Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zájmena - procvičování na test ČÁST ÚSTNÍ
Advertisements

Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Číslovky DRUHY ČÍSLOVEK
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
SKLADBA PŘÍVLASTEK 2. část.
Podstatná jména pomnožná, hromadná, látková
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Podstatná jména obecná a vlastní (OPAKOVÁNÍ A PROCVIČOVÁNÍ)
Podstatná jména Mluvnické kategorie; konkrétní a abstraktní
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk.
Přívlastek postupně rozvíjející
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PŘÍVLASTEK.
Přívlastek (Pk).
Obohacování slovní zásoby Zpracovala: Mgr
Přívlastek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0111 Název sady:
Přídavná jména pravopis koncovek
Spojovací výrazy Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Květen 2013
Přísudek Zpracovala: Mgr
Příslovečné určení Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Dopis Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Listopad 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Úvaha Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2013
Číslovky Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 20123Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Přístavek 8. ročník.
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
Zájmena Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
Vyplňování jednoduchých tiskopisů Zpracovala: Mgr
OPAKOVÁNÍ ČÍSLOVEK (+ pracovní list)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_156.
Podstatná jména - opakování Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘÍVLASTEK, DOPLNĚK
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
Inzerát Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
PŘÍVLASTEK A JEHO DRUHY 8. ročník.
Líčení Zpracovala: Mgr
Úvaha II Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013
Čím chci být Zpracovala: Mgr
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
(PREZENTACI SPUSTÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5) Přívlastek.
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Rozvíjející větné členy Přívlastek 6.ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ druhy přívlastku Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
VY_32_INOVACE_03-29 Ročník: Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Skladba.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_14_SKLADBA.
Základní škola Jablonec nad Nisou – Mšeno, Mozartova 24, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_CJIIb-03 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_32_Inovace_ Podstatná jména Český jazyk 9. ročník
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Úvaha II Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Přívlastek Rozvíjí podstatné jméno Ptáme se: jaký, který, čí? Je vyjádřen: podst. jménem, příd. jménem, zájmenem, číslovkou, popř. infinitivem.
VĚTNÉ ČLENY 7- 9 PŘÍVLASTEK
Rozvíjející větné členy
VY_32_INOVACE_65_Přívlastek několikanásobný a postupně rozvíjející
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk – Mluvnice Výukový materiál slouží k výkladu učiva přívlastek. Výklad je doplněn kontrolním cvičením. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

Přívlastek - rozvíjí pods. jm. Jaký? Který? Čí? - Pk a) shodný (náš král) – stojí většinou před pods. jm. b) neshodný (cesta z města) – stojí za pods. jm

a) několikanásobný – pořadí přívlastků lze zaměnit - přívlastky jsou z jedné významové řady - oddělují se čárkou, pokud nejsou spojeny spojkou, před kterou čárku nepíšeme malí a velcí žáci červená, zelená a žlutá jablka

b) postupně rozvíjející jeden starý námořník - podstatné jméno je nejprve určeno nejblíže stojícím přívlastkem (starý námořník) a potom teprve vzdálenějším (jeden) - nemůžeme mezi ně vložit žádnou spojku a nepíšeme mezi nimi čárku všechny tyto tři staré gotické kostely pozor současná česká a slovenská poezie

a) těsný - rozvitý přívlastek shodný, který stojí za pods. jm. - nelze ho beze změny smyslu z věty vypustit - neodděluje se čárkami Dívky přihlášené do atletického klubu přijdou do tělocvičny.

b) volný - rozvitý přívlastek shodný, který stojí za pods. jm. - můžeme ho z věty vypustit - odděluje se čárkou Na stole, obklopeném pohodlnými židlemi, byly vystaveny odborné časopisy.

Rozlišuj přívlastek těsný a volný, doplň čárky. 1. Muž sedící k nám zády byl můj tatínek. 2. Chlapci vybraní ze skupiny pojedou na výlet. 3. Košile zářící rozmanitými barvami nádherně voněly. 4. Stroje užívané dříve byly vystaveny v muzeu. 5. Při povodni se voda znečištěná nejrůznějším odpadem valila tímto místem. 6. Socha stojící uprostřed je od Michelangela Buonarottiho. 7. Jindra oblečený do košile a kalhot přešel mezi své kamarády. 8. Autobus směřující do Itálie je přistaven na pátém nástupišti. 9. V lese plném letních vůní jsme se procházeli dlouho. 10. Auta vyrobená z rozmanitých materiálů pouštěly děti na dráze.

Zdroje STYBLÍK, V. – ČECHOVÁ, M. – HAUSER, P. – HOŠNOVÁ, E.: Český jazyk pro 7. ročník základní školy a odpovídající ročník víceletých gymnázií. 1. vyd. Praha: SPN ISBN KVAČKOVÁ, J.: Opakujeme češtinu v 7. ročníku 1. díl. Brno: Nová škola ISBN KRAUSOVÁ, Z. – TERŠOVÁ, R.: Český jazyk 7. 1 vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus ISBN