POVRCH ZEMĚ SE MĚNÍ ZVĚTRÁVÁNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
Advertisements

Půdy:.
Koloběhy látek Cyklus vody.
Vznik, složení a význam půd
Půda v ČR Hlavní zdroj obživy.
Abiotické podmínky prostředí
PEDOSFÉRA = půdní obal Země Vznik půdy a její složky
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ SÍLY
Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012
Stanislav Opluštil; Jakub Trubač; František Vacek
Pedosféra VLASTNOSTI PŮD A ZNAKY PŮDNÍHO PROFILU
PEDOSFÉRA.
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Půdy jsou všude kolem nás.
PEDOSFÉRA – typy půd Mgr. Jana Nováková.
VLIV VNITŘNÍCH A VNĚJŠÍCH SIL. ► Na vývoji zemského povrchu vytrvale spolupracují přírodní síly.  Příklady jejich projevů….??? ► sopečný výbuch, zemětřesení,
Exogenní geologické děje
Planeta Země – Pedosféra
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Charakteristika ekosystému
Složky krajiny a životní prostředí
PEDOSFÉRA.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE A VZNIK USAZENÝCH HORNIN
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Půda Svět práce, 6. ročník VY_32_INOVACE_322, 17. sada, SP ANOTACE
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vznik půdy - půda pokrývá povrch zemské kůry
Pedosféra.
Půda je neobnovitelný a nenahraditelný přírodní zdroj.
BIOLOGICKÉ VĚDY Podle zkoumaného organismu
Pedosféra 1 Igor Dostal.
Pedosféra Filip Bordovský.
Zvětrávání.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Mgr. Jakub Karásek ZŠ Liberec, Na Výběžku 118, p. o. Vytvořeno: květen 2012 EU peníze školám CZ 1.07./1.4.00/ PEDOSFÉRA – PŮDNÍ OBAL ZEMĚ 6. třída.
Půdní typ Půdní typ je přírodní útvar, jehož vnitřní i vnější uspořádání je výsledkem působení půdotvorných činitelů na matečnou horninu.
PŮDY.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
PEDOSFÉRA Jan Stávek 8.J.
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Globální půdy
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
PŮDOZNALSTVÍ.
Půdy, pedologie, pedogeografie
Naše půda ZŠ Sokolovská 1 Svitavy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Pedosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Půda Anotace: Materiál je určen k výuce pracovních činností (pěstitelství) v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o půdě, jejím vzniku.
Půda (pedologie) Půda tvoří nejsvrchnější vrstvu zemské kůry, je prostoupená vodou,vzduchem a organismy, vzniká v procesu pedogeneze pod vlivem vnějších.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Přírodní činitelé.
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
PEDOSFÉRA.
ZŠ Brána Nová Paka, Přírodopis 6. – 9. třída
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
Zdeněk Dostálek, Jan Janás, Jan Michálek, Miroslav Smetka
(podle stupně přeměny)
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Globální půdy
Mineralogie.
VY_52_INOVACE_44_Pedosféra – učební text
Pedon = půda Hlavní zdroj obživy
Půdy.
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Půdy.
Transkript prezentace:

POVRCH ZEMĚ SE MĚNÍ ZVĚTRÁVÁNÍ

ZVĚTRÁVÁNÍ MECHANICKÉ ZVĚTRÁVÁNÍ CHEMICKÉ ZVĚTRÁVÁNÍ Fyzikální zvětrávání je proces,při kterém dochází k rozpadu hornin, aniž by nastaly změny v jeho chemickém složení Jeho příčinou jsou změny v intenzitě insolace, což vede k tepelným i objemovým změnám v povrchové vrstvě hornin CHEMICKÉ ZVĚTRÁVÁNÍ Je typ zvětrávání, během kterého dochází k rozkládání určitých horninových minerálů a k následnému vytvoření minerálů nových Chemické zvětrávání je závislé na teplotě a vlhkosti BIOLOGICKÉ ZVĚTRÁVÁNÍ Dalším důležitým faktorem pro zvětrávání jsou živoucí organismy a to především mikroorganismy, které reagují s horninami, čímž vyvolávají jejich biochemický rozklad Nejčastější je rozklad lišejníky, rozšířenými po celé zemi

VÝSLEDEK ZVĚTRÁVÁNÍ Nejprve vzniká substrát Rozpad substrátu vede ke vzniku sypké vrstvy. Sypká vrstva je obohacena humusem oživeným organismy. Vzniká půda jako nositel vegetace s již uvolněnými prvky. Půdotvorný proces je dynamický, prodělává různé proměny při nichž se uplatňují hlavně pochody dvojího druhu: Translokace Akumulace

VÝSLEDKY VÝVOJE PŮD Výsledky vývoje půd můžeme sledovat na tzv. půdním profilu, který zobrazuje určité vrstvení cíli stratigrafii půdy. Jednotlivé vrstevné zóny mají určité pravidelné uspořádání, odlišné zbarvení, různou strukturu, odchylné chemické složení, texturu, vodní, vzdušný a tepelný režim atd.

vysvětlivky Insolace- je tok sluneční energie na osvětlený povrch Země bez atmosféry. Závisí na výšce Slunce. substrát – hornina se začne rozpadat v hrubých kusech. Translokace -přemisťování látek (např. vyluhovaných vodou, prosakováním, přemisťovaných živočichy žijícími v půdě). Akumulace- hromadění látek a jejich opětné ukládání (např. různé nánosy, vrstvení jiných částí větrem, náplavami apod.). Půdní profil- je vertikální řez půdou. Zkoumání půdního profilu se provádí výkopem sondy. Stratigrafie-je geologický vědní obor, který studuje stáří sedimentárních vrstev hornin. V podstatě jde o zjištění časoprostorového uspořádání vrstev na planetárním povrchu.

Eliška Dostálková-IX.ročník Zdroje:Fyzická geografie- 319 s. cs.wikipedia.org www.osu.cz/