Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Makroekonomie I ( Cvičení 5 – Agregátní poptávka a nabídka )
Advertisements

Hospodářské cykly a ekonomický růst
Mikroekonomie I Domácí produkt
(Ne)diskriminace ICT v České republice
Zahraniční obchod.
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Mikroekonomie I Měnový kurz Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Firma a jejich cíle.
Změny v ekonomickém prostředí
Hospodářské cykly.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Agregátní poptávka a nabídka
Mikroekonomie I Nedokonalá konkurence
Mikroekonomie I Investiční rozhodování a podnikání
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Teorie hospodářského růstu
Poptávka na nedokonale konkurenčním trhu práce
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
A) Determinanty nabídky
Mikroekonomie I Formování trhu
Makroekonomie a hospodářství
Hospodářské cykly a ekonomický růst
HDP= hrubý domácí produkt
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Mikroekonomie I Platební bilance a obchodní bilance Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Teorie reálných hospodářských cyklů (RBC)
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Hospodářský cyklus a ekonomický růst
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Mikroekonomie I Spotřeba a investice
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Základy ekonomie Seminář 10..
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Tržní hospodářství II. Petr Machala.
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
TRH (tržní mechanismus)
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Faktory ovlivňující nabídku a poptávku
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Trh práce. Nabídka pracovních sil v naší republice je v krátkém časovém horizontu (v rámci roku, několika málo let) relativně neměnná. Poptávka po pracovních.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Soudobý svět Ekonomický pohled
Ing. Veronika Dostálková MBA
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Dokonalé a nedokonalé trhy TNH 1 – 3. seminář
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Koncepční přístupy k hospodářské politice
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Základy Ekonomie pro adiktology část 10 Prof. Martin Dlouhý
Transkript prezentace:

Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)

Růst potenciálního produktu

Ekonomický růst v pravém slova smyslu je růst potenciálního HDP. Skutečný HDP může krátkodobě růst nad potenciální HDP nebo naopak klesat pod potenciální HDP.

Krátkodobé ekonomické výkyvy odlišujeme od dlouhodobého růstového trendu.

Ekonomický růst v čase roky reálný HDP (mld. Kč.) růst reálného HDP dlouhodobý růstový trend ( růst potenciálního produktu )

Růst skutečného HDP se vždy neshoduje s dlouhodobým růstovým trendem. Odchylky růstu reálného HDP od dlouhodobého růstového trendu jsou vyvolány cyklickými výkyvy.

Růst potenciálního produktu je ovlivněn pouze silami na straně nabídky – růstem výrobních faktorů ( práce, kapitál, přírodní bohatství ) a prohlubováním specializace.

Ekonomický růst a přírodní zdroje přírodní zdroje

Bohatství přírodních zdrojů podporuje ekonomický růst. Přírodní zdroje nejsou hlavním motorem ekonomického růstu.

Přírodní zdroje naší planety jsou omezené a příliš se nezvětšují. Trvale udržitelný růst – ekonomický růst, který nevede k nevratnému vyčerpání přírodních zdrojů.

Vyčerpávání některých přírodních zdrojů zvyšuje jejich vzácnost a jejich větší vzácnost se odráží v růstu jejich cen. Růst cen vzácných přírodních zdrojů pak vede k jejich substituci méně vzácnými přírodními zdroji a kapitálem.

Akumulace kapitálu

Kapitál je zdrojem ekonomického růstu v širokém pojetí – tj. ve všech jeho formách ( budovy, stroje a zařízení, technologie, lidský kapitál ).

Akumulací kapitálu zde rozumíme nejen výrobu kapitálových statků, ale i investice do výzkumu a do vzdělání.

akumulace X technický pokrok Technický pokrok neprobíhá „sám od sebe“. Vyžaduje investice ať už do vzdělání, nebo do zařízení vědeckých a výzkumných ústavů. Technický pokrok je výsledkem akumulace kapitálu.

Kapitál je jedním ze tří obecných výrobních faktorů. Podílí se na výrobě spolu s prací a přírodními zdroji. Roste rychleji než práce a přírodní zdroje.

Akumulace kapitálu mění poměr mezi výrobními faktory – podíl kapitálu v poměru k práci a přírodním zdrojům se zvyšuje. Díky tomu roste produktivita práce.

Velikost trhu

Ekonomický růst může být výrazně urychlen zvětšením trhu. Velký trh vytváří lepší podmínky pro specializaci výrobců a otevírá tak větší prostor pro směnu na základě komparativních výhod.

Mezinárodní obchod je vedle akumulace kapitálu další mocnou silou, která pohání ekonomický růst.

Krátce po druhé světové válce se prohloubilo hospodářské zaostávání západní Evropy za USA. Výhoda americké ekonomiky tkvěla mimo jiné ve velikosti trhu.

Země západní Evropy pochopily, že nemá- li se Evropa natrvalo stát druhořadou hospodářskou oblastí, musí zbořit hranice svých národních trhů a vytvořit jeden velký evropský trh. Tak začala evropská hospodářská integrace.

„Bludný kruh chudoby“ a Společenský systém

Paul A. Samuelson Hypotéza o bludném kruhu chudoby

Chudé země mají tak nízký produkt, že z něho nejsou schopny spořit a akumulovat kapitál. Protože nejsou schopny akumulovat kapitál, nejsou schopny zvýšit svůj produkt.

A protože nejsou schopny zvýšit produkt, nemohou spořit a akumulovat kapitál. „Bludný kruh chudoby“ se uzavírá a není z něj cesty ven.

Hypotéza o „bludném kruhu chudoby“ vedla mnohé ekonomy a politiky k domněnce, že chudé země jsou odkázány na hospodářskou pomoc vyspělých zemí. Bez zahraniční pomoci nebudou schopny přetnout bludný kruh své chudoby a odstartovat ekonomický růst.

Problém zahraniční rozvojové pomoci je v tom, že přichází spíše do rukou vlád než do rukou domácích podnikatelů. Hypotéza „bludného kruhu chudoby“ se zaměřuje jen na vztah mezi kapitálem a růstem.

Opomíjí velmi důležitou věc – že k ekonomickému růstu jsou nezbytné určité společenské instituce, a to zejména soukromé vlastnictví. Soukromé vlastnictví, jeho respektování a ochrana, vytváří silné motivace lidí, z nichž vyrůstá pracovní i podnikatelská aktivita.

Tato aktivita zvýší důchody a vyšší důchody zvýší úspory. Tam začíná akumulace kapitálu i ekonomický růst. Klíčem k „ekonomickému startu“ chudých zemí není ani tak zahraniční pomoc a zahraniční kapitál, jako zejména jejich vlastní společenský systém.

„Bludný kruh chudoby“ není způsoben chudobou samotnou. Je způsoben neexistencí nebo nedostatečným respektováním individuálního vlastnictví, potlačením soukromého podnikání, obchodu a konkurence.

Základnou dlouhodobého ekonomického růstu jsou ve všech zemích světa koneckonců tytéž společenské instituce – soukromé vlastnictví, svobodné podnikání, svobodný obchod a tržní konkurence.