Galaxie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kde to vlastně žijeme? Vesmír Mléčná dráha Sluneční soustava
Advertisements

Pohled na svět dalekohledem
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Slunce, souhvězdí, galaxie
GALAXIE.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
SOUČASNOST A BUDOUCNOST NAŠEHO SLUNCE
TEPLO A SVĚTLO.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 20.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Složení, vznik a vývoj hvězd Struktura vesmíru
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR A HVĚZDY.
Země ve vesmíru.
Země a zeměpis.
Vývoj hvězd II Miroslav Randa spektrum hvězdy (A0)
Registrační číslo projektu
HISTORIE ZEMĚ.
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Plný warp, pane Tuvoku!.
Galaxie Slovo galaxie je odvozeno z řeckého názvu naší vlastní Galaxie lidově zvané Mléčná dráha - galaktikos (mléčný)
Hanča Nejdrová Kvarta 2009 Galaxie.
Edwin Powell Hubble Autor: Roman Splítek.
HVĚZDY 1.
Komety.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Vesmír.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
Vypracovala:Klára Utišilová
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
ASTRONOMIE DEEP SKY.
GALAXIE.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Astronomie RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D. katedra fyziky PřF UJEP.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Hvězdy a galaxie Předmět: Fyzika.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
VESMÍR A HVĚZDY.
Planetárium Most.
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Hvězdy Adam Aylsworth. -Obrovské, žhavé koule hořícího plynu o teplotě od miliónů po miliardy stupňů. -V naší Galaxii je přes jednu miliardu hvězd, ale.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Galaxie Mléčná dráha.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Prezentace o Slunci Vypracovala: Karolína Monczková Třída: VIII.A.
Vesmír Jana Střechová.
VESMÍR.
Galaxie. Jedná se o hvězdnou soustavu, která je tvořená především z hvězd, mlhovin a mezihvězdné hmoty Galaxie drží pospolu působení gravitačních sil.
Galaxie.
Vesmír.
Galaxie včera, dnes a zítra Miroslav Randa Gymnázium Cheb,
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/5 Č. materiáluVY_52_INOVACE_55 Vzdělávací.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Projekt 3D planetárium, Techmania Plzeň.
Vzdálený vesmír  hvězdy  extrasolární planety  dvojhvězdy a vícenásobné systémy  hvězdokupy (otevřené, kulové)  mezihvězdná látka (mlhoviny)  galaxie.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
(osnova třetí přednášky z kosmologie)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Temná hmota.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
VESMÍR.
Sluneční soustava.
Simona Hanuliaková a Eliška Jírovcová
Analytický geometrie kvadratických útvarů
Transkript prezentace:

Galaxie

Co je galaxie Galaxie je obrovský útvar obsahující hvězdy, mlhoviny, hvězdokupy a mezihvězdný plyn a prach. Naše Galaxie patří spolu s mnoha ostatními do místní skupiny galaxií. Nejkrásnější z nich, Velkou galaxii v Andromedě, můžeme spatřit pouhýma očima.

Historie Od starověku se lidé domnívali, že středem vesmíru je Země. Tento názor poopravil Mikuláš Koperník, který za střed vesmíru označil Slunce, Země obíhala kolem něho. V 18. století přišli astronomové s hypotézou, která říkala, že Slunce je středem mnohem většího systému hvězd a tímto systémem je galaxie. V roce 1917 odhadl Harlow Shapley vzdálenost Slunce od středu Galaxie na 50 000 světelných let. Později byla tato hodnota zpřesněna na 30 000 světelných let. V roce 1924 zjistil Edwin Hubble, že naše Galaxie je jen jednou z mnoha.

Typy Galaxií Hubbleova klasifikace galaxií rozděluje galaxie podle jejich tvaru. Zavedl jí v roce 1925 americký astronom Edwin Hubble. Graficky je tato klasifikace znázorněna jako Hubbleova ladička (jde pouze o grafické vyjádření této klasifikace, ne o vývojová stádia galaxií). Každý z typů je dále členěn na další podtypy podle tvarů.

Typy Galaxií

Kupy Galaxií Kupu galaxií tvoří obrovské množství galaxií držících ve vesmíru pohromadě. CO TO JE MÍSTNÍ SOUSTAVA? Naše galaxie patří do kupy galaxií nazývané Místní soustava. Obsahuje přibližně 30 galaxií včetně blízkých sousedů, galaxie v Andromedě a Magellanova mračna, které můžeme pozorovat i pouhým okem. Většina galaxií je eliptická nebo nepravidelná.