VÝZNAM ZÁSOB v logistických řetězcích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pilsen Steel s.r.o. Procesní přistup, PQM -vyhodnocení
Advertisements

Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Zásoby podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tvorba cen v maloobchodě
Autor:Ing. Libuše Sušická Předmět/vzdělávací oblast:Ekonomika Tematická oblast:Zaměstnanci Téma:Získávání pracovníků Ročník:3. Datum vytvoření:prosinec.
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
EKONOMIKA A MANAGEMENT PODNIKU
CW – 13 LOGISTIKA 19. PŘEDNÁŠKA Logistika a zásobování (1)
LOGISTICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM
SYSTÉMY ŘÍZENÍ ZÁSOB Jana Burešová Kateřina Cimická
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 11/14.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_PLÁNOVÁNÍ.
Vliv konkrétních podmínek činnosti na řízení nákladů výkonu
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Nákup ( kap. 12).
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Martin Sloup Jiří Kučera Natalia Rubinova Jindřich Štefan.
Význam zásob v logistických řetězcích - typy zásob
EKONOMIKA ZÁSOBOVÁNÍ Ing. Hana Kročová
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
úvod pojetí a obsah marketingu
Hospodaření s oběžným majetkem
ZÁSOBOVÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a.
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
8 Případové logistické studie Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Ing. Martin Stávek Katedra jakosti a spolehlivosti strojů Technická fakulta.
Odbyt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Plánovací proces a druhy plánování
TVORBA HODNOTY VNÍMANÁ ZÁKAZNÍKEM
Význam zásob v logistických řetězcích a typy zásob
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
2 LOGISTICKÉ SYSTÉMY Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Ing. Veronika Dostálková MBA MAJETEK PODNIKU – OBĚŽNÝ MAJETEK Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Distribuční logistika Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu  Definice distribuční logistiky  Základní činnosti, které se realizují při distribuci.
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
KEM / PEPL2 Finanční plán Jan Cedl Finanční plánování Finanční plánování je „formalizované rozhodování o způsobu financování (získávání kapitálu),
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
LOGISTIKA LOGISTIKA LOGISTIKA - vychází (z logis, ubytování) znamená původně přechodné ubytování a zásobování vojska - nauka, která se zabývá fyzickými.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Kvalita dopravy v logistických procesech Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit,
FUNKCE DOPRAVY V LOGISTICE Logistická doprava  Dopravní systém, který vyhovuje logistickému řízení oběhových procesů, označujeme jako logistickou dopravu.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Zásoby Kateřina Pinkasová. Zásoby  jsou hospodářské prostředky, představují suroviny, materiály, součástky, polotovary, moduly, hotové výrobky  Jednorázově.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Řízení zásob ve výrobním podniku
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
Velkoobchod Autor: Ing. Sikorová Renata VY_32_INOVACE_Sikorová_
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Ekonomika Zásobovací činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Řízení zásob ve výrobním podniku
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Vliv konkrétních podmínek činnosti na řízení nákladů výkonu
Transkript prezentace:

VÝZNAM ZÁSOB v logistických řetězcích Monika Myšková Eva Ostrčilová Kateřina Klazarová Petra Matoušková Eva Poláková Jana Levcová

Význam zásob Důležitý proces logistického řetězce Firma by měla mít zásoby, aby mohla aktivně reagovat na nečekané objednávky zákazníka Zásoby vážou finanční prostředky Zásoby jsou nejméně likvidním aktivem Řízení zásob = souhrn činností, kam patří předvídání materiálových požadavků, plánování, analýzy, vlastní nákup včetně výběru a hodnocení dodavatelů, dopravení a uložení v podniku a kontrola jednotlivých položek i zásob jako celku

Důvody vytváření zásob Řešení časového, místního, kapacitního či sortimentního nesouladu mezi výrobou a spotřebou Možnost uskutečňovat technologické procesy v hospodárných dávkách Zachycování očekávaných nebo nepředvídaných výkyvů a poruch (plynulost výrob. a distribučních procesů)

Cíle řízení zásob Zajistit zásobování podniky potřebnými materiály a díly Minimalizovat náklady na zásoby Koordinovat všechny funkční úseky podniku a vyvažovat zájmy mezi nimi, aby se dosáhlo celistvého plánování a kontroly zásob

Klasifikace zásob podle stupně zpracování Výrobní zásoby Zásoby rozpracovaných výrobků Zásoby hotových výrobků Zásoby zboží

Klasifikace zásob podle funkce v podniku Rozpojovací zásoby (volné nemají konkrétní určení) Obratová (běžná) zásoba pravidelné dodávky dodávka větší než okamžitá spotřeba pokrývá potřeby mezi dvěma dodávkami Pojistná zásoba tlumí náhodné výkyvy v termínu doplnění zásoby a ve velikosti potřeby Vyrovnávací zásoba zachycuje nepředvídatelné výkyvy mezi navazujícími procesy ve výrobě, které jsou „v průměru“ sladěny Zásoby pro předzásobení Vykrývá předvídané výkyvy na vstupu a výstupu, sezónní kolísání poptávky

Zásoby na logistické trase Mají konkrétní určení (konkrétní zákazník) Zboží na cestě Rozpracovaná výroba Technologické zásoby Potřebují jistou dobu skladování před dalším zpracováním, aby nabyly požadovaných vlastností Zrání vína, mouky Strategické zásoby Zabezpečují „přežití“ podniku při nepředvídatelných kalamitách v zásobování Přírodní pohromy, stávky, války (základní suroviny) Spekulační zásoby Snaha docílit finanční úspory při nákupu Základní suroviny pro výrobu

Klasifikace zásob podle použitelnosti Použitelná zásoba zásoba, která bude pravděpodobně v budoucnu spotřebována ve výrobě Přiměřená zásoba Zásoba, která bude spotřebována v určité předpokládané době Nadbytečná zásoba = okamžitá zásoba – přiměřená zásoba dané položky Nepoužitelná zásoba Nulová spotřeba nebo prodej Vzniká v důsledku změn ve výrobním programu, inovace výrobků nebo omylem v odhadu budoucí poptávky Prodej za sníženou cenu, odpis

Klasifikace zásob ABC Skupina A (velmi důležité) Skupina B (důležité) Hodnocení podle významu a důležitosti Založena na Paretově zákonitosti: „zhruba 80% důsledků vyplývá přibližně z 20% počtu všech možných příčin“  Soustředit se na položky, které mají rozhodující vliv na celkový výsledek Skupina A (velmi důležité) Tvoří jen 5-10% zásob Vážou na sebe 60-70% finanční hodnoty celkových zásob Skupina B (důležité) Skupina C (nevýznamné) Tvoří 60% zásob Vážou na sebe 15% finanční hodnoty celkových zásob

Literatura SYNEK M. A KOL. Podniková ekonomika. 3. vyd. Praha: C. H. Beck, 2002, ISBN 80-7179-7367 KOLEKTIV AUTORŮ. Podnikový logistik – Pracovní materiál. Praha: MSB Logistik, 2006. SYNEK M. A KOL. Manažerská ekonomika. 3. vyd. Praha: Grada Publishing a.s., 2003, ISBN 80-247-0515 Michal KAVAN. Výrobní a provozní management. Praha: Grada Publishing a.s., 2002, ISBN: 80-247-0199-5