Využití vzorců a funkcí k úpravám v textu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Formátování diplomové práce
Advertisements

Vypracovala: Monika Čáslavská
MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.
VISUAL BASIC Práce s řetězci Použitá literatura: Kvoch: Visual Basic 4.
Vkládání a úprava tabulek do Wordu 2003
Buňka – typy buněk, formát buňky
MS EXCEL rodné číslo na datum
MS Excel - funkce Břetislav Regner PROJEKT financovaný
Opakování Co je výsledkem následujícího prográmku? my $a="kol"; my $b="o"; $a.= $b; $b.= $a; print "a = $a, b = $b\n"; Vkládání speciálních znaků? Uvozovací.
Třída Array Je součásti balíčku java.util Účelem je usnadnit práci s poli Metody – nejpoužívanější equel(),fill(),sort() a binarySearch() equels() Slouží.
Matematická logika Použití Výrok Pravda a nepravda Logické funkce
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Informační technologie 2 Informační technologie Jarní semestr 2005.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2009/2010 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Školení počítače Excel
MS EXCEL Funkce =svyhledat.
MS Excel Tabulkový procesor.
Tabulkový procesor MS EXCEL I. ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
 K čemu slouží: Sečte všechna čísla v oblasti buněk. Sečtou se čísla, logické hodnoty a čísla zapsaná v textové podobě přímo do seznamu argumentů funkce.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
 Kalkulátor  Slouží k tvorbě tabulek, sestav, grafů i pro náročné výpočty z oblasti matematiky, statistiky, financí apod.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.01 Téma: Excel Číslo projektu:
Excel - Funkce MAX Michaela Petáková. K čemu slouží Vrátí maximální hodnotu v množině hodnot.
Tabulkový procesor.
(předpisy zobrazující výsledek podle daného vzorce a zadaných dat)
DalšíPředchozíTÉMA: M. K a d l e c o v á M. K a d l e c o v á.
Tabulkový procesor (spreadsheet) program zpracovávající tabulku informací umožňuje zapisovat čísla a krátké texty do tabulek a pak tyto zapsané údaje zpracovat.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Operátory (2. část) 4 Verze
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Vyhledávání souborů VY_32_INOVACE_10_1_11_AP.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Výpočetní technika Akademický rok 2010/2011 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2009/2010 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
MS Excel Funkce 1. Příklad logické funkce: KDYŽ 2. MATEMATICKÉ FUNKCE 3. LOGICKÉ FUNKCE 4. TEXTOVÉ FUNKCE 5. STATISTICKÉ FUNKCE.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Maturitní okruh č. 15, K. Záchová, VIII.A zaměřeno na MS WORD 2007.
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_253 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Obsah: Výpočty Vzorce, Funkce
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_250 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Autor: Jakub Černek jakub(zavináč)cernek.cz µŠkolení Efektivnějšího využívání PowerPointu 2003.
Tabulkový procesor. Tabulkový procesor pokročilé funkce filtrování a řazení dat formuláře podmínky a podmíněné formátování export a import dat.
Jak mohu kontrolovat své aktuální výpůjčky z Knihovny PA ČR a termíny jejich vrácení.
Word – Tabulky a Grafika ve Wordu
MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.
Práce s řetězci Řetězec je libovolný text nebo libovolná skupina znaků. Řetězec se také označuje jako string. Činnosti prováděné s řetězci: Počítání znaků.
Podmíněné příkazy jednoduché bVbVbVbVytvořené jednoduché tabulky bJbJbJbJednoduché opravy údajů bPbPbPbPodmíněné zadávání údajů.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.1 (Tabulka)
Formátování buněk v aplikaci M$-Excel
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2010/2011 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Řetězce String. Co je to řetězec Jako řetězec označujeme pojmenovanou skupinu libovolných znaků Deklarujeme jej pomocí příkazu Délka řetězce není v tomto.
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
Explorační analýza kvantitativní proměnné (MS Excel) Martina Litschmannová.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
Snímek 1 PowerPoint2OP381 Manažerská informatika 1 2OP381 Manažerská informatika 1 Microsoft PowerPoint 2016 – 1. část
Informatika – Podmíněné formátování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7
Elementaristika elektronických informací
Algoritmizace a programování
Vzorce, vkládání vzorce, kopírování vzorce
Podmíněné formátování
Úvod do prostředí Upraveno pro verzi 2007
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Využití vzorců a funkcí k úpravám v textu Vzorce v Excelu lze využít i k jiným účelům než k usnadnění práce s čísly. Pomocí vzorců je možné rovněž opravit nebo uspořádat text bez nutnosti opětovného zadání. Využití je užitečné po provedení importu např. rozsáhlých textových souborů, které je nutné před dalším zpracováním upravit. Cíle kapitoly - zvládnout nastavit v textu velká počáteční písmena a převést text na velká a malá písmena odstranit nadbytečné mezery v buňce určit počet znaků v buňce sloučit informace ze dvou buněk do jedné buňky porovnat obsah buněk oddělit část informací z jedné buňky a vložit je do jiné buňky.

Převod prvního písmena každého slova v buňce na velké písmeno A - Nastavit v textu velká počáteční písmena a převést text na velká a malá písmena. B - Odstranění nadbytečných mezer. Pro nastavení velkých počátečních písmen ve slově, převodu textu na velká a malá písmena a odstranění nadbytečných mezer v textu lze s výhodou použít těchto funkcí. Název funkce Popis funkce VELKÁ 2 Převod prvního písmena každého slova v buňce na velké písmeno MALÁ Převod textu na malá písmena VELKÁ Převod textu na velká písmena PROČISTIT Odstranění nadbytečných mezer mezi textem a úvodních a koncových mezer v buňce

C – určení počtu znaků v buňce Se provádí pomocí funkce DÉLKA. Tato funkce vrací počet znaků textového řetězce. Syntaxe: DÉLKA(text) Funkce DÉLKA počítá vždy každý znak (jednobajtový i dvoubajtový) jako 1, bez ohledu na to, jaké je nastavení výchozího jazyka. Je určena pro jazyky používající jednobajtovou znakovou sadu (SBCS).

D – sloučení informací ze dvou buněk do jedné Lze provést: 1. S využitím ampersandu & Syntaxe: =A2&“ “&B2 Operátory ampersand určují, že má být sloučen text z buňky A2, mezera (určena “ “) a text z buňky B2. 2. Pomocí funkce CONCATENATE Syntaxe: CONCATENATE(text1;text2;…) Text1; text2; ...    je 1 až 30 textových položek, které mají být sloučeny do jediné. Tyto položky mohou obsahovat textové řetězce, čísla nebo odkazy na jednotlivé buňky. S využitím této funkce lze například nastavit v buňce pevný text věty, ve které se budou měnit pouze určitá data ze zdrojových buněk.

E – porovnání obsahu buněk Provádí se pomocí funkce STEJNÉ Syntaxe: STEJNÉ(text1;text2) Kde text1 je první textový řetězec a text2 je druhý textový řetězec, které se vzájemně porovnávají. Porovná dva textové řetězce a vrátí logickou hodnotu PRAVDA, pokud se přesně shodují, v opačném případě hodnotu NEPRAVDA. Funkce STEJNÉ rozlišuje velká a malá písmena, ale ignoruje rozdíly ve formátování. Tuto funkci lze například použít pro testování změny adresy v archivním a současném seznamu odběratelů. S výhodou se dát využít ve spojení s podmíněným formátováním – viz. příklad v Excelu, list E

F – oddělení části informací z buňky V některých případech (např. po importu dat) je potřebné z jedné buňky oddělit část informací tak, aby původní hodnota buňky byla zachována a oddělená část se zapsala do buňky jiné. Slouží k tomu níže uvedené funkce. Název funkce Popis funkce ZLEVA Vyhledání a zobrazení prvních znaků v buňce - zleva ZPRAVA Vyhledání a zobrazení posledních znaků v buňce - zprava NAJÍT Určení jednoho znaku v textovém řetězci

Vyhledání a zobrazení prvních znaků v buňce - zleva Provádí se pomocí funkce ZLEVA Syntaxe: ZLEVA(text;znaky) Funkce vrací první znak nebo znaky v textovém řetězci na základě zadaného počtu znaků. Text - je textový řetězec, ze kterého se budou vybírat znaky. Znaky - určují počet znaků, které chceme pomocí funkce ZLEVA vybrat.

Vyhledání a zobrazení posledních znaků v buňce - zprava Provádí se pomocí funkce ZPRAVA Syntaxe: ZPRAVA(text;znaky) Funkce vrací na základě zadaného počtu znaků počet znaků od konce textového řetězce (zprava) Text - je textový řetězec, ze kterého se budou vybírat znaky. Znaky - určují počet znaků, které chceme pomocí funkce ZPRAVA vybrat.

Určení znaku v textovém řetězci Provádí se pomocí funkce NAJÍT Syntaxe: NAJÍT(co;kde;odkud) Funkce vrací na základě zadaného počtu znaků počet znaků od konce textového řetězce (zprava) Co – text, který chceme vyhledat Kde - je řetězec, který je prohledáván Odkud – pozice, od které se má začít prohledávat Tato funkce rozlišuje malá a velká písmena a neumožňuje použít zástupné znaky.