Vysoká škola chemicko - technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, 166 28 Praha 6 Obhajoba semestrálního projektu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3 Separace SO2 a CO2 ze spalin reálné elektrárny Pavel Machač
Advertisements

Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Organický Rankinův cyklus
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
ANO? Zajímáte se o některou z těchto oblastí?
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Ochrana Ovzduší - cvičení 6 Omezování plynných emisí
Točivá redukce pomocí parní turbíny
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
FAKULTA TECHNOLOGIE OCHRANY PROSTŘEDÍ Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Emisní charakteristiky vodíku se zemním plynem SEMESTRÁLNÍ PROJEKT.
Technické plyny Složky vzduchu kyslík, dusík, vzácné plyny
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Tepelný akumulátor.
Popis a funkce elektrárny
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Dodávka chladu v teplárenských provozech XXIII. seminář energetiků
Využívání druhotných zdrojů energie
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
NEOBNOVITELNÉ ZDROJE.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Tepelné elektrárny.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Adsorpční sušení zemního plynu za zvýšeného tlaku
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Vliv topného režimu na emise krbových kamen spalujících dřevo
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Stanovení vodní páry v odpadních plynech proudících potrubím
Tepelná elektrárna.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: František Skácel Výšková.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
VYBRANÉ PARAMETRY ZDROJŮ V PROJEKTU OBNOVY ZDROJŮ ČEZ Michal Říha, ČEZ, a. s. 29. listopadu 2005.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Testování nových druhů adsorpčních materiálů pro odstraňování.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Ondřej Prokeš,
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Netradiční zdroje elektrické energie
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Jaderná elektrárna.
Hydráty methanu příslib nebo hrozba?. Hydráty methanu 1. Úvod 2. Vlastnosti 3. Výskyt a původ 4. Energetické využití methanu 5. Skleníkový efekt a hydráty.
Centrum energeticky efektivních budov.  Díky nejnovějším trendům ohledně snižování energetické spotřeby budov, ať již z legislativních důvodů, ekonomických.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Energetické přeměny Zbožíznalství 1. ročník Energetické přeměny - energii z přírodních zdrojů je nutné přeměnit na formy vhodnější pro dopravu i k použití.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Ochrana ovzduší IV (pp+ad-blue)
Adsorpce vzácných plynů z helia
Energetická (ne)bezpečnost
Podpora provozu sekundárních DeNOx opatření
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Elektrárenský popílek jako nový sorbent pro snižování emisí CO2
Transkript prezentace:

Vysoká škola chemicko - technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Obhajoba semestrálního projektu Odstraňování CO 2 z plynů Kateřina Bodnárová Školitel: Doc. Ing. Karel Ciahotný, CSc. Praha, 16. dubna 2009

Cíl práce Vypracovat přehled technických postupů vyvíjených pro odstraňování CO 2 z plynů a přehled postupů pro ukládání či zneškodňování odloučeného CO 2 Pokusit se zjistit ekonomickou náročnost těchto nabízených technologií a spotřebu energií na jejich provoz

Úvod Oxid uhličitý je nejvýznamnějším skleníkovým plynem, proto se vyspělé země snaží omezit jeho emise do ovzduší. Nejvýznamnějším zdrojem emisí CO 2 jsou procesy spalování fosilních paliv. Jsou vyvíjeny vhodné technologie, které umožňují odstraňování CO 2 ze spalin a jiných odpadních plynů a jeho bezpečné ukládání či jiné zneškodňování. Aplikace těchto technologií však snižuje účinnost výroby elektřiny a tepla a zároveň negativně ovlivňuje ekonomiku celého procesu výroby energií.

Techniky odstraňování CO 2 Absorpce Adsorpce Kryogenní technika Separace membránou

Absorpce 3 typy systémů absorpce: chemická, fyzikální a hybridní systémy při chemické absorpci reaguje CO 2 s rozpouštědly na slabě vázané meziprodukty, které se rozkládají vlivem tepla za regenerace původního rozpouštědla a vytváří se proud CO 2 obvyklá rozpouštědla jsou MEA, DEA, čpavek a horký uhličitan draselný CO 2 lze také absorbovat do rozpouštědla fyzikální cestou a potom použít k regeneraci tepla a/nebo snížení tlaku běžnými procesy jsou Selexol (dimetyleter polyetylen glykol) a Rectisol (studený metanol) hybridní rozpouštědla jsou spojením jak chemických, tak fyzikálních rozpouštědel

Adsorpce adsorpce na pevných materiálech využívá fyzikální vazby mezi plynem a aktivními centry adsorbentu chemisorpce na pevných materiálech využívá k zachycení CO 2 chemické reakce jako adsorbenty se používají oxid hlinitý a molekulární zeolitová síta

Kryogenní technika kryogenní separace zahrnuje chlazení plynů na velmi nízkou teplotu tak, že se může oddělit zmrazený CO 2 výhodou postupu je možnost přímého zneškodnění ledu CO 2 a vysoká čistota odděleného plynu nevýhodou je potřeba vysokého energetického příkonu k dosažení kryogenní teploty

Separace membránou jsou možné 2 membránové pochody: –separace plynu póry membrány –absorpce plynu do kapalného filmu na druhé straně membrány nejlepší možností volby je kombinace MEA a membrán

Zachycování a ukládání CO 2 Celý řetězec CCS se skládá ze tří samostatných částí: oddělení CO 2 → transport CO 2 → uložení CO 2 do podzemí

Separace CO 2 K zachytávání CO 2 ze spalovacích procesů jsou navrhovány tři základní technologické postupy: –zachycování CO 2 po procesu spalování (post - combustion capture) –zachycování CO 2 před procesem spalování (pre - combustion capture) –technologie oxyfuel, kde spalovací proces probíhá pouze s O 2 bez přítomnosti N 2

Separace CO 2

Ekonomické aspekty technologie zachycování CO 2 Z provedených studií pro nové bloky vyplývá: měrné investiční náklady (USD/kW) o 44 až 87 % měrné náklady na výrobu elektrické energie (USD/MWh) o 42 až 81 % při účinnosti zachycování 80 – 90 %, v absolutních hodnotách to znamená zvýšení ceny elektrické energie v důsledku zachycování CO 2 o 18 až 38 USD/MWh spotřeba paliva na vyrobenou MWh je o 24 – 42 % měrné náklady na zachycení CO 2 se pohybují v rozsahu 29 – 51 USD/t CO 2 více než polovina z celkové energie pro systém zachycování CO 2 je spotřebována na regeneraci prací kapaliny a téměř jedna třetina je určena pro sušení a stlačení CO 2

Uložení CO 2 po svém zachycení může být CO 2 buď uložen, nebo znovu využit CO 2 může být uložen do geologických formací: – vytěžená ložiska ropy a zemního plynu – hluboké slané akvifery –netěžitelné uhelné sloje CO 2 může být rovněž uložen ve velkých hloubkách v oceánu

Závěr Závěrem lze konstatovat, že žádná z technologií využitelných pro zachycování CO 2 v a jeho ukládání není zatím dovedena do stavu uplatnění v energetice na komerční bázi. Výzkum a vývoj uvedených technologií pro potřeby energetiky je doveden do stadia výstavby demonstračních zařízení a přípravy pilotních projektů. Mimoto zařazení dosud známých technologií zachycování CO 2 významně zhorší ekonomické ukazatele bloku.

Děkuji za pozornost