Titulky pro neslyšící k filmům 13. 3. 2015 UJKN FF UK Tamara Kováčová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tomáš Pergler, manažer produktového týmu Kde všude bude digitálně.
Advertisements

Náš je svět Každý jsme jiný a všichni jsme stejní
„Báseň“ Zastav se v tichu….
Orientece v čase Romana Straussová
Český jazyk (sloh) – 8. ročník
Citáty O LÁSCE.
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
Eportfolio Otázka číslo 4. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Co je to divadlo, kde se hraje, zpívá a tančí?
Song Presentations. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Slovníky cizích slov Teď pustila mě pasivita a ty jsi moje priorita jsem hnedle vedle z cizích slov no jak ta jedle nebo the Fir. Až naučím se cizí řeči.
Ten, ta, to II Fill in the blanks with the appropriate forms of ten. Vzor: Proč potřebuješ ___ knihy? Proč potřebuješ ty knihy? *Taken from Review Lesson.
Z pitevní zprávy: Pacient zemřel na následky pitvy.
Zámeček  Zámeček je časopis pro dětské domovy, diagnostické ústavy nebo pro výchovné ústavy  Velkou část redakce tvoří především děcka.  Pravidelně.
Citáty o lásce a bolesti.
Handicapovaní lidé a média
PSYCHICKÉ STAVY.
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Rozbor uměleckého textu
VZNIK KRÁTKÉHO FILMU. Fáze vzniku krátkého filmu s komentářem 1. Přípravná fáze 2. Natáčení 3. Zpracování 4. Titulkování Je vhodné sledovat reportáže.
Svět mýma očima Názor – základ osobnosti. Obsah jak stránek, tak hlavy Co se u mě dočtete? Co uvidíte? Na co se připravit? A na co raději zapomenout?
Život vždycky stál a stojí a bude stát za to,aby byl dožit
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Životní prostředí klady vs. zápory.
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY
Ve znamení gotického slohu
Specifika rozhlasu a televize
Ochota pomoci ve skupině Nic nechci raději vidět!
Patronus 9/06 Madam Pomfrey, prof. McGonagallová, prof. Snape od Veni.
EXIT Klub na vlastní kůži Budete potřebovat: 1.Nový Zákon a Žalmy 2.Diskusní materiál EXIT316 MISE Střetnutí (viz. Úvodní stránka prezentace)
Duha Prezentace jde automaticky, prosím, pusť repro.
Titulek Tvorba titulků a mezititulků. Význam titulků Podstatný prvek struktury textu – slouží k orientaci Utváří první dojem z textu Obsahuje klíčová.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
GRAFIKA A DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE. 2 NĚCO O KOMPOZICI Kompozice, nebo-li česky skladba, je souhrn všech opatření, která děláme, aby snímek byl přehledný,
Technologie.
Neohebné. Společně vyjmenujte, které to jsou. Každá skupina si vytáhne jedno číslo (1-5) a o tom slovním druhu toho ostatním řekne co nejvíc. Tužkou na.
ZDRAVĚ A BEZPEČNĚ S počítačem patrně strávíš velkou část života. Proto je třeba se u něj umět správně a bezpečně chovat. Je důležité vědět, jak chránit.
VY_32_INOVACE_PSYPS12460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Elevator Pitch Prezentace a současně odevzdání v písemné podobě bude probíhat ve dnech které jste si zvolili závazně.
Novinky ve vědě a technice Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta.
Název nástroje není saxofón, ale saxofon
HŇUPÍKOVA prezentace Čeho se vyvarovat  Rozdílná pozadí na snímcích  Mnoho efektů Různé přechody snímků Různé přechody snímků Různé textové efekty.
1. Chtěl bych být majákem, v příboji stát, chtěl bych být majákem, lodím směr dát, chtěl bych být majákem uprostřed vln, a bývám sám zbloudilý prám. Chtěl.
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
GSM.
Dítě se sluchovým postižením
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA VRSTVA TEMATICKÁ A MYŠLENKOVÁ Mgr. Michal Oblouk.
Měření sledovanosti obrazovek připojených k internetu Tomáš Bičík INNOVATION DAY, 7. října 2015.
Marketingová komunikace prostřednictvím umění Korporátní image.
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt M. Lejska Hradec Králové
Obce v pohybu? Na webu! Vybrané poznámky k tvorbě videofilmů Seminář Parádní web 2013 úterý 21. ledna 2014.
VY_32_INOVACE_ MOVIE MAKER Příručka pro tvorbu prezentací z obrázků a fotografií.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_12_INOVACE_3104_divadlo Téma: Divadlo Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt
Stereotyp slyšícího člověka v českém znakovém jazyce
Seznámení s titulkováním pro neslyšící
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
Asistivní technologie pro mobilní zařízení PV072 Seminář z asistivních technologií Vít Vaněk
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
„Báseň“ Zastav se v tichu….
VYPRAVOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Krása zimy Hledat lásku? Nesmysl...říká rozum. Směšné....říká hrdost. Riskantní...brání se zkušenost. Ale samota zabíjí ...šeptá srdce.
Publicistický styl Reportáž. Publicistický styl Reportáž.
Chci vám říci - DĚKUJI !.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace;
Hledat lásku. Nesmysl. říká rozum. Směšné. říká hrdost. Riskantní
Transkript prezentace:

Titulky pro neslyšící k filmům UJKN FF UK Tamara Kováčová

Příběh PR člověk hledá brigádu… Severský filmový klub Severský filmový podzim Severský filmová zima 12 měst – 20 filmů – 6 států

Proč? Společný zážitek Je to normální Motivovat jiné festivaly, aby to dělaly stejně Protože: …je to normální!

Jak? Barvy Hluky a zvuky - mimo záběr a nedostupné NE nadbytečné titulky NE zjednodušené titulky

Jak?

O titulích Jazykové I nejazykové informace do textu Analýza cca 80 severských filmů Most mezi světy: Slyšící svět - zvuky, hluky, ruchy vs tichý psaný text - Jiné než “slyšící” titulky

O titulích “všechno, co je slyšet a není zároveň vidět a současně je klíčové pro děj, má svoje dodatečné informace v titulcích.”

O titulích “všechno, co je slyšet a není zároveň vidět a současně je klíčové pro děj, má svoje dodatečné informace v titulcích.” Co se nám na této definici nelíbí?

O titulích 1) Transkripce zvuků 2) Vnitřní řeč nebo řeč mimo záběr 3) Barevné titulky 4) Časování titulků 5) Jazyk titulků – rejstříky 6) Informace o hudbě 7) ColSubEditor – více o programu

O titulích

Transkripce zvuků Proč? Typické zvuky: zvonění telefonu, klepání na dveře, výstřely, smích, atd. Vložit titulek nebo ne? “Jsem hluchá, ale nejsem blbá.” Sémiotická analýza – příklad a limity

Semiotická analýza

fce anticipace (skleničky – nálet, zip - kalhoty) Limity Příklady: (ženským/mužským hlasem), (pláče dítě), (vyzvání telefon), (nikdo telefon nezvedá), (spojení je přerušeno), (klapot vysokých podpatků), (hřmí), (přilétají letadla), (pravidelný tlukot srdce), (motor přestává fungovat), (zpívá velmi špatně), (co je slyšet na faře, je slyšet i v kostele), (žena vedle v kupé má orgasmus), (houká záchranka), (zvoní budík), (křičí), (šeptá), (hlášení na nádraží), (sleduje porno), (z televize), (z rádia), (mnoho lidí mluví zároveň), (mluví cizí řečí), (koktá), (spadne kámen), (ladí rádio), (cinká na skleničku), (zadá nesprávný kód), (spustí alarm), (nesrozumitelně blábolí), (venku je ohňostroj), (přístroj oznamuje zástavu srdce), (publikum nesouhlasí)

2) Vnitřní řeč a promluvy mimo záběr Kdo to mluví? Kurzíva Kurzíva A – mluvčí je tam a není vidět – problematické.. Kurzíva B – mluvčí není tam

Příklad – Uchvácen ženou

3) Barevné titulky 8 barev Stereotypy – “jen růžová to může být” Barva vázána na postavu nikoli na herce Hlavně nic nespoilovat Co na to slyšící?

4) Časování titulků Zákon akce a reakce Brzo…(prozradit) Pozdě… (už je reakce) I milisekunda je poznat Musím to stihnout učíst Převisy jako umělecký záměr…

5) Jazyk titulků - rejstříky Psát popis nebo důsledky situace? Rejstříková kouzla – do jakého žánru to patří?

5) Rejstříková kouzla

5) Jazyk titulků - b) Popis nebo důsledek: (tiché kroky) vs (někdo přichází)? (kašlání) vs (venku jsou nemocní)?

6) Hudba All that jazz!!! Přenos informace – dojmu – emocionální titulky - manga titulky Podkresová hudba – Co patří do mého světa? Popis: (pákistánská hudba, Aliho píseň, španělská, středověká, punk,… ) Dojem: (energická/romantická/depresivní..) Text: (Když je v praze abnormální hic,..) Zapomeňme na školskou klasifikaci: jazz, vážná, klasicisní, bflmpsvz hudba…

7) Redukované titulky Jsem hluchá, ale nejsem blbá No my je přeci musíme vzdělávat /Oni tu češtinu neumí “Když jeden neslyší, nemůže chodit do kina, protože v kinech nejsou titulky s úpravou pro diváky s postižením sluchu. Občas se sice někdo o něco pokouší, ale to bývá převážně paskvil, kdy udělá z těch, kdo neslyší nechápavé debily a z filmu slovník synonym, nebo slovník naučný, ačkoli si dá s titulkováním strašně práce.”

Redukované nebo naučné titulky Naučné titulky jsou ty, kde jsou v každém dialogu vysvětlivky, co nějaké pronesené slovo znamená. Nejhroznější, co jsem kdy viděl byly u filmu "Občan Havel" na DVD. Tam byla v závorkách synonyma snad v každé větě a vydržel jsem na něj koukat jen několik minut. Několik příkladů abyste byli v obraze:

Naučné titulky cením = vážím kontinuity=trvání pokušení = svodům sdíleno = pochopeno káže = poučuje = kárá ty jsi na hlavu = blázen vydobývat = získávat znělka z rádia = hudba slogan = reklamní heslo na ledu sebou řízneme = upadneme jak jste postřehli = všimli si legislativa = zákony

ColSubEditor Když něco není, je třeba to udělat ColSubEditor volně k užití Zatím pro PC

A co na naši práci uživatelé?

Zapojte se! Stáhněte si ColSubEditor Prozkoumejte ho Využívejte! Jak pro film, tak pro jiné účely Řekněte si o zpětnou vazbu! Pokud se nám podaří namotivovat i další festivaly, tak uvítáme další titulkáře! DÍÍÍÍKY!