Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Novinky ve vědě a technice Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Novinky ve vědě a technice Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta."— Transkript prezentace:

1 Novinky ve vědě a technice Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta

2 Televize Televizi zná každý z nás, proto ji uvádím na prvním místě. Většina z nás se občas podívá na televizi, někteří si možná ještě pamatují černobílé televizory (viz Obr. 1.1) Obr. 1.1 – černobílý televizor

3 Dnes je situace zcela jiná, černobílé televizory zmizely z prodeje a zmizely také klasické barevné televize, protože byly nahrazeny kvalitnějšími, ostřejšími a rozměrově menšími LCD televizory (viz obr. 1.2) Televize Obr. 1.2 – LCD televize

4 Televizor budoucnosti Společnost SONY na veletrhu CES (2008) představila první OLED televizor s názvem Sony XEL-1, který je zatím jen prototypem, ale již nyní se prodává v Japonsku a v Americe. Do Evropy by měl přijít do prodeje během letošního roku.

5 Televizor budoucnosti Popis: Televizor je nezvykle malý, úhlopříčka má pouhých 11“ (27 cm) Samotný panel má šířku 3 mm Hmotnost televizoru je přesně 2 Kg Za nejmodernější technologii, špičkový obraz a velmi slušný zvuk zaplatíme bezmála 45 000 Kč

6 Televizor budoucnosti Jak funguje OLED televizor? Zkratka OLED by se dala volně přeložit jako „organická, světlo vyzařující dioda. Na rozdíl od LCD, OLED zobrazovač nepotřebuje podsvětlovací panel, protože organické diody světlo samy produkují a to je hlavní důvod, proč může být panel tak tenký – prakticky jako list papíru. A dokonce může být i průhledný.

7 Televizor budoucnosti Jak funguje OLED televizor? Zobrazovač je tvořen podkladem a organickou vrstvou. Na materiálu podkladu závisí, zda půjde display ohýbat, bude průhledný či ve vypnutém stavu třeba zrcadlový. Pod a nad organickou vrstvou jsou naneseny mikroskopické vrstvy s mřížkou z vodivého materiálu, které slouží jako anody a katody, pro buzení jednotlivých diod.

8 Televizor budoucnosti Jak funguje OLED televizor? Diody jsou vedle sebe tradičně ve trojicích – červené, modré a zelené barvy. Každá dioda je tedy subpixelem, trojice diod tvoří jeden obrazový bod. Problém diod je, že mají omezenou životnost - cca 30 000 hodin.

9

10

11

12

13

14 Televizor budoucnosti Lze říci, že SONY vyrobila flexibilní televizor s mnoha funkcemi, OLED panel může být nalepený na zdi nebo se může spouštět podobně jako projekční plátno. Někdo může říci, že na 11“ display je 45000 Kč hodně, na druhou stranu je to výrazně méně než za první LCD panely. Díky jednoduššímu výrobnímu procesu lze očekávat, že se OLED televizory stanou atraktivní i cenou.

15 Moderní spotřebiče následující obrázky ukazují, jak se mění design běžně používaných domácích spotřebičů.

16 Moderní spotřebiče design spotřebičů používaných v domácnosti

17 Hi-Tech budík Létající budík – tyto hodiny jsou vybaveny rotorem, který se po sepnutí budíku roztočí a vyletí ven. Účelem tohoto budíku je donutit uživatele vstát z postele, najít vrtuli a zasunout zpět do základny, aby přestal zvonit.

18 Děkuji za pozornost vytvořil: © Jiří Dušil 2008 ve spolupráci s: www.idnes.cz www.google.cz www.stahuj.cz Konec


Stáhnout ppt "Novinky ve vědě a technice Masarykova univerzita, Pedagogická fakulta."

Podobné prezentace


Reklamy Google