Radniční periodika platforma veřejné komunikace Radniční periodika platforma veřejné komunikace 21. března 2015 Oldřich Kužílek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
PhDr. Štěpánka Hostovská
Reklamní právo v prax Oi Mgr. Libor Štajer, advokát CALL CENTRA NA PRAHU ROKU 2014 Petr Kůta
PR ve Sdružení Podané Ruce 2010/2011 Roman Hloušek Terénní programy Brno.
Iniciativa informativní setkání, NTK,
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
I.5. Demokracie přímá a nepřímá
Participace občanů na politickém životě
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Radniční listy bez cenzury
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Problémy a řešení stranické struktury Kateřina Klasnová místopředsedkyně strany VV.
Kvalitativní výzkum.
Společnost pro trvale udržitelný život – diskusní seminář Praha
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
V OLEBNÍ SYSTÉMY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Volební systém České republiky
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
PŘÍMÁ DEMOKRACIE V PRAXI Jana Pařízková Místostarostka Prahy 1, poslankyně.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
Znaky demokracie. Pod zkratkou Do - Dočasnost Do - Dočasnost Ko – Kontrola Ko – Kontrola Ro - Rovnost Ro - Rovnost Vo - Volby Vo - Volby Vě - Většina.
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
MENTORING. Strategické dokumenty  Cestovní mapa EU v oblasti rovnosti mužů a žen : „Trvale nízké zastoupení žen v politice je jedním z deficitů.
Politická scéna a komunikace Maarten Groothuis. Proč projektová komunikace? Bez efektivní komunikace se může stát, že klíčové zúčastněné strany přijdou.
Aktualizace Programu rozvoje města Dobřany Ukázka postupu zapojení veřejnosti do procesu strategického plánování Vojtěch Černý Agora Central Europe, o.p.s.
úřad územního plánování
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Zdravotnictví řízené občanem Pavel Vepřek Tým DG plus.
VY_32_INOVACE_SVF32560DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Radniční listy bez cenzury metodika průzkumu alternativní polit. sdělení VŠECHNO „o radnici“ politická sdělení.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Jak vládnou? Jak oponovat? Karel B. Müller Katedra politologie
Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice, Hodnocení MA21 Ing. arch. Marie Petrová Jarní škola NSZM ČR - Litoměřice,
VY_32_INOVACE_SVF33360DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Volební preference a jejich místo ve výzkumu veřejného mínění
P13 MARKETING MĚST A OBCÍ Demokratická společnost by měla dát lidem příležitost spolupodílet se na rozhodnutích týkajících se jejích obce, města, regionu.
MV RPS, 1. červen 2005 RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
XEROX.cz v kontextu nadnárodní společnosti Ivan Chovanec Marketing Application Specialist.
Politika Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Účast veřejnosti na veřejné správě 17. února 2010.
Volby VY_32_INOVACE_ 15 Volby.
Obsažnost webů obcí a krajů infoliga webů Oldřich Kužílek ISSS Hradec Králové
15. Ekonomie informací Osnova přednášky Rozhodování za rizika a nejistoty Asymetrická informace - úvod Nepříznivý výběr Morální hazard.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Když je 50 % víc než 100 %. Základní informace Cíl: Zhodnocení mediálního pokrytí a obrazu organizace Fórum 50 % v období Metoda:
Veřejné kampaně Petr Machálek. Co obsahuje správná kampaň? vytčený cíl strategii a taktiku soustavné a proaktivní úsilí plánovitý postup k cíli, krok.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_06.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Volby a volební systém ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Veřejné zakázky a „PPP“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
Kooperativní hry s více hráči Koaliční hry Hlasovací hry
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Radniční periodika platforma veřejné komunikace Radniční periodika platforma veřejné komunikace 21. března 2015 Oldřich Kužílek

Oblasti interakcí v demokracii Věcné rozhodování Informace o věcném rozhodování Většinový mechanismus Proporční mechanismus

Principy demokracie při svobodném šíření informací Omezení volného šíření idejí a názorů snižuje legitimitu následných voleb (např. putinovské Rusko) Omezení volného šíření idejí a názorů snižuje legitimitu následných voleb (např. putinovské Rusko) Podkopává legitimitu většinového rozhodování Podkopává legitimitu většinového rozhodování Konfrontací s alternativními názory se naopak zvyšuje legitimita většinového rozhodování Konfrontací s alternativními názory se naopak zvyšuje legitimita většinového rozhodování

Role periodik Radniceobčan … a to je všechno? (za ty peníze…) RLBC 06 ®

Role periodik (za ty peníze…) Radniceobčan Radnicedotaz (redaktor)občan občanostatní občané RLBC 06 ®

Objektivita a vyváženost Pro jejich posouzení je nutno rozlišovat: Politickou tiskovou plochu od ostatní Politickou tiskovou plochu od ostatní V jejím rámci zpravodajství od publicistiky a komentářů. V jejím rámci zpravodajství od publicistiky a komentářů. Objektivní zpravodajství se snaží věcně, nestranně a nemanipulativně oddělit zprávu od komentáře Objektivní zpravodajství se snaží věcně, nestranně a nemanipulativně oddělit zprávu od komentáře

objektivita správnost (přesnost), správnost (přesnost), transparentnost (uvádění pramenů) transparentnost (uvádění pramenů) věcnost (absence vlastních hodnocení) věcnost (absence vlastních hodnocení)

Vyváženost Vyváženost a rovný přístup – nikoli mechanicky, ale tzv. odstupňovaná rovnost. Vyváženost a rovný přístup – nikoli mechanicky, ale tzv. odstupňovaná rovnost. každý politický subjekt má dostat alespoň určitou minimální šanci ke své prezentaci (požadavek plurality) každý politický subjekt má dostat alespoň určitou minimální šanci ke své prezentaci (požadavek plurality) nad tuto minimální úroveň zastoupení přiměřené politickému a společenskému významu jednotlivých stran. nad tuto minimální úroveň zastoupení přiměřené politickému a společenskému významu jednotlivých stran. rovnoměrné zastoupení politických alternativ ve zpravodajství rovnoměrné zastoupení politických alternativ ve zpravodajství Nevyváženost - skrytá forma stranickosti (v kontroverzní situaci se některé názory potlačují ve prospěch názorů jiných). NSS rozsudky (Vol 15/ , 3 As 6/2010 – 71)

Odlišení politické a nepolitické plochy alternativní polit. sdělení VŠECHNO „o radnici“ politická sdělení

Odlišení politické a nepolitické plochy politická sdělení alternativní polit. sdělení VŠECHNO „o radnici“ :=IRON

Pojetí periodika Je dáno jak úmyslem, tak především možnostmi, schopnostmi redakce, ambicemi funkcionářů Je dáno jak úmyslem, tak především možnostmi, schopnostmi redakce, ambicemi funkcionářů Editorské: převážně pouze sestavuje dodané články do výsledného tvaru, zpravodajství je kusé Editorské: převážně pouze sestavuje dodané články do výsledného tvaru, zpravodajství je kusé Redaktorské: k hlavním tématům vytváří autorské (redakční) články – zpravodajský mix s názory radnice i alternativními názory (koalice, opozice, spolky…) Redaktorské: k hlavním tématům vytváří autorské (redakční) články – zpravodajský mix s názory radnice i alternativními názory (koalice, opozice, spolky…) Redaktorské Editorské

Varianty řešení vyváženosti: okénko opozice / koalice přínos: alternativní názory existují Nevýhoda: nezajišťuje přiměřený podíl alternativních názorů, řeší jen část vyváženosti 2014

Varianty řešení vyváženosti: vymezené stránky pro střídání opozice / koalice Plocha POP % Plocha ALT 4.82 % IRON čísla %

Varianty řešení vyváženosti Okénka všech klubů (uskupení) Nevýhoda: nezajišťuje přiměřený podíl alternativních názorů, řeší jen část vyváženosti

Varianty řešení vyváženosti: Redakční zpravodajský mix Plocha POP 46.9 % Plocha ALT 3.99 % IRON čísla 8.5 %

principy 1.Zpravodajství se netýká jen koalice, ale i opozice a spolků 2.Redakce nezávisle komentuje a investiguje 3.Alternativní názory existují k více tématům (prakticky ke všem) 4.Je třeba stanovit jasná pravidla („Pravidla pro vydávání periodika“), schválená zastupitelstvem.

děkuji za pozornost …následují „Alternativní kanály komunikace“

Alternativní kanály šíření informací zastupiteli

Obvyklé formy Leták …. Periodikum Leták …. Periodikum Kontraweb Kontraweb Facebook Facebook Kabelová TV Kabelová TV Spolky a jejich akce (diskuse, projednání konkrétních kauz, „místní šetření“ ad., společenské akce) Spolky a jejich akce (diskuse, projednání konkrétních kauz, „místní šetření“ ad., společenské akce) Velmi různorodé podle místních podmínek Kreativity zdrojů

Periodikum V letech vydávali 4 opoziční zastupitelé na své náklady pro cca 6000 obyvatel V letech vydávali 4 opoziční zastupitelé na své náklady pro cca 6000 obyvatel Cca 7000,. Kč na číslo – jednou za dva měsíce Cca 7000,. Kč na číslo – jednou za dva měsíce

Kritika oficiálního periodika radnice (podat zprávu, že věci nejsou jak se jeví)

 Schopnost vyvolat reakci Vnese určitou tématiku i do oficiálního periodika

Leták / periodikum

Web - diskuse

Web - komentáře

děkuji za pozornost