Hrubý předpoklad výše regulovaných cen a zamýšlených změn v Pravidlech trhu s elektřinou Martin Koďousek Energetický regulační úřad.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu. Proč držet bioplyn pod kontrolou?!
Předběžné regulované ceny v elektroenergetice pro rok 2013
Cenová rozhodnutí k cenám tepelné energie pro rok 2006
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
XV. Seminář energetiků Regulace v EU a v ČR a vliv nové legislativy na ERÚ Jelenovská nad Valašskými Klobouky 19. a Josef FIŘT - ERÚ.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Ceny elektřiny a služeb pro rok 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM14. prosince 2005.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Ceny pro rok 2004 v elektroenergetice
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Změny v pravidlech trhu s elektřinou
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Ceny elektřiny pro rok 2007 Ing. Jana Mertová. 2 Obsah: Ceny elektřiny pro rok 2007 a základní vlivy na změnu cen přenos a systémové služby ostatní regulované.
Regulační energie a cenotvorba odchylek, analýza průběhu velkých odchylek a navrhované změny v cenotvorbě ČEPS a OTE v roce 2006 AEM,
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
Návrh regulovaných cen elektřiny pro rok 2008 a základní vlivy na změnu cen Martin Koďousek Energetický regulační úřad.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Změny v pravidlech trhu pro rok 2007 Stanislav Trávníček ERÚ AEM
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
Seminář AEM – SVSE CENY REGULOVANÝCH SLUŽEB V R Předběžné ceny regulovaných činností v elektroenergetice v roce 2009 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Novinky z ERÚ, cenové rozhodnutí na rok 2003 problematika lokálních soustav Stanislav Trávníček ERÚ.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Ceny elektřiny a souvisejících služeb v roce 2008
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Očekávané změny ekonomické regulace v dalším období III. regulační období Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad Tábor CIRED 2009.
EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy 1 Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2013 Závěrečný koordinační seminář EGÚ.
Transkript prezentace:

Hrubý předpoklad výše regulovaných cen a zamýšlených změn v Pravidlech trhu s elektřinou Martin Koďousek Energetický regulační úřad

2 Obsah: Návrh regulovaných cen elektřiny pro rok 2008 a základní vlivy na změnu cen přenos a systémové služby ceny pro podporované zdroje distribuce a silová elektřina průměrné ceny pro konečné zákazníky Zamýšlené změny v Pravidlech trhu s elektřinou

Návrh regulovaných cen elektřiny pro rok 2008 a základní vlivy na změnu cen

4 Do – REAS, LDS a ČEPS předloží výkazy za minulý rok oznámení parametrů 7/5 měsíců před regulovaným rokem nebo obdobím pro ČEPS/REAS Sdělení cen pro OTE do Sdělení cen pro ČEPS do Sdělení cen přenosu pro REAS do Sdělení ceny za distribuci VVN a VN REAS do Sdělení cen distribuce REAS pro LDS do Sdělení tarifů na NN REAS a ceny DPI do Sdělení ceny pro lokální distribuci do Cenové rozhodnutí Původně: Do – předložení návrhu ceny přenosu elektřiny a systémových služeb ze strany ČEPS a návrhu cen OTE  Výstup ERÚ Do – předložení návrhu cen distribuce elektřiny ze strany REAS  Výstup ERÚ Změny v procesu úpravy cen Vyhláška č. 150/2007 Sb. (nahrazena vyhláška č. 438/2001 Sb.)

5 Přenos elektřiny I Rezervace kapacity Stálé náklady klíčovány podle průměrů bilančních sald čtyř zimních měsíců za 3 roky Vliv na změnu ceny: pokles WACC vlivem daně 7,085 % (7,315%) pokles užití výnosů z aukcí do cen na 1,1 mld. Kč vliv na náklady:  Průmyslový eskal. faktor = 102,5 % (4/2007)  Mzdový eskalační faktor = 106,5 % (váha 0,15)  Faktor efektivity = 2,085 % Cena pro rok 2008: ,49 Kč/MW za rok rok 2007: ,04 Kč/MW.rok pro rok 2006: ,15 Kč/MW za rok pro rok 2005: ,56 Kč/MW za rok

6 Přenos elektřiny II Cena za použití sítí cena silové elektřiny použita podle nového dlouhodobého kontraktu nárůst ceny silové elektřiny na krytí ztrát na 1707 Kč tj. o 47% Cena pro rok 2008: 41,25 Kč/MWh Průměrná orientační cena za přenos pro rok 2008: 128,67 Kč/MWh pro rok 2007: 114,97 Kč/MWh pro rok 2006: 110,20 Kč/MWh (pro rok 2005: 130,14 Kč/MWh) (pro rok 2004: 134,56 Kč/MWh)

7 Systémové služby Výběrové řízení na nákup podpůrných služeb – nakoupeno od 40 až 80% potřeby podle typu služby zbytek bude dokupován ve VŘ a denním trhu, týdenní řezy náklady na nákup podpůrných služeb zvýšeny na 8,1 mld. Kč případné vyšší náklady budou kryty příjmy z aukcí a nadvýnosy ze systému zúčtování odchylek Cena pro konečný odběr pro rok 2008: 147,81 Kč/MWh Cena pro lokální spotřebu: 55,56 Kč/MWh 147,15 55,12 Zastoupení subjektů ve VŘ - výsledek pro rok 2008

8 Decentrální výroba Nezávislost na obchodních vztazích, rozhodují fyzikální toky Ceny ponechány v úrovni předchozích let V dalších letech uvažováno zrušení příspěvku pro všechny hladiny Příspěvek na krytí decentrální výroby je regionální, od roku 2005 stejný na všech napěťových úrovních v rámci jednoho REAS – 2008 průměrně 9,54 Kč/MWh ,45 Kč/MWh ,48 Kč/MWh Operátor trhu s elektřinou regulace založena na predikovaném cash flow v souladu s vyhláškou použit průmyslový eskalační faktor zvýšení ceny na 4,75 Kč/MWh

9 V souladu se zákonem č. 180/2001 úprava o:  index cen průmyslových výrobců duben-duben v úrovni 2,5 %  zohlednění nárůstu ceny silové elektřiny – uvažováno 14 %  nutné zohlednit vliv dotací z EU  programy MPO, MŽP, MZE cca mld. Kč na investiční podporu OZE do roku 2012  podpora 30 až 80% investičních nákladů dle typu programu a kategorie zdrojů Předpokládaný příspěvek na podporu OZE, KVET A DZ činí 39,61 Kč/MWh Obnovitelné zdroje

10 KVET: Nárůst ceny zemního plynu Nárůst ceny silové elektřiny v průměru o 15 procent Zachováno současné členění zdrojů a podpor Změna volby délky VT/NT jedenkrát za měsíc Druhotné zdroje: Zachováno současné členění zdrojů a podpor KVET a druhotné zdroje

11 Obnovitelné zdroje Předpoklad

12 Vliv na změnu ceny rezervace kapacity: 2006 – sloučení a outsourcing činností, zohlednění unbundlingu 2007 – řada analýz za účelem ověření nutnosti zohlednění přecenění 2008 – přecenění majetku v průběhu II. RO neuznáno pro regulaci – částečné uznání přeceněných odpisů – povolené výnosy upravovány o meziroční přírůstek majetku zohlednění příjmů z Ceny za rezervovanou kapacitu pro rok 2007 připojení v cenách WACC 7,731 % (7,955 %) vliv na náklady: Průmyslový eskal. faktor = 102,5 % (4/2007) Mzdový eskalační faktor = 106,5 % (váha 0,35) Faktor efektivity = 2,085 % Distribuce elektřiny I Úroveň napětí Kč/MWh a měsíc 2008/2007 (%) E.ON VVN ,91% VN ,65% PRE VVN ,81% VN ,16% ČEZ VVN ,13% VN ,53% PDS VVN ,56% VN ,39%

13 Distribuce elektřiny II Zvýšení průměrné ceny silové elektřiny na ztráty Ocenění diagramu podle skutečně nakoupené elektřiny na ztráty Provedeno ocenění diagramů REAS produkty burzy – není relevantní pro stanovení cen Stejná cena je uvažována pro pokrytí diagramu MOO a MOP Nárůst ceny silové elektřiny o jako vážený průměr 3 obchodníků o 16,8% (včetně ceny odchylky)

14 Dodávka na VVN, VN, NN Vliv na změnu ceny dodávky pro zákazníka na NN: cena silové elektřiny – použité ceny podle cen skutečně nakoupené elektřiny

15 Změna cen od roku 2003

16 Další postup Ceny distribuce: Upřesnění cen OZE a KVET - cena biomasy, uhlí, plynu, povolenek Stanovení tarifů na NN – úprava jednotné ceny NT, hraniční body určení odpovídající ceny silové elektřiny pro dodavatele poslední instance v jednotlivých sazbách (podle reálných možností nákupu elektřiny všemi distribučními společnostmi) výpočet cen pro 3 LDS s individuální cenou - 2 soustavy s požadavkem na nižší ceny - závislost cen na nadřazených soustavách - neodepsanost majetku, vysoký zisk při standardní regulaci - zvažujeme věcné usměrňování ceny pro další roky (při nižší ceně) aktualizace textů a úprava částí cenových rozhodnutí souvisejících s oceněním odchylky Vydání cenových rozhodnutí

Zamýšlené změny v Pravidlech trhu s elektřinou

18 Úpravy způsobu zúčtování odchylek Odstranění kategorie vícenákladů  Protiregulace bude hrazena z rozdílů zúčtovacích a nabídkových cen regulační energie Linearizace křivky pro záporné odchylky C = ,5 x O sys- Zavedení křivky pro kladné odchylky C = ,5 x O sys+ Zatraktivnění vyrovnávacího trhu  ČEPS bude zveřejňovat poptávku a cenu  Poskytovatel obdrží nabídkovou resp. zúčtovací cenu

19 Návrhy na změny Pravidel trhu I Umožnění redispečinku pro řízení zatížení v ES ČR v souladu s Nařízením 1228/2003  Redispečink se realizuje na základě smlouvy mezi českým provozovatelem přenosové soustavy a mezi výrobcem nebo provozovatelem zahraniční přenosové soustavy  Smlouvy mohou být uzavírány po uzavírce dvoustranných obchodů  Náklady na tuto službu budou součástí regulované ceny za SySl

20 Návrhy na změny Pravidel trhu II Umožnění elektronické fakturace mezi PDS a dodavatelem prostřednictvím IS OTE Zvláštní režim zúčtování odchylek rozšířen kromě stavů nouze i na předcházení stavu nouze v hodinách stanovených provozovatelem přenosové soustavy Zavedení blokového trhu OTE  Obchodovány bloky > 1 MW  Uzavírka 1 hodinu před uzavřením denního trhu  Další podrobnosti jsou ještě upřesňovány

21 Návrhy na změny Pravidel trhu III Změna dodavatele:  Změnu je nově možné provádět v libovolných termínech (v minulosti omezení, kdy u A a B bylo možné změnit dodavatele k 1. dni v měsíci a u C pouze 1x za 6 měsíců) S cílem usnadnit změnu dodavatele elektřiny bude umožněna tzv. předregistrace, kdy v IS OTE budou jednorázově zaregistrována všechna odběrná místa. Tímto způsobem lze zahájit změnu dodavatele na jakékoliv odběrné místo a teprve v rámci procesu změny dodavatele budou ze strany PDS dodatečně zaslána kmenová data o příslušných OPM.

22 Návrhy na změny pravidel trhu Zavedení povinnosti pro PDS předávat na vyžádání zákazníkovi případně jeho dodavateli čtvrthodinová maxima a údaje o jalové energii Upřesnění výkazu pro vykazování množství elektřiny z OZE  Doplnění údajů nezbytných pro vykázání celé bilance toků elektřiny v předávacím místě výrobce  Cílem je vyloučit možné nesprávné vykázání podporovaného množství elektřiny z těchto zdrojů a uplatnění neoprávněné podpory  Řešení rovněž usnadní celkovou kontrolu správnosti vykazovaných údajů

Děkuji Vám za pozornost