Výroční konference Enterprise Europe Network Praha 1. 12. 2010 Služby pro podnikatele na Kontaktních místech HK ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
European Commission Enterprise and Industry Enterprise Europe Network v České republice 16. mezinárodní sympozium Inovace
Ivan Langer Ministr vnitra Zdeněk Zajíček Náměstek ministra vnitra Tisková konference
EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Zahraniční síť MPO Zpravodajství pro export One-Stop-Shop pro exportéry.
Regionální kancelář pro Ústecký kraj
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
ECVET v Programu celoživotního učení
1 HK ČR, workshop a 2. exkurze Integrovaná střední škola Cheb Projekt AKONA (Výstavba kooperační sítě v oblasti automatizace za.
Spotřebitelský poradní výbor a spotřebitelské organizace
Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Okresní hospodářská komora Louny Datum vzniku:
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
14. září Jihočeská hospodářská komora (JHK) byla založena JHK je sdružení podnikatelů, které působí nezávisle na politických stranách,
Konference „10 let eGovernmentu v ČR“ Ivan Langer Praha, Senát Parlamentu ČR, 8. dubna 2010.
Jednotné kontaktní místo Praha 1 Jednotné kontaktní místo.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
Celostátní síť pro venkov
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Informace o implementaci směrnice EP a Rady 2005/36/ES
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Hospodářská komora hlavního města Prahy Partnerství je součást zdravého podnikání Prezentace pro Městskou část Praha 13.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Enterprise Europe Network v České republice ClusterForum pro inovace 16. březen 2009 Ing. Daniela Váchová.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Setkání pracovníků kontaktních míst pro podnikatele MPO, Praha Kontaktní místa Hospodářské komory České republiky.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Ing. Zdeněk Kočárek MSV Brno Export mimo Evropskou unii, jak na to?
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
1 HK ČR, Praha SPOLUPRÁCE SE VZDĚLAVATELI Z POHLEDU ZAMĚSTNAVATELŮ Kurikulum S Praha.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje Britský den v Ostravě DOV, U6, 12.
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
1 HK ČR, E x p o r t n í s e m i n á ř Hradec Králové 6. září 2011 Služby poskytované exportérům sítí složek HK ČR.
BusinessCem Praha, 13. prosinec 2011 HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY A PODPORA PODNIKATELSKÝCH AKTIVIT.
European Commission Enterprise and Industry Služby sítě Enterprise Europe Network.
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje – partner poradenské sítě pro podnikatele ENTERPRISE EUROPE NETWORK.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Představení podnikatelských aktivit v regionu. Kdo jsme: RHK Brno je samostatným právním subjektem v rámci sítě HK ČR. Byla zřízena na základě Zákona.
Krajská hospodářská komora Střední Čechy. Základní informace o Krajské hospodářské komoře Střední Čechy  Regionální hospodářská komora  Princip dobrovolného.
DITTRICHOVA PRAHA 2 ZELENÁ LINKA PRO EXPORT Novinky na rok 2010.
Czechpoint, bezdlužnost a záznam v trestním rejstříku
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Mgr. Petr Kostík ředitel KHK JM
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Výroční konference Enterprise Europe Network Praha Služby pro podnikatele na Kontaktních místech HK ČR

2  zřízena zákonem č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR  povolána k podpoře podnikatelských aktivit a k hájení zájmů svých členů (mimo zemědělství, lesnictví a potravinářství)  členství nepovinné, aktuálně cca členů (individuální – MSP a korporace + kolektivní – oborové asociace)  právnická osoba sui generis:  sdružení fyzických a právnických osob přijatých za členy  struktura obdobná akciové společnosti Kdo je HK ČR

3 smlouva o spolupráci od r spolupráce: – pozvánky na akce – připomínkování evropské legislativy – odborné konzultace – vzájemné odkazy na služby – dvě regionální složky HK ČR členy EEN (RHK Brno + KHK Moravskoslezského kraje) Spolupráce HK ČR a EEN

4 Mapa sítě KM HK ČR

5 97 kontaktních míst v 76 městech ČR 1.Poradenství pro podnikání 2.Připomínkování podnikatelské legislativy 3.Vydávání dokumentů pro podnikání 4.Podpora alternativního řešení sporů 5.Zprostředkování kontaktů 6.Podpora exportu 7.Podpora odborného vzdělávání 8.Celoživotní učení Služby KM HK ČR

6  HK ČR hlavním realizátorem projektu od roku 2003  projekt koncipován jako podprogram podpory MSP v rámci programu konkurenceschopnosti českého průmyslu v gesci MPO  primárním cílem: poskytovat aktuální a žádané informace pro MSP  sekundární cíl: podpora podnikatelského prostředí 1. Poradenství pro podnikání: Informační místa pro podnikatele

7 Skladba dotazů/požadavků klientů

8  Dotační poradenství tazateli je doporučen vhodný dotační titul kontakt lze provést osobně, telefonicky nebo prostřednictvím interaktivního formuláře:  Protikrizové poradenství specializovaný řešitelský tým se věnuje krizovému poradenství kontakt lze provést osobně, telefonicky nebo prostřednictvím interaktivního formuláře: v provozu jsou krajské protikrizové hotlines  Zelená úsporám specializovaný řešitelský tým se věnuje poskytování informací k tomuto programu kontakt lze provést osobně, telefonicky nebo prostřednictvím interaktivního formuláře: Specializované poradenství

9  Spotřebitelské poradenství zodpovídání požadavků podnikatelů a občanů zprostředkování mimosoudního řešení spotřebitelských sporů (ADR) kontakt lze provést osobně, telefonicky nebo prostřednictvím interaktivního formuláře:  Datové schránky odborné konzultace a poradenství pořádání seminářů a školení informace lze získat osobním kontaktem, telefonicky nebo na webu:  Podpora využívání technických norem v praxi poskytování základních informací o technických normách informace poskytují konzultanti kontaktních míst (JKM) Specializované poradenství

10 v provozu: 14 krajských koordinačních míst 4 oborová koordinační místa 79 regionálních míst 18 expozitur regionálních míst 127 kontaktních pracovníků 37 odborných řešitelů vydáno 304 oborových příruček pro podnikání a jedna příručka komplexní databáze garantovaných informací obsahuje 2023 záznamů : vyřešeno více než 65tis. požadavků klientů InMP 2009 – zajímavá čísla

11  národní podnikatelské prostředí:  základem Legislativní pravidla vlády  HK ČR = povinné připomínkové místo v rámci meziresortního připomínkového řízení pro nově vznikající podnikatelskou legislativu  evropská legislativa:  úzká spolupráce s Českou podnikatelskou reprezentací při EU v Bruselu (CEBRE)  členství v evropských zastřešujících organizacích (UEAPME a EUROCHAMBRES) > Připomínkování legislativy 2. Připomínkování legislativy

12 Aktuální priority HK ČR: Návrh novely Směrnice o opožděných platbách Návrh novely Směrnice o právech spotřebitelů Návrh nové úpravy evropského patentu Konzultace ke strategii EU 2020 Hodnocení implementace Směrnice o službách Hodnocení a implementace Aktu o drobném podnikání (SBA) Akt o jednotném trhu Evropská legislativa

13 a) kontaktní místa veřejné správy – CzechPOINT b) dokumenty pro mezinárodní obchod – ATA karnety – certifikáty o původu zboží – osvědčení o právních skutečnostech důležitých pro mezinárodní vztahy > CzechPOINT > Ověřování a certifikace 3. Dokumenty pro podnikání

14 dle zákona č. 365/2000 Sb., je HK ČR kontaktním místem veřejné správy  provozuje síť 53 ověřovatelských kanceláří  přidaná hodnota: propojení s ostatními službami KM HK ČR (zejm. poradenství) CzechPOINT

15 CzechPOINT – mapa sítě HK ČR

16 Vydávání ověřených výpisů z: Katastru nemovitostí Obchodního rejstříku Živnostenského rejstříku Rejstříku trestů Registru řidičů - výpis bodového hodnocení osoby Seznamu kvalifikovaných dodavatelů Insolvenčního rejstříku Přijímání podání: Podle § 72 živnostenského zákona Do Registru Ministerstva životního prostředí - MA ISOH (správa a kontrola agendy autovraků) Další služby: Ověřování pravosti listin Ověřování pravosti podpisů Konverze dokumentů Služby spojené se správou datových schránek CzechPOINT – služby HK ČR

17 HK ČR prosazuje alternativní způsoby řešení sporů: – kvalifikované poradenství za účelem předcházení sporům – smírčí komise – mediace – rozhodčí řízení účelem: rychlé - levné - efektivní vyřešení sporu bez zbytečné časové a finanční zátěže pro obě strany sporu i pro stát > Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů 4. Mimosoudní řešení sporů

18 regionální informace a kontakty: v závislosti na úzké vazbě KM HK ČR na místní podnikatelské prostředí a orgány veřejné správy aktivní i pasivní zprostředkování obchodních kontaktů: databáze firem a produktů zprostředkování tuzemských i zahraničních kontaktů nabídky i poptávky > Obchodní příležitosti 5. Zprostředkování kontaktů

19 Regionální exportní místa: projekt HK ČR a CzechTrade 8 regionálních exportních manažerů služby: – individuální poradenství – exportní plány firem – konzultace při vývozních činnostech – financování exportu – informace o akcích a podnikatelských misích do zahraničí aj. > Regionální exportní místa 6. Aktivní podpora exportu

20 odborné školství = základ budoucí kvality podnikatelského prostředí aktivity: – účast u závěrečných zkoušek na odborných školách – udělování ocenění nejlepším učňům a vítězům odborných soutěží (Národní centrum CzechSkills pro ČR) – zprostředkování kontaktů mezi odbornými školami a firmami > Odborná činnost na středních školách > CzechSkills 7. Podpora odborného školství

21 systém celoživotního učení zaveden zákonem č. 179/2006 Sb. uznávání výsledků dalšího vzdělávání = revoluční systém: – umožňuje získání kvalifikace pro výkon povolání nebo podnikání bez absolutoria odborné školy – základem složení zkoušky z jedné nebo několika tzv. dílčích kvalifikací > Zkoušky dle zákona 179/06 8. Uznávání výsledků dalšího vzdělávání

22 role HK ČR: – podpora přijetí zákona č.179/2006 Sb. – zastoupení v tzv. Sektorových radách pro tvorbu dílčích kvalifikací – postavení tzv. autorizované osoby oprávněné zkoušet z dílčích kvalifikací (aktuálně 44 kvalifikací) – nabídka zkoušek z dílčích kvalifikací na KM HK ČR Uznávání výsledků dalšího vzdělávání

Tereza Šamanová ředitelka odboru legislativy, informací a poradenství Hospodářská komora České republiky Děkuji za Vaši pozornost!