Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.01 Téma: Excel Číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.01 Téma: Excel Číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.01 Téma: Excel Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1826 Klíčová slova: buňka, funkce, vzorec, logický operátor Anotace: Tato prezentace slouží při vyučování v informatice na téma program Excel pro žáky 6. a 7. tříd ZŠ. Nejenže se žák něco dozví z nových funkcí tohoto programu, ale najdou se zde dílčí úkoly, které musí vyzkoušet a tím tak procvičit.

2 STAŇTE SE ODBORNÍKEM NA EXCEL VYPRACOVALA: MGR. ILONA SADÍLKOVÁ SRPEN/2011 Excel a vzorce VY_32_INOVACE_ICT35.01

3 Obsah: Sestavování vzorce Používání funkcí v excelu Používání adres buněk Logické operátory

4 První jednoduchý vzorec Možnosti Excelu sahají od prostého sčítání až po velmi rozsáhlé vzorce. 1.úkol: Otevřete si Excel. Vyberte buňku A1 a vepište do ní =10+5. Stiskněte klávesu enter. Objeví se číslo 15, což je výsledek vzorce. Znova klikněte na A1 a podívejte se do řádku vzorců. (=10+5 je uložená hodnota, výsledek 15 je zobrazená hodnota)

5 Další vzorce Vzorec lze zapsat do buňky také ručně za pomoci operátorů: + pro součet - pro rozdíl * pro součin / pro podíl 2. úkol: Vyzkoušejte následující vzorce: =10-5 =10*5 =10/5

6 Použití odkazů na buňky ve vzorcích Každá buňka má svou adresu (např. A2). To je možné využít při výpočtu. 3.úkol: Z předchozího úkolu č.2 máze pod sebou hodnoty 15,5,50,2. Nyní sečteme tyto čísla dvěma způsoby: =15+5+50+2 =A1+A2+A3+A4 Při sestavování složitějších vzorců zjistíte, že odkazy na buňky jsou velmi užitečné!!

7 Použití funkcí Funkce je předem definovaný složitý vzorec, který provede výpočet a zobrazí výsledek. (fx) 3.úkol: Vyzkoušejte první funkci SUMA - dokáže sečíst řadu čísel. Pod výpočet=A1+A2+A3+A4 vypočtěte to samé pomocí fx. Zapište=SUMA(A1:A4).(zmáčkněte fx, najděte funkci Suma a zmáčkněte enter) Porovnejte vzorce z řádku vzorců. Která je jednodušší a rychlejší.

8 Další funkce 4.úkol: Vyzkoušejte z uvedených předchozích hodnot další funkce. Zkuste funkci =MAX, =MIN, =POČET, =PRŮMĚR. Zapište, co která funkce spočítá ke každému výsledku. MAX - vybere nejvyšší hodnotu MIN - vybere nejnižší hodnotu POČET - spočítá, kolik je vstupních argumentů PRŮMĚR - spočítá aritmetický průměr

9 Logické operátory Pomocí logických operátorů můžete porovnat dvě hodnoty. 5.úkol: Do buňky A1 na další list napište číslo 15 a do buňky B1 číslo 60. Do buňky C1 napište vzorec =A1>B1. Co se stane? Výsledkem je logická hodnota PRAVDA nebo NEPRAVDA

10 Úkol dnešního dne Máte doma mladšího sourozence, který je v 1. třídě a má problémy v matematice s porovnáním hodnot co je větší a co menší. Zkuste sourozenci vymyslet pár příkladů a vytvořit tabulku v tabulkovém editoru Excel.

11 Děkuji za pozornost… Použité zdroje: Počítač-můj přítel- sbírka www.pocitacmujpritel.cz Didaktické poznámky: Tato prezentace slouží při vyučování v informatice na téma program Excel pro žáky 6. a 7. tříd ZŠ. Nejenže se žák něco dozví z nových funkcí tohoto programu, ale najdou se zde dílčí úkoly, které musí vyzkoušet a tím tak procvičit. Informační a komunikační technologie, seminář z INF, MS Excel


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT35.01 Téma: Excel Číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google