ČR – základní údaje + práce s mapou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Advertisements

Měření fyzikálních veličin – Měření teploty
Česká republika poloha, rozloha
Poloha České republiky
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Dánsko Zeměpis VY_32_INOVACE_295, 15. sada, Z2
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace zpracovává téma Praha – hl. město. Prezentace je.
Státy a jejich seskupení
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Mgr. Iva Lulayová. …. tj. tan země, kterou jsem vám častokrát sliboval, země nikomu nepoddaná, zvěře a ptactva plná, sladkým medem vlhnoucí, a jak sami.
Naši prezidenti aneb jak znáš vůdce našeho státu ve 20. století
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Anotace Žák se seznámí s úvodem do ČR …. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje obecné poznatky o ČR Speciální vzdělávací.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Česko.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Česká republika – poloha, hranice, základní údaje
Vznik ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
č. 2 – Hranice státu ČR a Evropa
Povrch České republiky
ČR – historický vývoj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.01 Mgr. Kosík Lukáš
4-ČR- POLOHA, ROZLOHA, SOUSEDNÍ STÁTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou: A. Strádalová, Mgr. D. Nováková. Vytvořeno dne.
Číslo v digitálním archivu školy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Historie České republiky
Autor výukového materiálu:
Česká republika.
OPAKOVÁNÍ ČR V EVROPĚ Z_055_Česká republika_Opakování ČR v Evropě
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, obyvatelstvo,
ČESKÁ REPUBLIKA – POSTAVENÍ V EVROPĚ, ZÁKLADNÍ ÚDAJE
Litva, Lotyšsko a Estonsko
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Měření fyzikálních veličin – Měření délky
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI39 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_833_5TR_VL Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zeměpisem Lucemburska, obsahuje ilustrační fotografie. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Žáci se orientuje.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_270_Ministáty Evropy - 1 AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Česká republika: povrch, poloha
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace zpracovává téma Pražský hrad. Prezentace je určena.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6-31_ poloha_rozloha_CR
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: DOMOV
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Autor: Mgr. Miluše Šafářová
VY_32_INOVACE_ 11_ Ohraničení ČR (1) (2) (SADA ČÍSLO 6)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa, západní Evropa,
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Česká Republika.
Česká republika Územní vývoj státu
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Člověk a příroda Zeměpis Zeměpis v praxi Česká republika na mapě Evropy VY_32_INOVACE_13 Sada 7 Základní škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_81.
Anotace Prezentace – Poloha a rozloha České republiky Autor Mgr. Michaela Eisenhammerová JazykČeština Očekávaný výstup Žáci se seznámí s novými informacemi.
ICT VL Evropa 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět
EVROPA Polsko III2-Z7-III-15.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření21.9.
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
Česká republika – základní údaje, poloha, hranice.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Poloha České republiky
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Poloha České republiky
Transkript prezentace:

ČR – základní údaje + práce s mapou Zeměpis, 9. ročník VY_32_INOVACE_300, 15. sada, Z2 ANOTACE Prezentace zpracovává téma Základní údaje o ČR. Prezentace je určena k výkladu, je doplněna obrázky k tématu a zadáním úkolu – práce s mapou. Druh učebního materiálu DUM Očekávané výstupy Prezentace uvádí žáky do problematiky učiva o ČR, žák zná základní údaje o ČR, pracuje s mapovým serverem – vyhledá trasu, orientuje se na mapě Pro koho je materiál určen  Žáci 9. ročníku ZŠ Autor  Ing. Jana Homolková Datum vzniku  10. 9. 2012 Vzdělávací oblast  Člověk a společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková

Základní údaje Práce s mapovým serverem Zeměpis – 9. ročník Česká republika Základní údaje Práce s mapovým serverem Zeměpis – 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Základní informace o ČR Rozloha: 78864 km² (113. místo na světě) Počet obyvatel: 10 509 377 (k 31. 3. 2010, 77. místo na světě) Hlavní město: Praha (1,2 milionu obyvatel) Úřední jazyk: čeština Měna: koruna česká Státní zřízení: parlamentní republika Prezident: Václav Klaus (od r. 2003) Předseda vlády: Petr Nečas (od r. 2010) Členský stát EU (od 1. 5. 2004) a NATO (od 12. 3. 1999) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Státní hranice ČR Německo Polsko 810 km 762 km Slovensko 252 km Rakousko 466 km Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Poloha ČR vnitrozemský stát ve střední Evropě mírné podnebí, střídání ročních období důležité evropské silnice a železnice moře není moc vzdálené - vliv Atlantiku na podnebí ČR ze Šluknova k Baltskému moři 326 km z Vyššího Brodu k Jaderskému moři 332 km Krajní body ČR nejsevernější: obec Lobendava ve Šluknovském výběžku nejjižnější: obec Vyšší Brod nejzápadnější: obec Krásná u Aše nejvýchodnější: obec Bukovec u Jablunkova Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Historický vývoj ČR do 5. století n.l. Keltové od 5. století Slované (Sámova říše, Velkomoravská říše) do roku 1918 Rakousko-Uhersko v 1. světové válce R-U poraženo – 28. 10. 1918 vznik Československa v r. 1939 území obsazeno Německem – vznik Protektorátu Čechy a Morava a samostatného Slovenského štátu po 2. světové válce v r.1945 znovu obnovena Československá republika(Podkarpatská Rus připadla SSSR) v r. 1968 republika přeměněna na federaci (Česká a Slovenská socialistická republika) 17. 11. 1989 pád komunistického režimu – vznik České a Slovenské federativní republiky 1. 1. 1993 vznik České republiky a Slovenské republiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Práce s mapovým serverem – zadání úkolu Úkoly vypracujte do sešitu: Vyber si mapový server, se kterým budeš pracovat např. www.mapy.cz nebo jiný Vyhledej trasu z nejjižnější obce do nejsevernější obce. Zapiš vzdálenost a čas. (autem, nejrychlejší trasu) Vyhledej trasu z nejzápadnější obce do nejvýchodnější obce. Zapiš vzdálenost a čas. (autem, nejrychlejší trasu) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

4. Ze získaných údajů (dráha, čas), vypočítej průměrnou rychlost pohybu. 5. Vyhledej nejkratší trasu ze své obce do všech krajních obcí ČR. Uveď vzdálenost v km. 6. Do slepé mapy ČR zakresli všechny krajní obce a obec ve které bydlíš. Obr. 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.

Zdroje Použitá literatura: 1) Holeček ,Milan; Gardavský, Václav; Götz, Antonín. Zeměpis pro 8. a 9. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií: Česká republika. Praha : Nakladatelství Fortuna., 2005. 6 - 7 s. [2012-09-10] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_the_Czech_Republic.svg 2012-09-10] Obr. 1 http://wiki.rvp.cz/Kabinet/Mapy/Mapa_%C4%8CR 2012-09-10] Obr. 2 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/48/Czechia_-_outline_map.svg/800px-Czechia_-_outline_map.svg.png – slepá mapa krajů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková.