ARISTOTELES FILOZOFIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Advertisements

Interpretace práva.
Hodnotová orientace svobodné generace
Lao-c' Eliška Lindnerová, C4B.
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Politologie jako věda Politika moc
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
Durkheimovo pojetí času jako sociální kategorie Jiří Šubrt Katedra sociologie FF UK Praha
Aristotelés – část druhá
Filosofie a kultura Aristoteles.
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L-4-000
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Aristotelés ze Stageiry
ARISTOTELES OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-M 
Období klasické řecká filosofie II
Cesta a význam dó, tao Staří válečníci se vydávali dokonale připraveni na krvavou cestu života Ani dnes to není jiné, stačí např.nasednout do automobilu…
(384 – 322 př.n.l.) VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.09/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzyk CZ.1.07/1.5.00/
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Filosofie úvod do problému....
Metaetika Shrnutí.
26. července26. července 1875 – 6. června června1961 Byl švýcarský lékař a psychoterapeut, zakladatel analytické psychologie. Jeho přínos psychologii.
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Starověké lékařství.
Aristoteles Spisy: Klasifikace věd: logické fyzikální teoretické
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Stoicismus Vypracoval: Palásek Petr. filozofický směr založen Zenonem z Kitia - 3. st. př. n. l. nejdůležitější směr helénské filozofie z kořenů učení.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Platón & „objektivní idealismus“
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Michalíková Hor č íková 2. Ro č ník VSRR Bc. Aristoteles.
Dějiny evropského myšlení
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
SYSTEMATICKÁ FILOSOFIE III.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Řečtí filozofové Tematická oblast Antika Datum vytvoření Ročník
II. Logika Přehled logických spisů.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Aristotelés - přehled díla a myšlení
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Elejská škola.
PLATÓN př. n. l..
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Aristoteles př. n. l. otec byl lékařem makedonského krále Filipa II. (otec Alexandra Velikého) řecký filozof, po dobu dvaceti let žák Platonův,
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Základní filozofické otázky
Podmínky pro život na Zemi
Transkript prezentace:

ARISTOTELES FILOZOFIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Mgr. Eva Šreibrová 2011

Žil 384-322 př. n. l. Narodil se v Stageiru v Thrákii Otec lékařem Filipa Makedonského Umřel v exilu Student Platóna Učitel Alexandra Velikého Škola Lykeion

Položil základy mnoha věd Věda o „počátcích“ světa Spisy: O logice (organon=nástroj) Přírodovědné Metafyzické Etické Politické O literatuře a rétorice

LOGIKA Nauka o správném myšlení. Nejabstraktnější a nejobtížnější z oborů filozofie.

LOGIKA Spisy o logice Kategorie (o zákl. formách výpovědi) Perihermenias (o větě a úsudku) První analytiky Druhé analytiky (o závěru, soudu, důkazu) Topiky (o dialektice, o vhodném usuzování) O sofistických důkazech O vyjadřování - později vše shrnuto pod název Organon (= nástroj k správnému myšlení)

LOGIKA Pojmy Rozumové myšlení se děje v pojmech. Myšlení samo o sobě může být správné pouze, když pracuje se správnými pojmy.

LOGIKA Kategorie Tento výraz zavedl Aristotelés. Vybere pojem a zkoumá, zda jej lze či nelze odvodit z nadřazených rodových pojmů. Tímto postupem dospívá k deseti kategoriím: substance, kvantita, kvalita, relace (vztah), kde, kdy, poloha, mít, činit, trpět.

LOGIKA Soud Pojmy spojujeme do věty neboli v soudy. V každém soudu jsou spojeny alespoň dva pojmy. Subjektem se nazývá pojem, o kterém se něco vypovídá.

LOGIKA Úsudek Soudy spojujeme v úsudky. Nauka o úsudku je jádrem Aristotelovy logiky. Myšlení se vždy odehrává v úsudcích. Je to odvození „nového“ soudu z jiných soudů. Úsudek je založen vždy z předpokladů a závěru z nich vyvozeného.

LOGIKA Důkaz Úsudky se spojují v důkazy. Je to odvození jedné věty z jiných vět prostřednictvím postupných úsudků. Každá věta musí být prokazatelná z nadřazených vět.

LOGIKA Indukce Cesta za poznáním – porovnáním a shrnutím jednotlivých pozorování dospíváme postupně k obecným závěrům. V praktickém životě je důležitější než odvozování z obecného (tzn. dedukce). Nelze takto ovšem získat naprostou jistotu, ale je to postup, kterým se dojde k větší nebo menší pravděpodobnosti.

PŘÍRODA Spisy přírodovědné Fyzika Fyzika (8 knih) O nebi O vzniku a zániku O meteorologii O anatomii a fyziologii O zkoumání živočichů O částech živočichů O chůzi živočichů O vzniku živočichů O duši Fyzika U Aristotela především teoretická fyzika zabývající nejobecnějšími základními pojmy fyziky: prostor, čas, látka, příčina, pohyb. Základy budoucí zoologie Aristotelés předkládá popis a klasifikaci více než 500 živočišných druhů.

PŘÍRODA Fyzika U Aristotela především teoretická fyzika zabývající nejobecnějšími základními pojmy fyziky: prostor, čas, látka, příčina, pohyb.

PŘÍRODA Základy budoucí zoologie Aristotelés předkládá popis a klasifikaci více než 500 živočišných druhů. To, co pohybuje tělem, je podle Aristotela duše. Nejnižší stupeň organična (organon = nástroj) jsou rostliny. Živočichové mají navíc smyslové vnímání a mohou změnit místo. Člověk je schopen myslet.

PŘÍRODA Z toho vyvozuje existenci tří typů duší: rostlinná, živočišná (smyslově vnímající) lidská (myslící). Vyšší duše obsahuje nižší.

METAFYZIKA Metafyzikou se rozumí filosofická disciplína, která se snaží poznat nikoliv jednotlivé věci, nýbrž věci co do jejich bytí, tedy "jsoucno jakožto jsoucno".

METAFYZIKA Podle Aristotela má každá konkrétní věc a bytost dvě základní stránky, a to tzv. tvar (eidos, morfé), tedy princip její určitosti a vymezenosti, a tzv. látku (hýlé), tedy princip její proměnlivosti, tj. možnost nabývat jiných vlastností i měnit se v něco druhově jiného. (hylemorfismus)

METAFYZIKA Druhou významnou dvojicí termínů jsou skutečnost (energeia) a možnost (dynamis), pomocí jichž vysvětluje pohyb jako přechod věci z možnosti do skutečnosti. Svět je přitom podle Aristotela věčný a ve stálém pohybu, jehož prvotním zdrojem je nehybná čirá skutečnost (tzv. prvotní nehybný hybatel).

ETIKA Spisy etické: Deset knih Etiky Nikomachovy

ETIKA Člověk patří k ostatním živým bytostem, je však přizpůsoben (má ruce, orgány řeči, rozum...) k vyššímu určení. Smysly člověku zprostředkovávají okolní svět, jednotlivosti se pak spojují v srdci do celku. Duch je nesmrtelný a nezaniká s tělem, Aristotelés se však nevyjadřuje k tomu, co s ním před životem a po narození je.

ETIKA Nejvyšší dobro pro člověka = blaženost. Zlo je nedostatek dobra, tzn. samo o sobě neexistuje. Dokonalost = dokonalé rozvinutí vlastní činnosti, pro člověka je to rozvinutí rozumu. To je nejvyšší ctnost.

ETIKA Ctnosti dělí na dva druhy: etické ctnosti = vláda rozumu nad smyslovými pudy, střed mezi krajnostmi (např. odvaha = střed mezi zbabělostí a opovážlivostí) a dianoetické ctnosti = vyšší, vystupňování a zdokonalení rozumu.

ETIKA Mravnost = soulad etické ctnosti a moudrosti. Ctnosti dohromady určují vůli. Izolovaná ctnost (ctnost bez ostatních ctností) se stává nectností. Vrcholem ctností je spravedlnost.

POLITIKA Spisy politické Celkem 8 knih nejdůležitější je Politika (učení o státovědě);

POLITIKA Člověk = společenská (doslova politická) bytost, důkazem toho je řeč. Společenství občanů v dobrém státě je nejvyšší a vlastní formou mravnosti. Politika = užitá etika; úkol státu je mravně zdokonalovat člověka.

POLITIKA Stát je pro člověka, nikoli lidi pro stát. Vzniká ze zvětšujících se společenství: muž + žena - rodina - rodina s otroky - domácí společenství - obec - polis (= kraj, okrsek, stát).

CITÁTY Přítel všech - přítel nikoho. Na povahu ženy se musíme dívat z toho hlediska, že trpí přirozenou nedokonalostí. O všem se má pochybovat. Kdo chce správně poznávat, musí nejprve správným způsobem pochybovat. Každý se může rozzlobit to je snadné, ale rozzlobit se na toho pravého člověka, tou pravou mírou, v ten pravý čas, z toho pravého důvodu a tím pravým způsobem, to už tak snadné není!

CITÁTY Přítel všech - přítel nikoho. Na povahu ženy se musíme dívat z toho hlediska, že trpí přirozenou nedokonalostí. O všem se má pochybovat. Kdo chce správně poznávat, musí nejprve správným způsobem pochybovat. Každý se může rozzlobit to je snadné, ale rozzlobit se na toho pravého člověka, tou pravou mírou, v ten pravý čas, z toho pravého důvodu a tím pravým způsobem, to už tak snadné není!

CITÁTY Každý génius má v sobě trochu šílenství. I myšlení občas škodí zdraví. Jsme tím, co opakovaně děláme. Dokonalost není čin, ale zvyk. Samice je samicí proto, že se jí nedostává mužských vlastností. Lidé si nejsou naprosto rovni: jedni se rodí k otroctví, druzí ke vládě.

ARISTOTELES Použity následující materiály : www.wikipedie.cz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Použity následující materiály : www.wikipedie.cz http://www.vesuv.estranky.cz/clanky/osobnosti/aristoteles-ze-stageiry.html