Vypracoval: Adam Olejníček

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa ve sportu.
Advertisements

Výživa člověka.
Výživa II – alpské lyžování
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Látkové složení lidského těla- prvky
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
„EU peníze středním školám“
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
Žena a sport.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
HOBITI.
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Název Tělesné typy lidí
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Posilování Vypracoval: Josef Kelnar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Třída: 1L Školní rok 2016/2017 Datum vypracování:
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Chemické složení živých organismů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Metabolismus (přeměna látek a energií) Výživa U/49
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

Vypracoval: Adam Olejníček NÁRŮST SVALOVÉ HMOTY Základní pojmy, správné podmínky a správná výživa pro nárůst svalové hmoty Vypracoval: Adam Olejníček Obor: Technické lyceum Třída: 1.L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování: 13.12.2014

SVALOVÁ HYPERTROFIE  růst svalů podmíněný tréninkem, představující zvětšení průřezu svalových vláken Čím je svalové vlákno tlustší, tím je svalový objem větší Tento proces růstu je adaptací na zatížení svalů na základě principu překonávání stále většího odporu Existuje ovšem i proces, kdy se svalová vlákna dělí a tím se zvyšuje jejich počet - takzvaná hyperplazie

SOMATOTYP ČLOVĚKA Ektomorf je hubený, s nízkým podílem tělesného tuku, který díky svému rychlému metabolismu má problém s dosažení svalových přírůstků.  Mezomorf je od přírody silný a svalnatý s největším potenciálem ke svalovému růstu.    Endomorf je vlastně opakem ektomorfaod přírody silný, s rozložitou kostrou a pomalým metabolismem, díky kterému nemá problém nabírat na váze Endomorf Mezomorf Ektomorf

DŮLEŽITÉ ŽIVINY BÍLKOVINY jsou stavební látky především pro svalová vlákna a z hlediska funkčních systémů jsou základem enzymů, hormonů, imunitního systému a jsou také základem pro růst jednotlivých orgánů a tkání SACHARIDY jsou pro naše tělo podstatný zdroj energie, jsou to organické sloučeniny patřící do skupiny polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin (aldehydů nebo ketonů)

JÍDELNÍČEK Denní příjem živin při posilování: Bílkoviny: 1.8-2.5g na 1kg tělesné hmotnosti (maso, vajíčka, čočka, tuňák, tvaroh, atd.) Sacharidy: 5g na 1kg tělesné hmotnosti (kvalitní zdroje – rýži, těstoviny, ovesné vločky, ovoce, celozrnné pečivo, ale i brambory, atd.) Tuky: ideálně 1g na 1kg tělesné hmotnosti Voda: 2-3l denně

VÝŽIVOVÉ DOPLŇKY Proteinové nápoje - lidskému tělu dodávají zvýšené množství bílkovin BCAA - aminokyseliny s rozvětveným řetězcem, brání odbourávání svalových bílkovin, mají účinnou schopnost anabolizovat tkáně a působit tak proti využití svalů jako zdroje energie při fyzické zátěž Gainery - sacharidovo - proteinové koncentráty doplňují glykogenové zásoby ve svalech, které pak podporují vyšší výkonnost a výdrž zatěžovaného organismu Kreatin – je látka tělu vlastní, Je označována jako aminokyselina, i když se podstatě jedná o sloučeninu 3 základních aminokyselin.

ZDROJE https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0- 9/10593021_288565088006295_2159639738923535361_n.jpg?oh=0c74a0d57b96488553c88bc7748f585a&oe=55424FC2 http://kulturistika.ronnie.cz/c-6549-odstupnovany-objemovy-trenink.html http://www.sportnutrition2.cz/clanek/posilovani-s-ohledem-na-somatotyp-cloveka:4/ http://www.kulturistika.net/optimalni-prijem-zivin http://www.vseokulturistice.cz/zdroje-bilkovin-v-potravinach_65 http://www.musculus.cz/kulturistika/images/recepty/kureci_steak/4_640_480.jpg http://www.vitalita.cz/bcaa-free http://www.gainery.cz/ http://www.f-sport.cz/eshop/print.php?id=1833 http://www.vseokulturistice.cz/kolik-bilkovin-pro-rust-vasich-svalu_106 http://fitness101.cz/co-jsou-sacharidy-pruvodce-pro-absolutniho-zelenace-775 http://nutrizone.cz/wp-content/uploads/2014/06/sacharidy.jpg http://www.trener-online.cz/clanky_img/W3_Jak%20je%20to%20s%20b%C3%ADlkovinami%20a%20jejich%20p%C5%99%C3%ADjmem.jpg http://goldenmuscles.com/wp-content/uploads/2010/06/bodybuilder_bodytypes2.jpg http://www.aminostar.cz/