Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

ČINNOST VĚTRU (EOLICKÁ ČINNOST).
POUŠŤ Vyprahlá krajina.
Registrační číslo projektu:
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ CZ.1.07/1.1.10/
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
AFRIKA Geografická poloha.
Víte co je nejchudší část Afriky?
SEVERNÍ AFRIKA.
Vertikální členitost Vy_32_inovace_Zeměpis
Rozlišujeme 5 základních klimatických pásem:
Tropický deštný les.
Problémy tropických oblastí
POUŠTĚ.
Oteplování a vliv na flóru Země
SAHARA a SAHEL.
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI20 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
DEZERTIFIKACE AMVT,1.R ZS, Lišivka.
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Čurnová, Hojdarová, Poláková, Robenhauptová
Sahel.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu
Šířkové pásy tropický pás.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s rozšířením, podmínkami a významem.
Pouště a polopouště.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Poušť.
Zdeněk Bergman, G Teplice
Registrační číslo projektu
POUŠTĚ.
Globální, regionální a místní problémy životního prostředí
SUCHO A DESERTIFIKACE. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Amerika – Přírodní krajiny
Biosféra.
Obraz působení člověka
Počítačová prezentace
Křížovka - Tropický deštný les
SAHEL IVO CHVÁTAL.
NEJVĚTŠÍ POUŠŤ SVĚTA SAHARA. NEJVĚTŠÍ POUŠŤ SVĚTA SAHARA.
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Pouště TÉMATICKÝ CELEK: Přírodní obraz.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
PŘÍRODNÍ KRAJINA: 1) Tropický pás: a) tropický deštný les b) savana c) poušť a polopoušť 2) Subtropický pás: a) tvrdolistý les 3) Mírný pás: a) step b)
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
POUŠTĚ A POLOPOUŠTĚ.
Krajina Co to je krajina?
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VY_32_INOVACE_ Subtropické pásmo Autor Mgr. Renáta Hořejšková
Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Název : VY_32_INOVACE_01_13B_13_Činnost větru
POUŠTĚ VY_32_INOVACE_XVII-C-15.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
VY_32_INOVACE_11_Z_HORKÉ POUŠTĚ
VY_32_INOVACE_11_Z4 14. POUŠTĚ ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
VY_32_INOVACE_ZE6-19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Rozšiřování pouští.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
VY_32_INOVACE_
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Environmentální problémy
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
Mgr. Lenka Nováková – 1.ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_10_POUŠTĚ-Z
Sahel – nejchudší část Afriky
Pedosféra = půda na Zemi
Pouště a polopouště.
Sahel – nejchudší část Afriky
Transkript prezentace:

Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“

 DESERTIFIKACE = vysoušení  proces degradace území na pouštní, polopouštní či podobně vypadající oblast → v důsledku různých faktorů, včetně proměnlivosti klimatu a lidských činností.

 PŘÍČINY  Maximální snaha o využití veškeré úrodné půdy  Odlesňování  Spásání porostu hospodářskými zvířaty  Eroze  Klimatické změny

 NÁSLEDKY  Klesá hladina podzemních vod  Ornice se zasoluje, rychleji eroduje  Ohrožení rostlinstva a živočichů  V celosvětovém měřítku je desertifikací ohroženo živobytí 1 miliardy lidí ve více než 100 zemích.

 DESERTIFIKACE – globální problém  Podle odhadu UNEP (United Nations Environment Programme) postihuje rozšiřování pouští téměř čtvrtinu celkové rozlohy a téměř sedmdesáti procentům suchých oblastí hrozí další snižování jejich kvality  Jedná se o semiaridní až aridní okrajové zóny světových pouští, ve kterých se zpravidla nacházejí nejméně rozvinuté země

 Šíření pouští má přímou souvislost s chudobou venkovských oblastí trvalým nedostatkem potravin a migrací obyvatel  Nejznámějším příkladem desertifikace je oblast Sahel  Zahrnuje státy  Senegal  Gambii  Mauritánii  Niger  Mali  Burkinu  Čad  a zasahuje do Súdánu, Etiopie a Somálska

 Dochází zde k odstranění rostlinstva z důvodu pastevectví a vysokých nároků na čerpání podzemní vody a k přeměně zemědělské půdy v poušť  Státy měnící se na pouště z důvodů srážek (méně než 25cm ročně), nízké vlhkosti a vyšší průměrné teplotě  Uzbekistán  Turkmenistán  Kazachstán  Pozn.: Podle údajů z 80. let je dezertifikací ohroženo 34 % povrchu Asie a tato hodnota se v důsledku lidské činnosti neustále zvyšuje (hlavně střední Asie)

 Pouště na Zemi zabírají 42 miliónů km 2  Tundra zabírá 8 miliónů km 2, tj. 5,4% povrchu pevniny a lze ji chápat jako polopoušť  Suché oblasti zabírají asi 47 miliónů km 2, tj. 35% plochy pevnin.  Přes 6 miliónů km 2 tvoří plochy extrémně suché, s ročními srážkami menšími než 25 mm a s velmi nízkou, s vysokými teplotami a také s vysokými výkyvy teploty během dne a noci.

 Zbytek suchých oblastí dělíme na pásmo aridní a semiaridní.  Aridní pásmo tvoří pouštní step. Má rozlohu 33 miliónů km 2. Nadměrné spásání trav a vypalování křovin vede k erozi a desertifikaci. Dochází tu i k salinizaci (zasolení půd).  Semiaridní oblasti bývají také nadměrně spásány, například kozami. Krmných druhů rostlin pak ubývá a ty jsou vytlačovány druhy nepoživatelnými.

 Afrika  Sahara  Asie  Gobi  Namib  Syrská poušť  Kalahári  Velká arabská poušť  Arabská poušť  Velká solná poušť  Nubijská poušť  Poušť Lút  Arabská poušť Karakum  Kyzylkum  Thar  Taklamakan  Austrálie  Velká Viktoriina poušť  Gibsonova poušť  Velká písečná poušť  Simpsova poušť  Severní Amerika  Mohavská poušť  Sonorská poušť  Velká pánev  Bílé písky  Chihuahua  Jižní Amerika  Atakama  Peruánská poušť  Patagonská poušť

 Používání vhodných hospodářských metod  Zákaz kácení dříví na otop  Osazování dřevinami  Finančně velmi náročná rekultivace krajiny