KDO JE ZA MONITOREM A MNOHOLIČNÝ LEKTVAR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Advertisements

Studie: Data retention v ČR v praxi Petr Kučera Iuridicum Remedium, o. s.
Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Informační gramotnost na středních školách
Kyberkriminalita na dětech z pohledu forenzní psychologie
Když se děti samy nabízejí
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Systém uplatňování informací o dalším vzdělávání v pražských médiích Vladimír Dubský Šárka Hastrmanová.
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Národní konference kvality 2014 Hradec Králové Kompetence.
Sociální sítě.
Název: VY_32_INOVACE_VZK689_ Autor: Mgr. Lucie Fajfrová
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Ochrana soukromí na internetu
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: leden.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Technologie portálu Pavel Krayzel CELN o.s.
Název: Co nám hrozí na internetu
Pedagogika volného času (VČ)
České knihovny a bezpečnost dětí na internetu
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Audit IT procesů ve FNOL
ESET - Chytré řešení bezpečnosti dat Filip Navrátil, Sales Engineer, ESET Software spol. s r.o.
Školní Internetový Informační Portál ŠIIP, ZŠ Vrchlického, Liberec © 2006 Ondřej Peřina představení prvního roku projektu projekt SIPVZ č. 0358P
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
O.s.MOSTY vás vítá na závěrečné konferenci k projektu RADDAR naše téma: Alternativní způsoby podpory rodiny jako prevence institucionalizace.
Identita a anonymita na internetu Jan Vobořil Iuridicum Remedium, o.s. Cross
Individuální výchovný plán
!NÁSTRAHY INTERNETU! Kyberšikana sociální sítě
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Problematika informační kriminality
Půjčování čteček jako standardní služba vysokoškolské knihovny? Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT E-knihy, e-čtečky, e- vydavatelství ve vysokoškolském.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Sociální sítě II Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Internet jako nástroj vlivu ? Dana Bérová
P ROJEKT E S AFETY L ABEL 9. Národní konference eTwinning, , Olomouc Zpracoval: Bc. Roman Máca Národní centrum bezpečnějšího internetu Prvního.
Aplikace DVB-T Český Telecom, a.s.. 2 Agenda DVB-T MHP Platforma ČTc DVB-T MHP Platforma ČTc – aplikace Shrnutí cílů společnsti Český Telecom, a.s.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
 knihovny se výrazně podílejí na snížení dopadu digitální propasti (digital divide), který existuje mezi těmi, kteří mají, a těmi, kteří nemají přístup.
Ing. František Hůlka lektor webináře pro ICT metodiky
Téma projektu: Zajištění IT školení mimo sídlo firmy - školení zaměstnanců auditorské firmy na nově zavedený informační systém Vypracoval: Petr Vilimovský.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Zpracovala: Simona Hyková
(2) Doporučení odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra k realizaci vybraných projektů prevence kriminality na místní úrovni.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Profil manažera vzdělávání EGON centra VS Benešov,
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Práva dítěte Výchova k občanství
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
SETKÁNÍ S RODIČI Gymnázium v Bystřici nad Pernštejnem
Transkript prezentace:

KDO JE ZA MONITOREM A MNOHOLIČNÝ LEKTVAR Workshop Informační vzdělávání v knihovnách – jak na to kreativně?

Základy informační bezpečnosti Informační bezpečnost (podobně jako související pojmy) = bezpečnost práce s informacemi a IT Informační společnost => internetizace všeho Internet spojen s rodinným i pracovním životem, penězi, povinnostmi vůči státu… => klíčové části života, nutné zabezpečit Možnosti vzdělávání v knihovnách o informační bezpečnosti již představeny (IG, Náser…) Knihovna budoucnosti mediátorem a pomocníkem, ne zdrojem informací (to internet)

POTENCIÁL KNIHOVEN PRO VZDĚLÁVÁNÍ V IB [1] Ze zákona přístup k internetu (zdarma, příp. s asistencí) Tradice důvěryhodných institucí Hustá celostátní síť spolupracujících institucí Neformální vzdělávání k IG (+ zastřešující organizace) Služby veřejnosti bez omezení (mimo specializované), neomezeny na aktuálně v systému vzdělávání jako školy Dlouhodobý vztah s lokální komunitou (X centralizované iniciativy zaměřené na IB) Stálá dostupnost, ale ne nezbytná Obvykle již navázána spolupráce s (více) školami

Fáze 1 – spolupráce se školou Nutné někde začít => nejsnazší cesta, při ukázání výsledků snazší rozšíření na další skupiny Důraz na bezpečnostní opatření, nutné ale ukázat i problémy (proti čemu se chrání, ukázka reality a hrozeb pro každého) Relevantní témata: sociální inženýrství, malware, nevyžádané zprávy, NNO, kyberšikana a grooming, preventivní iniciativy a místa pomoci

Primární témata IB v lekcích knihoven (předtéma 3. třída: fungování internetu, základní pojmy) Soukromí a osobní informace na internetu Věrohodnost zdrojů a autorství na internetu

Věrohodnost zdrojů a autorství na internetu 4.-5. třída Základy práce s odborným textem (uvědomění, vyhledání a hodnocení) Skupinová práce se souhrnem výsledků => opakování principů Na závěr „kdo je autorem internetu?“ => „není zdroj, jako zdroj“ 6.-7. třída Navazuje hodnocení EIZ dle kategorií a autorství (neplatí: „co je psáno, je dáno“) Práce se zdroji jako celky 8.-9. třída Hodnocení obsahu odborných informací vyhledaných na internetu (nejen celých materiálů) Snaha o zažití konfrontace zjištění z různých materiálů pro vytvoření objektivního poznání

Soukromí a osobní informace na internetu 4.-5. třída Základní problémy komunikace přes internet s neznámými Uvědomění si postupu zjištění zneužitelných informací = varovné signály 6.-7. třída Navazuje problémy krádeže/pozměnění identity v komunikaci na internetu Seznámení s bezpečnou autentizací a zabezpečení FB profilu 8.-9. třída Čtení s předvídáním = reálné hrozby internetu Bezpečná hesla a prolamování

Předpoklady problémů v komunikaci Anonymita proti reálnému prostředí Možnost pozměnění identity (jméno, věk, pohlaví) Vysledování způsobů komunikace cíle Znalost, na co cíl slyší (sdílení zájmů i starostí, osobní zájem o osamoceného člověka, strach…) Komunikační disinhibice

ZMAPOVANÉ ASPEKTY ¼ za hesla pro ně zapamatovatelný údaj (2010, ČR) [5] 52 % respondentů neznalo své nastavení pro ochranu soukromí (USA a GB, 2008) [6] 63 % do 18 let kontakt od neznámých, téměř ½ odpověděla (Microsoft, 2010) [4] EU Kids Online: ČR „vyšší užití, vyšší risk“ [2, 3] 60/75 % online denně, 93/97 % min. týdně; 49/63 % ve své ložnici, 33/39 % mobilním zařízením 12/17 % se cítilo na internetu poškozeno 30/46 % kontakt online s cizincem, 9/15 % pak setkání, 11 % z nich (1 % ze všech) se špatnou zkušeností

EU KIDS ONLINE A SNS [2, 3] V ČR vládne FB, většina spokojených na SNS Na FB častěji setkání se sexuálními obrázky či zprávami, šikanujícími zprávami a setkávání offline s cizinci (rizikové faktory)

Realizované lekce s poličskou knihovnou V Poliččce dlouhodobá spolupráce se školou, navazující lekce Domluva zařazení IB v podobném stylu => win-win SEXu Ve škole učitelkám na 1. stupni představeno téma Zájem učitelek o téma i lekce až překvapivě pozitivní, snaha následně oslovit rodiče, veřejnost, vyšší stupně škol Celek 2 vyučovacích hodin (70 min.), model E- U-R

Realizované lekce s poličskou knihovnou (2) Paralelně lekce 4.-5. třída (poličská ZŠ) a školení učitelek Pilotní lekce => úprava náplně => 4.-5. třída vyladěná 6.-7. třída zatím pilot (Pomezí), ladění v červnu Žáci s vyšším ročníkem stále odmítavější, vždy ale nakonec zájem (u 1. stupně výrazný) Jak podle vás probíhá lekce Kdo je za monitorem? A mnoholičný lektvar?

Kdo je za monitorem? E Brainstorming Způsoby komunikace na internetu Kategorizace s vymezením fungování Výsledkem možnost u většiny komunikace i s neznámými => soutěž V pilotu tematická mapa na tabuli, následně připravena očekávaná klíčová slova (zrychlení psaní) Některá slova bouřlivé reakce

Kdo je za monitorem? U Soutěž 2 skupiny ve 2 místnostech Cíl zjistit co nejvíc identit a nebýt odhalen Metoda posílání lístků po „internetu“ Žádná jména a e-maily, jen pravda a odpověď Vyhodnocení s upozorněním na pravidla

KDO JE ZA MONITOREM? U – REAKCE Nutné nabídnout první otázky Ideální vyhlašovat od dveří doručená pošta a k odeslání, nechat běhat děti za „internetem“ Cca 5 min. před koncem poslední otázky, na které odpovědi Obvykle nechtějí skončit Placky = identifikátory nechávají na sobě Odměna placka s motivem internetu

Kdo je za monitorem? R Tabulka s informacemi Z nabídky rozhodněte, na co odpovíte a na co ne Základní varianty v knihovně, zbytek pro diskuzi ve škole Zásadní pochopení, že na 1 otázku různé odpovědi, neidentifikující lze dát Vyzdvihnout varovné otázky (a důvod) Při odchodu teprve identifikující placky pro evaluaci lekce

MNOHOLIČNÝ LEKTVAR E Názor a znalosti Reakce Diamant: pozitiva a negativa internetu; zajímavá synonyma, ke komunikaci poznačeno Reakce Synonymum často FB, problémy s negativy (různými) Problém se znalosti pojmů z ČJ Dobré začít s vlastním diamantem

MNOHOLIČNÝ LEKTVAR E – U Nekomplexní znalost Definice vylosovaných pojmů ve skupinách (krádež identity, hacking, kyberšikana…) Problémy kolem nemožnosti zjistit, zda v komunikaci pravda Definice: téměř všechny pojmy neznámé, v podstatě vše špatně => snížení sebevědomí, ale i ochota poslouchat

MNOHOLIČNÝ LEKTVAR U Soutěž Nestihlo se, zatím bez zkušenosti 2 skupiny ve 2 místnostech Zjistit o co nejvíc, zda pravda či ne a nebýt odhalen Falešní za někoho ve vlastní skupině říkají cokoli, praví pravda mimo soukromé tajemství Vysvětlení metod krádeže identity (cizí idol, spolužačka s profilem utajeným před matkou, prolomení hesla či nalezení na veřejném počítači) a upozornění na neznámé „přátele“ (mnoho) Řešení jako mnoholičný lektvar (sdílené tajemství) Nestihlo se, zatím bez zkušenosti

MNOHOLIČNÝ LEKTVAR R Registrace na FB Vytištěné reálné možnosti, vč. možností nastavení soukromí Ve skupinách, opět část v knihovně, zbytek ve škole

MNOHOLIČNÝ LEKTVAR R – REAKCE Klíčové bavit se o: Silných heslech (použitelnost X bezpečnost), zaujaly informace o délce prolamování Důsledcích nastavení (propojení služeb, viditelnost informací) Podstatné upozornění na přednastavené na FB a co lze nastavit

PROČ TO ŘEŠIT? Kyberšikana: Ghyslain Raza (Star Wars Kid), Ryan Patric Halligan, Anna Halman, Megan Meier Kyberstalking: Romana Schuppanová a Michaela Maličká Kybergrooming: Pavel Hovorka Sexting: Jessica Logan Vydírání: cizinec vydíral 80 Češek přes internet (8/2010) Soutěž o o nejkrásnější dítě na FB? Sociální inženýrství Malware, hl. s rysy spywaru Nevyžádané zprávy: spam, scam, řetězové zprávy, hoax Phishing a následovníci Krádež identity

Dekuji za pozornost. kovarova@phil.muni.cz Na vyžádání pošlu materiály k lekci, když mi po realizaci bude zaslána zpětná vazba o průběhu a výsledku.

SEZNAM ZDROJŮ KOVÁŘOVÁ, Pavla. Potenciál knihoven pro vzdělávání o informační bezpečnosti. Knihovnický zpravodaj Vysočina, 2012. ISSN 1213 -8231. LIVINGSTONE, Sonia, et al. LSE [online]. Sept 2011 [cit. 2013-03-21]. EU Kids Online: Final report. ISSN 2045-256X. Dostupné z: http://www2.lse.ac.uk/media@lse/research/EUKidsOnline/EU%20Kids%20II%20(2009- 11)/EUKidsOnlineIIReports/Final%20report.pdf LIVINGSTONE, Sonia, et al. LSE [online]. London : 2011 [cit. 2013-03-21]. Risks and safety on the internet: The perspective of European children. Full Findings. ISSN 2045-2551. Dostupné z: http://www2.lse.ac.uk/media@lse/research/EUKidsOnline/EU%20Kids%20II%20(2009- 11)/EUKidsOnlineIIReports/D4FullFindings.pdf Microsoft [online]. 9. února 2010 [cit. 2011-11-22]. Polovina dětí reaguje na internetu na zprávy od cizích lidí – ze zvědavosti. Dostupné z: http://www.microsoft.com/cze/presspass/msg/20100209_news1.mspx NOSKA, Martin. Výzkum: Uživatelé hazardují se svými hesly k webovým službám. Computerworld [online]. 14.10.10 [cit. 2013-03-21]. Dostupné z: http://computerworld.cz/bezpecnost/vyzkum-uzivatele-hazarduji-se-svymi-hesly-k-webovym- sluzbam-7882 The state of computer privacy: Steganos 2008 survey into PC security. 2008. Steganos [on-line]. [cit. 2013-03-21]. Dostupné z: http://www.steganos.com/uploads/media/Steganos_Press_Release_2008-10- 24_SurveyPCusersGraphicsWhitePaper.pdf