Identifikátor materiálu: EU –

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ČJ. 8.07_Jan Werich, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Advertisements

OSVOBOZENÉ DIVADLO.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a scénáristickou tvorbou Z. Svěráka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný.
Anotace Žák se seznámí s dílem Jiřího Wolkera …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo J. Wolkera, pojmenuje versologické.
Meziválečné české divadlo
Identifikátor materiálu: EU –
Osvobozené divadlo.
AnotaceMateriál tvoří prezentace. Vyjádření vlastnictví, popsat předmět, určit barvu. AutorMgr. Olga Medunová JazykFrancouzština Očekávaný výstup Naučit.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou L. Součka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby M. Cervantese …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Popíše vlastnosti postavy rytíře a pokusí se.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou R. Fulghuma…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou B. Brechta…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
VY_32_INOVACE_ČJ _ Osvobozené divadlo Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Holana…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby Pavla Kohouta …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se v zásadních ukázkách.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
OSVOBOZENÉ DIVADLO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Jan Werich Jiří Voskovec
ČESKÉ MEZIVÁLEČNÉ DRAMA
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Haška…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Identifikátor materiálu: EU –
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Žáci procvičují znalosti o stavbě věty,souhlásek, samohlásek. Autor
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Nepila Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Jiří Voskovec.
Jiří Voskovec, jan werich
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Identifikátor materiálu: EU –
ICT – 2 – 3 – 34 HV J.Suchý a J.Šlitr
Poezie, písnička (V domě straší duch)
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Autorská pohádka výklad pojmu.
Anotace Žák se seznámí s ukázkami tvorby Michala Viewegha a Ivana Vyskočila…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Osvobozené divadlo 9. ročník.
Otázky osobní, sociální zralost Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec.
○ Narodil se 6.února 1905 v Praze. ○ A zemřel 31.řijna1980 v Praze. ○Byl český divadelní a filmový herec, dramatik, filmový scénárista a spisovatel.
Jiří Voskovec Jméno: Jiří Wachsmann * 19.červa 1905 na Sázavě † 1.července 1981 v USA Byl český herec, spisovatel, dramatik a textař Účinkoval v osvobozeném.
Jan Werich Vytvořil: Jiří Burda
Osvobozené divadlo.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
*6. února 1905 Praha †31.října 1980 Praha český filmový a divadelní herec, dra- matik, filmový scenárista, spisovatel.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná dvojrole ve filmu Císařův pekař - Pekařův císař. JAN WERICH.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.8 Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/07 Název materiálu: Osvobozené divadlo Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Osvobozené divadlo Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo.
UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN WERICH - FIMFÁRUM - … KUS POLE ČTVRTÁ PLANETA VELMI MALÝ JEDNOTKA EL.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Použité zdroje Datum: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
& Osvobozené divadlo Semafor
Jan Werich Monika Kupková.
Název projektu - Moderní technologie ve výuce
Spisovatelé a ilustrátoři
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Osvobozené divadlo VY_12_INOVACE_Rů_I_16
Transkript prezentace:

Identifikátor materiálu: EU – 14 - 2 Anotace Žák se seznámí s tvorbou Jana Wericha …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Zařadí Jana Wericha mezi významné autory divadelních her, popíše vlastnosti hlavních postav pohádky Lakomá Barka Speciální vzdělávací potřeby - žádné – Klíčová slova divadlo, divadelní hra, pohádka Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita / Výklad / Kombinace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina 14 - 15 let / 9. ročník Celková velikost 544 kB (0,54 MB) – soubor .ppt

Jan Werich Životopisné údaje Divadelní tvorba před druhou světovou válkou Werichova tvorba po druhé světové válce

Kdo byl Jan Werich? - Narodil se roku 1905 v Praze; zemřel roku 1980 v Praze - Český filmový i divadelní herec, dramatik, scénárista - Představitel meziválečné avantgardy a poválečné české divadelní kultury - Vystudoval gymnázium v Praze, zde se seznámil s Jiřím Voskovcem - Po maturitě studoval práva v Praze - Po mnichovské dohodě opustil s Jiřím Voskovcem a Jaroslavem Ježkem Československo

- Za války žil USA, připravoval protinacistické pořady pro Hlas Ameriky - Po skončení války se vrátil do Československa, kde na rozdíl od Jiřího Voskovce zůstal i po převzetí moci komunisty v únoru 1948 - Působil v divadle ABC, kde byl i několik let ředitelem

Divadelní tvorba před druhou světovou válkou Od roku 1926 působil společně s Jiřím Voskovcem - jejich prvním společným představením byla Vest Pocket revue (Malá kapesní revue - 1927) – sled dramatických, hudebních a tanečních čísel, nevázaný humor, recese, - zrodila se tradice forbín - předscén (improvizované výstupy, herci reagovali na aktuální události) - Divadelní meziválečná tvorba Wericha i Voskovce je spjata s Osvobozeným divadlem, kde působili až do roku 1938

Divadelní hry Osvobozeného divadla - Ve 30. letech se divadelní hry Wericha a Voskovce zaměřovaly na politickou satiru – proti totalitě, fašismu - Mezi nejvýznamnější patřila hra Caesar – protifašistické zaměření - Také hra Kat a blázen se zabývala otázkou diktátorství - Realita hrozby války se objevuje také ve hře Těžká Barbora Ohrožení fašismem je námětem další z her Osvobozeného divadla – Rub a líc. Zde se také zmiňují složité sociální problémy 30. let (krize, nezaměstnanost, jejich dopady na politickou situaci)

Jan Werich a Jiří Voskovec

Werichova tvorba po druhé světové válce - Po únoru 1948 Werich působil především v divadle ABC - Werichovým hereckým partnerem se stal Miroslav Horníček - Hrál v řadě filmů a filmových pohádek - Z literárních počinů patří mezi nejvýznamnější kniha humoristických pohádek Fimfárum (1960)

Přiřaďte k postavám pohádky Lakomá Barka vlastnosti Učitel vypočítavost závistivost rozhodnost mazanost lakota starostlivost nepřejícnost zvědavost

Zdroj obrázku: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Voskovec_a_Werich.jpg