Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registrační číslo projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registrační číslo projektu"— Transkript prezentace:

1 Registrační číslo projektu
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Zeměpis Téma Severní Afrika Autor Mgr. Robert Jiran

2 Zeměpis pro 7. ročník Severní Afrika Učebnice fraus
. Fraus str. 29. – 31. . Severní Afrika . Tunisko . Egypt . Sahara . Atlas . Opakování

3 Severní Afrika Severní Afrika, která je od zbytku afrického kontinentu oddělena pouští Sahara je nejsevernější části tohoto kontinentu. Z geopolitického hlediska, podle definice OSN zahrnuje tento region následujících sedm zemí: Alžírsko Egypt Libye Maroko Súdán Tunisko Západní Sahara Někdy se do tohoto regionu řadí také: Azory, Kanárské ostrovy, Etiopie, Eritrea, Madeira, Mali, Mauritánie, Niger a Čad. Severní Afriku nejvíce vyplňují pouště a v oblasti Nilu subtropické podnebí. Obyvatelstvo tvoří převážně Arabové. Najděte tyto státy na mapě

4 Tunisko Hl. m.- Tunis Poč.ob. – 10 mil.mil. St.zř. - Republika Jazyk – Arabština, Francouzština Měna – Dinár Náboženství - Islám Tunisko je arabská země s islámskou kulturou. V této zemi se nenařizuje žádné náboženství a panuje zde liberalismus ohledně náboženství, ale převažuje Islám. Tunisko je bezpečná země právě kvůli náboženství, Korán přikazuje věřícím chovat se slušně, také se tak oblékat a být tolerantní k ostatním.V lesích severní části Tuniského Atlasu roste dub korkový, eukalypt, ze kterých se vyrábí korek a eukalyptový olej na vývoz. Většina divokého povrchu Tuniska porůstá na severu suchá makchie (křoví), uprostřed suché travnaté stepi, solná jezera a na jihu pouště. Pěstuje se pšenice, ječmen, olivy, rajčata, melouny, citrusy. Významný je rybolov a chov ovcí.

5 Hl. m.- Káhira Poč.ob. -77,5mil. St.zř. - Republika Jazyk – Arabština Měna – Egyptská libra Náboženství - Islám Egypt Gíza je oblast Egypta, kde je soustředěna řada památek na jednu z nejstarších civilizací. Královské pohřebiště v Gíze, kde odpočívají stovky úředníků a významných osobností 4. dynastie, je dnes součástí velké Káhiry. Jako první faraón si zde vybral místo k odpočinku slavný Cheops a stvořil tak největší stavbu všech dob.

6 Pyramidy

7 Sahara Sahara je největší poušť světa; rozlohou 9 milionů km² zaujímá téměř stejnou plochu jako Čína nebo USA. Rozkládá se od severoafrického pobřeží Atlantského oceánu až k pobřeží Rudého moře na území 10 států (Egypt, Libye, Alžírsko, Tunisko, Maroko, Mauritánie, Niger, Čad, Mali a Súdán). Plocha, kterou Sahara zaujímá, má zhruba tvar lichoběžníku o délce 4500 až 5500 km ve směru západ-východ a šířce 1500 až 2000 km od severu k jihu.

8 Podnebí oblasti Sahary má typicky pouštní ráz, je suché s ročními srážkami do mm. Na mnoha místech jsou srážky zaznamenávány s několikaletými bezsrážkovými odstupy. Průměrná lednová teplota se pohybuje mezi 10 až 15°C, v létě je to 30 až 37°C. Rozdíl teplot ve dne a v noci může činit až 30°C. Četné bývají také písečné bouře, které přemísťují ohromná množství prachu a písku nejen v oblasti severní Afriky, ale jeho spad bývá zaznamenán i v Evropě nebo jižní a střední Americe.

9 Pohoří Atlas Za svůj vznik Atlas vděčí alpinskému vrásnění při srážce Afriky s Evropou. Nejvyšší vrchol pohoří se jmenuje Džabal Tubkal a má nadmořskou výšku 4 167 m, nachází se na západě Maroka. Pohoří Atlas odděluje Středozemní moře a Atlantský oceán od pouště Sahara. Kterými státy prochází toto pohoří? Atlas dal jméno Atlantskému oceánu, který se z pohledu starověkých středomořských civilizací nachází za ním.

10 Opakování Vyjmenuj tři státy severní Afriky
Je pravda, že je severní Afrika především v mírném podnebném pásu? Tato vlajka patří kterému státu? Jaké obyvatelstvo převažuje v severní Africe? Jak se jmenuje nejvýznamnější pohoří severní Afriky? Alžírsko, Egypt , Libye , Maroko , Tunisko Ne Tunisko Arabové Atlas


Stáhnout ppt "Registrační číslo projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google