametrů jakosti vody na aktuálním průtoku odvození potenciálního vlivu bodových a nebodových zdrojů na hodnocení jakosti vody ve vybraných sledovaných profilech, zpracování závěrečné syntetizující zprávy shrnující výsledky zjištěné v rámci prací na tomto dílčím úkole v průběhu celého trvaní projektu.

Děkuji za pozornost Ing. Martin Durčák